четвер, 11 лютого 2016 15:52

Відкрився перший в Україні книжковий секонд-хенд

Неділя, 31 січня, 9:00

Туші семи зубрів лежать на березі ставка в селі Требухи Літинського району на Вінниччині. Восьму зачепили тросом і трактором витягують із води. Тварини провалилися під лід і загинули напередодні ввечері.

– Стадо з близько 80 зубрів переходило через став. Збилися в купу, і під їхньою вагою крига не витримала, – розповідає 59-річний Анатолій Бондар, керівник обласного управління лісового та мисливського господарства. – Вісьмох витягнули мертвими. Це ті, яких вдалося знайти. Можливо, там є ще. Про те, що зубри йшли в бік ставу, а потім там тріщав лід – повідомили місцеві жителі ще звечора. Нашим працівникам вдалося врятувати молодого самця. Йому на роги накинули трос і витягли. А потім з годину розтирали, щоб зігріти. Як тільки став на ноги, побіг до лісу. Зубри по своїй волі не могли піти на лід, бо дуже обережні. Їх сполохали, тому ми повідомили в поліцію.

Туші тварин утилізують на Калинівському заводі з виробництва м'ясо-кісткового борошна. Зубри записані в Червоній книзі. На Вінниччині їх було найбільше – 101 із 300, що є в Україні.

Автор: УНІАН
  7-метровий пам’ятник Григорію Петровському знесли ввечері 29 січня на привокзальній площі Дніпропетровська. Важить 12 тонн. Простояв там 40 років. Він потрапляє під закон про декомунізацію. Григорій Петровський був одним з організаторів Голодомору 1932–1933 років. Місто назване на його честь
7-метровий пам’ятник Григорію Петровському знесли ввечері 29 січня на привокзальній площі Дніпропетровська. Важить 12 тонн. Простояв там 40 років. Він потрапляє під закон про декомунізацію. Григорій Петровський був одним з організаторів Голодомору 1932–1933 років. Місто назване на його честь

А в цей час:

– Тепер решту життяпішки. Не дочекаємося своєї іномарки. І грошей – також, – плаче полтавка 48-річна Лідія Козлова.

З чоловіком 50-річним Олександром щойно отримали рішення суду з відмовою у виплаті їм 80 тис. грн компенсації. Ці кошти подружжя внесло як завдаток українській фірмі, в якої замовили Chevrolet Aveo. Компанія з ринку зникла.

– В рішенні так і написано: немає з кого вимагати вкладені гроші. Попалися на шляху аферисти. З людей гроші збили й нагло втекли, – втирає сльози жінка.

– Не треба тратити свої нерви. Тим людям довго щастити не буде. Десь погорять на криміналі й поліція їх схопить. Може, й нас повідомлять. Ще гроші повернуть, – заспокоює дружину Олександр Петрович.

Львів'янка 25-річна Ярина Смойлова телефонує 36-річній Наталії Горнило, няні сина Артема, 3 роки.

– Питала, чи може його на кілька днів узяти до себе, – розповідає Ярина. – Чоловікові батьки живуть у Чернівцях. У середу Сергій поїхав до них. У суботу зателефонувала свекруха, панікувала. Казала, що в сина до 39 піднялася температура, кашляв, задихався. Викликали "швидку". Лікарі запідозрили "свинячий" грип. Сергій злякався, що не виживе. Просив, щоб його до Львова перевезли. Медики заборонили, бо ж у поїзді багато людей. Я зібралася їхати до нього.

Через 3 години Ярина забрала сина ­додому. Свекруха переконала її залишатися вдома, щоб не заразитися. Сергієві прописали комплекс антибіотиків, противірусний засіб таміфлю. 1 лютого температура в нього нормалізується. Про виписку поки що не говорять.

"У магазин на районі якийсь дурень кинув муляж гранати. Так продавець його догнав, скрутив і поліцію викликав"

Андрій ЄСІН, про вибух піротехніки, яку невідомі кинули в київський супермаркет АТБ

"Сусідка лупила свого малого з 3 років. Била качалкою навіть за те, що відмовлявся доїдати кашу. Крики чув увесь під'їзд. Ніхто не втручався, бо думали, що то сімейні справи. Зараз хлопцю 18 і він лупцює матір. Під'їзд знову мовчить. Переконані – це справедливість"

Дарина СЕНЧЕНКО, про побиття матір'ю 5-річного сина в магазині

"Двоюрідна сестра із Санкт-Петербурга дзвонила по скайпу і ревла. Просила вибачення і дозволу переїхати до нас. А ще півтора року тому молилася на Путіна. От що іпотека животворяща з людьми робить"

Вероніка ЧЕРНЯВСЬКА, про протести у Росії людей, які брали доларову позику на квартиру і змушені повертати кредит за новим курсом

"Батько на весіллі з матір'ю 25 років тому відмовився від подарованої двокімнатної квартири в Харкові. Сказав, що він – дорослий чоловік і обійдеться без подачок. За 5 років назбирав на приватний будинок під Києвом. А цим холуям компенсацію подавай"

Анатолій ВОЛОШИН, про 177 народних депутатів, які отримали від держави грошову компенсацію за оренду житла в Києві

14 200 вживаних автомобілів з-за кордону продали торік, порахували в галузевій асоціації Укравтопром. Це – найбільше за останні дев'ять років

  Суд Євросоюзу виніс рішення в об’єднаній справі колишнього прем’єра Миколи Азарова та його сина Олексія проти Європейської ради, а також – у справах екс-чиновників часів Віктора Януковича – Сергія Арбузова й Едуарда Ставицького. Посадові особи не можуть піддаватися санкціям через те, що у третій країні розпочали попереднє розслідування їхніх дій, постановив суд. Отже, з усіх їхніх активів у Європі мають зняти арешт.  ”У Феміди очі закриті пов’язкою, щоб була неупередженою. Але, схоже, вона має таємне ”третє око”, – підозрює художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Суд Євросоюзу виніс рішення в об’єднаній справі колишнього прем’єра Миколи Азарова та його сина Олексія проти Європейської ради, а також – у справах екс-чиновників часів Віктора Януковича – Сергія Арбузова й Едуарда Ставицького. Посадові особи не можуть піддаватися санкціям через те, що у третій країні розпочали попереднє розслідування їхніх дій, постановив суд. Отже, з усіх їхніх активів у Європі мають зняти арешт. ”У Феміди очі закриті пов’язкою, щоб була неупередженою. Але, схоже, вона має таємне ”третє око”, – підозрює художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Пожив в Україні і хочу у двох словах підбити загальний підсумок агресії Росії проти сусідів. Тепер у більшості своїй українці її ненавидять. Росіян – не як етнос, а як рабське зомбоване суспільство, – зневажають. А головне – Росію абсолютно не бояться", – Айдер МУЖДАБАЄВ, російський журналіст, який з червня 2015 року живе в Україні

Перший в Україні книжковий секонд-хенд відкрився в місті Кам'янець-Подільський на Хмельниччині. Будь-хто може виставити на продаж свою книжку і купити чиюсь. За перші два дні роботи до спільноти долучилися понад 4 тисячі людей. Книги можна пересилати поштою, попередньо списавшись в інтернеті. Вартість однієї – від 10 грн.

Українці отримуватимуть паспорти з 14 років. Відповідний законопроект у першому читанні народні депутати прийняли 28 січня. Нині посвідчення громадянина видають із 16 років.

"Фильтруйте базар на выходе" – написали у Facebook представники російської діаспори в Канаді міністру закордонних справ РФ Сергієві Лаврову. Так відреагували на його слова про те, що Оттава, під час урядування прем'єра Стівена Гарпера, "взяла курс на слепое следование требованиям оголтелых представителей украинской диаспоры".

Василя Абраміва, зятя колишнього керівника "Правого сектора" Дмитра Яроша, оголосила в розшук івано-франківська міліція у справі так званої сміттєвої люстрації. У квітні торік начальника тамтешнього головного управління юстиції Василя Кавацюка активісти посадили у сміттєвий бак, облили зеленкою й закидали яйцями.

З 2017 року ціни на квартири підніматимуться

2016 рік – останній, коли можна дешево купити житло. Сьогодні в Києві маленька однокімнатна квартира коштує 25 тисяч доларів. Таких цін більше не буде. З 2017-го почнуть підвищуватися. Покращиться економічна ситуація. Зросте кількість покупців.

Віктор НЕСІН, голова національної ради Рієлторської палати України

Аксьонов і Константинов нервують

У Росії все менше можливостей заробити, тому вона викачуватиме українські борги з кримчан. Ті думали, що кредити їм прощаються, коли на півострові перестали працювати наші банки. Але установи передали борги російським фінансовим компаніям. Вони тепер вимагають у позичальників не тільки тіло кредиту і відсотки. А можуть включати до рахунку пеню й плату за послуги колекторської компанії. Керівники Криму Сергій Аксьонов і Володимир Константинов нервують. Не через людей, а через власні борги. Останній, наприклад, винен українським банкам близько мільярда гривень.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, економіст

Порошенку й Путіну вигідна війна на Донбасі

В оточенні президентів України та Росії є люди, зацікавлені в продовженні конфлікту на Донбасі якомога довше. Як мінімум ті, хто "відмиває" на цьому гроші й кудись виводить капітал. Подібна ситуація в Російській Федерації.

Тарас КОВАЛЬ, кіборг на позивний "Вальтер", колишній військовослужбовець 95-ї окремої аеромобільної бригади

Збройних сил

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Кинула хлопця, бо в нього не було грошей. Йому 27 років. На роботі максимум витримував кілька місяців. Живе з батьками. Постійно будує плани, але нічого не робить. Запропонував вийти заміж. Не погодилася.

Ольга, 25 років

 

На весіллі в друзів молоду вкрали на півдня. Ніхто не признавався, де вона. Чоловік навіть викликав міліцію. Тільки тоді повернули.

Олег ВОЛОШИН, 32 роки, Суми

Батьки із 8-річним братом поїхали на заробітки в Чехію. Знайшла конверт із написом: "Це тобі. Знаю, батьки тобі залишають мало". Брат віддав свої збережені кишенькові гроші – 200 гривень.

Юля, 19 років

Мама ніколи не святкує 8 березня. Цього дня від нас пішов батько до іншої жінки. Її потішить, якщо це свято заберуть із числа державних.

Олена, Вінниця

Раніше постійно давала милостиню на вулиці. Якось літній чоловік попросив купити йому їсти. На останні гроші взяла гречки, олії, хліба. А він: "А що, курочки копченої не могла взяти?"

Ірина, 19 років, Вінниця

Зараз ви читаєте новину «Відкрився перший в Україні книжковий секонд-хенд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі