пʼятниця, 18 грудня 2020 11:42

Вакцини проти коронавірусу отримаємо наприкінці березня чи на початку квітня 2021 року

Неділя, 6 грудня, 08:01

Рятувальник подає стаканчик із чаєм 12-річному Олександру Антоневському із Житомира. Той акуратно п'є. Чекає на "швидку".

Олександра знайшли на лісовій стежці біля села Тетерівка Житомирського району. Загубився напередодні увечері. Ночував у лісі в саморобному курені з гілок і листя. Підлітка шукали майже 400 поліцейських, лісників, нацгвардійців, військових і добровольців. Обходили хащі, населені пункти, перевіряли покинуті будівлі, рівчаки.

– Мій чоловік шукав Сашка. Знайшли його дуже наляканим, – розповідає місцева жителька 33-річна Тетяна Майстренко. – Боявся підходити до людей. Потім зізнався, що дуже змерз. Просив пити. Медики забрали його на огляд.

– Увечері вирішив з'їздити велосипедом до батька, який працює в лісі. Заблукав, коли повертався, – розповідає Наталія Гончарук із Нацполіції Житомирської області. – На вулиці різко похолодало, а в хлопця не було телефона. Намагався вибратися з лісу самотужки, але попрямував не в той бік і зайшов ще глибше в хащі. На світанку прокинувся й пішов далі. Натрапив на пошукову групу.

Ушкоджень у хлопця не виявили

  Прокладання труб у водах Німеччини для газопроводу ”Північний потік-2” поновилося 5 грудня. Ним паливо йтиме в Європу через Балтійське море – в обхід України. Працює російське судно ”Академік Черський”  під прапором РФ. Проти будівництва газопроводу виступають США.  Планують посилити санкції проти фірм, які беруть участь у проєкті. ”Якщо почнуть прокладати пивопровід, жінки запровадять проти  чоловіків санкції у ліжках”, – фантазує художник Володимир ­КАЗАНЕВСЬКИЙ
Прокладання труб у водах Німеччини для газопроводу ”Північний потік-2” поновилося 5 грудня. Ним паливо йтиме в Європу через Балтійське море – в обхід України. Працює російське судно ”Академік Черський” під прапором РФ. Проти будівництва газопроводу виступають США. Планують посилити санкції проти фірм, які беруть участь у проєкті. ”Якщо почнуть прокладати пивопровід, жінки запровадять проти чоловіків санкції у ліжках”, – фантазує художник Володимир ­КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

– У вересні взяла б за цю двокімнатну квартиру 15 тисяч. А зараз здам за 10. Клієнтів немає, – 63-річна Анастасія ­Фесенко з міста Вишневе під Києвом показує житло подружжю 31-річним Любові й Леоніду Панасевичам.

Пара орендувала подібне помешкання в столиці, біля станції метро Шулявська. Щомісяця платили 17 тис. грн.

– Вирішили переїхати, бо з вересня працюємо дистанційно. Я – дизайнером, чоловік продає сантехніку в інтернеті, – говорить Любов. – Дороге житло нам не потрібне.

Підписують договір оренди на рік.

– Колись не брала квартирантів із дітьми. А тепер дозволяю селитися навіть із котами та собаками. Аби платили без затримок, – розповідає Анастасія Фесенко. – Житло раніше здавала студентам. Але за останній місяць вони не розрахувалися. Не покрили й боргу за комуналку – 6 тисяч гривень.

– Правда, хлопчик народився? Все життя мріяв про сина. Оце так подарунок! – 27-річний Володимир Кравчук із райцентру Ковель на Волині біля Луцького пологового будинку говорить по телефону із дружиною Світланою, 26 років.

Пів години тому народила сина.

– Три ультразвукові дослідження показували, що буде донька, – розповідає Володимир. – Візок червоний купили, дитячу кімнату рожевими шпалерами обклеїли, одяг дівчачий придбали. Жінка мала народити за місяць, але сьогодні вночі відійшли води. Викликали "швидку" – і в пологовий. Якби не коронавірус, народжували б разом.

У гаманці шукає чеки на візок і пеленальний столик. Хоче повернути в магазин.

– Мають прийняти, бо 14 днів після купівлі ще не минули. Шукатимемо хлопчаче. Дівчинку думали назвати Богданою. Тепер буде Богдан.

За 4 год. привозить і передає дружині два пакети з одягом і речами для немовляти.

Хтось краде

"Велике будівництво" за рік подорожчало вдвічі. Витрати на середній поточний ремонт, на який припадає 71 відсоток усього дорожнього будівництва, за рік збільшилися на 91,6 процента, за даними CoST Ukraine. Хоча бітум, який у собівартості дороги становить понад половину, подешевшав 2020 року на 40 відсотків.

Так і живемо – гроші крадуть, по телевізору брешуть, а люди не хочуть розбиратися, бо "ето всьо політіка, а політіка – ето грязь". Ні, це не грязь! Це хтось краде ваші гроші.

Сергій МАРЧЕНКО, експерт ринку праці

Люди не хочуть вакцинуватися

Майже половина співгромадян не збираються вакцинуватися від Covid-19 навіть безкоштовно.

Марно сперечатися і переконувати людей, яким рівень мислення підказує таку дивну лінію поведінки. Але вважаю, що вони мають підготуватися до поразки у правах. Не щеп­лений? Значить, не літаєш, не їздиш у поїздах, не можеш поселитися в готель. Навіть у лікарню – через окремий вхід. Бути терпимими до чужого неуцтва, звісно, політкоректно й гуманно, але може погано позначитися на тривалості та якості життя людей, в яких немає проблем із логічним мисленням і головою.

Ян ВАЛЕТОВ, письменник

Росія планує збудувати військові бази в шести країнах

Москва має намір побудувати військово-морську базу в Судані. Це дасть змогу російському флоту бути постійно присутнім у геополітично напруженому Червоному морі та Аденській затоці, через які між Європою та Азією пропливають багато кораблів. Цей об'єкт зможе забезпечити Кремль опорою в Африці та можливістю контролю над важливими маршрутами судноплавства в Червоному морі, а отже, і Суецькому каналі. Тож зможе безконтрольно і безмитно ввозити й вивозити озброєння і будь-яке обладнання для роботи бази і "виконання завдань військовими кораблями", переправляти будь-які "військові товари" до сусідніх країн, не привертаючи уваги.

Але на цьому Кремль не зупиняється. Він добивається дозволу на створення військових баз у шести країнах – Єгипті, Центрально-Африканській Республіці, Еритреї, Мадагаскарі, Мозамбіку й Судані, йдеться в доповіді "Нові африканські амбіції Росії" німецького міністерства закордонних справ.

Віктор КАСПРУК, політичний аналітик

31 720 туристів відвідали Чорнобильську зону за 10 місяців, за даними Державного агентства з управління зоною відчуження. Торік побували майже 124 тис. людей. З них – 18 тис. із Великої Британії, по 10 тис. із Польщі та Німеччини. 6,5 тис. приїжджали із США

14,35 кілометра нових доріг збудували в Україні цьогоріч – на 20% менше, ніж торік, за даними всесвітньої ініціативи з прозорості інфраструктури Infrastructure Transparency Initiative. На 1 км в середньому витрачали 90,2 млн грн. 77,2 км трас реконструювали, на 449,7 км зробили капітальний ремонт

56,1 мільярда гривень заборгували українці за житлово-комунальні послуги, станом на жовтень, за даними Держслужби статистики. Найбільше – за постачання і розподіл газу – 22,4 млрд грн. Найменше – за послуги з вивезення побутових відходів – 1,1 млрд грн.

"Основною вимогою Міжнародного валютного фонду є незалежність Нацбанку. Президент України казав, що підтримує цю норму. Але в липні примусив звільнитися Якова Смолія і призначив людину зі свого оточення. Потім заявив, що продовжить реформу антикорупційних органів. Та всім очевидно: він не знає, що робити з корупцією. Третя група невиконаних рішень пов'язана із судовою реформою. Якщо влада не перегляне такого економічного бачення й політичної траєкторії – не отримає жодних коштів МВФ", –

Андерс АСЛУНД, американський економіст

Сервіс necropolis.uinp.gov.ua з інформацією про місця поховань понад 2,6 тис. українських емігрантів створили Міністерство закордонних справ та Інститут національної пам'яті. Могили розташовані на понад 291 цвинтарі світу. Список поповнюється.

Вакцини проти коронавірусу отримаємо наприкінці березня чи на початку квітня 2021 року, каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов. МОЗ веде переговори з усіма виробниками, що успішно завершили випробування препаратів.

До липня 2022-го мобільний інтернет 4G буде в усіх населених пунктах з понад 2 тис. жителів. За два роки мережа працюватиме на національних дорогах, за умовами ліцензій, виданих мобільним операторам.

Уряд переніс підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн із липня на грудень 2021-го. Середню зарплату по країні наступного року прогнозують на рівні 13,6 тис. грн.

Концерн "Укроборонпром" розформують наступного року. Створять два холдинги – "Оборонні системи України" та аерокосмічний. До першого ввійдуть компанії, що ремонтуватимуть військову техніку і виготовлятимуть озброєння. До другого – підприємства, що створюватимуть системи для польотів у космос.

Переходив дорогу на зелене світло. Один із водіїв почав сигналити, щоб люди рухалися швидше. Не витримав і бахнув кулаком по капоту його авто. Дядько схопив биту і вибіг із салону, але моментально отримав в обличчя від іншого перехожого. Підійшли ще троє хлопців. Биту відібрали й викинули. Водія змусили вибачатися.

Віталій ПАНЧЕНКО

Подруга три роки прожила у шлюбі із заможним бізнесменом. Але подала на розлучення й переїхала в однокімнатну квартиру до колишнього однокласника. Всі знайомі були в шоці, а вона лише сміялася: "Кохаю Сашу ще зі школи. Більше за гроші"

Валентина ДЕНИСЮК

 

Чоловік пив і бив. Погрожував відібрати квартиру, якщо піду. Терпіла, бо не мала іншого житла. Якось його порізали в п'яній бійці. Вийшов із лікарні іншою людиною – до нас із донькою ставиться з любов'ю, пішов на роботу.

Любов, 38 років, Хмельницький

У гості навідався друг. Пригостив його вином, що стояло із хрестин доньки. Жінка влаштувала скандал: "Мали відкрити пляшку на її весілля". Не хоче зі мною балакати. Переконана, що зіпсував дитині долю.

Володимир СТРАХОТНЮК, 45 років, Івано-Франківськ

Батько розплакався, коли дізнався про смерть Марадони. Здивував, бо два місяці тому внаслідок серцевого нападу помер дід і такої реакції не було. "Батько пішов із родини, коли мені було 13. А Марадона все життя зі мною – постійно передивляюся його ігри", – пояснив.

Олексій, 34 роки, Харків

Про вагітність дізналася, як із хлопцем відпочивали в Єгипті. Він зрадів. Але зник з орендованої квартири наступного дня, як прилетіли. Своїм батькам збрехав, що дитина від іншого. Пару місяців переживала. А тоді відпустило. Виховую сина сама.

Марина, 28 років, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Вакцини проти коронавірусу отримаємо наприкінці березня чи на початку квітня 2021 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі