четвер, 01 липня 2010 18:54

Віктора Гюґо застукали з коханкою

Уранці 5 липня 1845-го в номері одного з паризьких готелів комісар поліції застав у ліжку "під час злочинної розмови" 42-річного письменника Віктора Гюґо та його коханку. 25-річну Леоні д'Оне, дружину придворного художника Оґюста Біара, який і влаштував стеження, заарештували й відправили на два місяці в камеру. Подружня зрада тоді вважалася кримінальним злочином і прирівнювалася до проституції.

Віктор Гюґо, вже три місяці як пер Франції - член вищої палати парламенту, при затриманні вказав на свій статус недоторканності. Комісар змушений був відпустити письменника. Наступного дня столична газета Le Quotidien повідомила про "неприємну місію, яку повинна виконати палата перів, - судити за адюльтер одного зі своїх членів". Імені не було названо, та читачі й так розуміли, про кого йдеться: Віктора Гюґо на світських заходах завжди оточували шанувальниці.

Скандал кидав тінь на державну владу, тому король Луї-Філіпп I змусив Оґюста Біара відкликати скаргу з поліції. Аби розрадити митця, замовив йому серію фресок для Версальського палацу. Віктора Гюґо король попросив на кілька місяців залишити столицю. Однак письменник переїхав у паризький будинок іншої коханки Жульєтт Друе. Там він почав роботу над романом "Знедолені".



Першій матері-героїні на один день завезли меблі


Указом президії Верховної Ради СРСР 8 липня 1944 року засновані звання й орден "Мати-героїня". Ним почали нагороджувати жінок, які народили й виховали десятеро і більше дітей за умови, що всі вони живі, а наймолодше досягнуло однорічного віку.

Нагорода з'явилася під час війни, бо населення СРСР стрімко скоротилося. Орден "Мати-героїня" N1 хотіли вручити жінці-комуністці. Та серед кандидаток партійних не було. Тож перший орден дістався 1 листопада 1944-го безпартійній жительці селища Мамонтовка Московської області Ганні Алексахіній, яка виховала 12 дітей. Восьмеро її синів пішли на фронт, четверо з них загинули.

Алексахіна жила в бараку. Коли з Москви мало приїхати начальство для зустрічі з нею, напередодні з райкому багатодітній матері завезли меблі. Після від'їзду комісії їх забрали назад.

За період існування СРСР орденом "Мати-героїня" нагородили 430 тис. жінок.


7 липня, 1920-ті: торг під церквою в Косові на Гуцульщині. На Івана тут було храмове свято. Містечко найбільше славилося своїми тканими килимами


8 099 теракотових воїнів розкопали китайські археологи в некрополі імператора Цинь Шихуанді, який помер 210 року до н. е. Розкопки почалися 11 липня 1975-го. Виконані на повний зріст статуї лучників, вершників і піхотинців обернені на схід, у бік розгромлених царств. Кожна скульптура має неповторну позу й риси обличчя. Над створенням глиняного війська працювала армія ремісників протягом 38 років.


"Спасибі товаришу Сталіну за наше щасливе дитинство"

було написано на транспаранті, який 6 липня 1936 року несли учасники фізкультурного параду на Красній площі в Москві. "Величезну турботу про дітей здійснюють наша партія і уряд, - прокоментувала невдовзі це гасло газета "Ударник метростроя". - Щасливі діти сталінської епохи по праву пишуть на своїх прапорах подяку великому Сталіну за радісне, повноцінне життя". Від осені плакати з цією фразою були розклеєні в кожній школі СРСР.


2,4 тис. друкарських машинок на рік

мав випускати Київський завод друкарських машинок "Радянська Україна" після введення в дію нового корпусу підприємства. Його спорудження почалося 6 липня 1939 року.


9 липня 1832-го в Міланській консерваторії відхилили прохання 18-річного Джузеппе Верді зарахувати його на навчання. Майбутній композитор був сином шинкаря із села неподалік Парми. Вчився музики в церковного органіста й уже здобув славу у своїх краях. Міланські фахівці відповіли Верді, що, по-перше, він уже "переросток", по-друге, не має яскравого обдарування, а по-третє - поганенько грає на фортепіано.


Дощового дня 9 липня 1877 року розпочався перший в історії турнір із тенісу поблизу містечка Вімблдон під Лондоном. Його організував Всеанглійський клуб крокету, щоб зібрати 10 фунтів на нову газонокосарку замість зношеної. До чемпіонату допустили лише чоловіків. Їм заборонили закочувати рукави сорочок, аби не бентежити дам на трибунах. Крокет-клуб виручив від продажу 200 квитків - суму на дві газонокосарки. У фіналі переміг Спенсер Ґор, вигравши 37 фунтів. Призовий фонд торішнього Вімблдонського турніру становив 10 млн фунтів стерлінґів.

Зараз ви читаєте новину «Віктора Гюґо застукали з коханкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі