четвер, 09 вересня 2021 09:41

В Україні з'являться кібервійська

Субота, 28 серпня, 10:30

Українські військові помічають спалахи від снарядів у небі над Авдіївкою Покровського району на Донеччині. На місто падають мінометні й артилерійські снаряди, заборонені Мінськими домовленостями. Від вибухів здригаються будинки.

– Бійці Об'єднаних сил відкрили вогонь у відповідь. Завдяки цьому ворог припинив атаку, – каже речниця командування ООС Лідія Нанівська. – Четверо наших воїнів отримали осколкові поранення. Ще стільки ж травмувалися. Всіх доправили в госпіталь. Перебувають у задовільному стані.

Це друга атака російських окупантів з початку дня.

– Перший обстріл почався о шостій ранку. Ми прокинулися від свисту. Потім усе стихло. Заспокоїла сина, – розповідає місцева жителька 29-річна Вікторія. – Під обід знову почали бити. Годину лупили з Донецька й села Спартак. Снаряди поцілили у військову базу, приватний будинок і станцію технічного обслуговування автомобілів. Пошкодили дорогу й електродроти. Люди налякані. Ми звикли до обстрілів околиць, але не міста.

До кінця дня окупанти вели вогонь із гранатометів по селищу Травневе Бахмутського району Донецької області. Снаряди влучили у приватний будинок.

"Збройні формування Росії обстріляли населені пункти, щоб спровокувати українців перед зустріччю Володимира Зеленського та Джозефа Байдена", – йдеться в заяві української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську

Автор: Cергій Cтаростенко
  Чоловік в інвалідному візку біля Стіни пам’яті у столиці 29 серпня вшановує побратимів, полеглих в Іловайському котлі. Сотні киян принесли квіти, запалили свічки й молилися. У серпні 2014-го українські військові звільнили Іловайськ на Донеччині. Частини російської армії перейшли кордон і оточили їх. 29 серпня росіяни пообіцяли зелений коридор, але на виході з міста розстріляли з артилерійської зброї. Загинули 366 українських вояків, 128 потрапили в полон, 158 зникли безвісти, за офіційними даними
Чоловік в інвалідному візку біля Стіни пам’яті у столиці 29 серпня вшановує побратимів, полеглих в Іловайському котлі. Сотні киян принесли квіти, запалили свічки й молилися. У серпні 2014-го українські військові звільнили Іловайськ на Донеччині. Частини російської армії перейшли кордон і оточили їх. 29 серпня росіяни пообіцяли зелений коридор, але на виході з міста розстріляли з артилерійської зброї. Загинули 366 українських вояків, 128 потрапили в полон, 158 зникли безвісти, за офіційними даними

А в цей час:

– Олю, викликай "швидку"! Шершні покусали, – кричить дружині житомирянин 43-річний Олександр Дмитрук.

Заліз на дах будинку утеплити комин. Не помітив кубла. Вжалили щонайменше троє шершнів.

– Більше семи укусів можуть спричинити смерть. У людини починається анафілактичний шок, – говорять медики, які приїхали на виклик. – В останні роки комахи підступають все ближче. Роблять кубла на горищі, балконі, у підвалі чи витяжках.

Олександру роблять укол від алергії. Ужалені рука й щока напухли, сверблять. Ольга дзвонить рятувальникам. Приїжджають у захисних костюмах. Обробляють гніздо отрутою й накривають мішком. Кілька шершнів вириваються.

– Матка лишилася в кублі. Без неї вони не виживуть, – каже рятувальник.

– Відпрацюєш два тижні, тоді заплачу відпускні, – львів'янин 43-річний Євген Прищепа підписує заяву на звільнення підлеглій Юлії Швед, 38 років. Вона продавала парфуми в торговельному центрі. У березні захворіла на коронавірус і втратила нюх.

– Лікарі обіцяли, що влітку відновиться. Але жодні процедури не допомогли, – говорить Юлія. – Всі старі запахи парфумів пам'ятала. Могла описувати клієнтам. У нових розібратися не можу. Грейпфрута від апельсина не відрізняю. Квіткових нот взагалі не вгадаю. Тому вирішила піти.

Заробляла 15 тис. грн на місяць.

– Не знаю, чим займатимуся. Чоловік радить вчитися на сценариста. Бо завжди мала мрію створювати сюжети для фільмів і серіалів. Подруга відмовляє. Вона писала роман про козаків і отримала від видавництва 5 тисяч. Можливо, подамся на курси веб-дизайну.

  Майже 185 тисяч учителів вакцинувалися проти коронавірусу. 145,5 тисячі вкололи першу дозу. Загалом в Україні понад 635 тисяч педагогів. Якщо запровадять помаранчеву зону, то працюватимуть тільки школи, в яких вакциновані 80 відсотків колективу, кажуть у Міносвіти. ”Якщо в повний Місяць проколоти коронавірус срібною голкою, то можна до ранку спати без маски”, – радить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Майже 185 тисяч учителів вакцинувалися проти коронавірусу. 145,5 тисячі вкололи першу дозу. Загалом в Україні понад 635 тисяч педагогів. Якщо запровадять помаранчеву зону, то працюватимуть тільки школи, в яких вакциновані 80 відсотків колективу, кажуть у Міносвіти. ”Якщо в повний Місяць проколоти коронавірус срібною голкою, то можна до ранку спати без маски”, – радить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Близько 3,3 млрд грн цьогоріч виділять із держбюджету на розвиток ракетного озброєння, каже секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов. До 2031-го в цю сферу країна направить понад 200 млрд.

У мобільному додатку "Дія" з'явиться розділ, де можна буде залишити заяву про згоду на донорство після смерті, говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Понад 15 млн людей подивилися по телебаченню парад і концерт до Дня Незалежності в Києві, за даними Офісу президента.

Литва заборонила в'їзд артистам, які виступали в анексованому Криму. Сформували чорний список, заявив литовський президент Ґітанас Науседа.

В Україні з'являться кібервійська. Рішення Ради національної безпеки і оборони увів у дію президент Володимир Зеленський. Кількість особового складу визначає Кабінет міністрів. Після цього законопроєкт внесуть на розгляд Верховної Ради.

349 041 людина померла в Україні за пів року 2021-го, за даними Державної служби статистики. Це на 62 031 більше, ніж за такий же період торік. Найбільше смертей – через серцево-судинні хвороби, 65,3%

39 745 іноземців отримали українське громадянство у 2015–2021 ро­ках, за даними сервісу Opendatabot. Найбільше росіян і молдован – 15 944 та 3790 осіб відповідно

"Нам не треба рівнятися з Росією. Варто підвищувати планку й порівнювати себе з Польщею чи Ізраїлем. Неминуче варто виходити з дискурсу ідентичності. Нам його нав'язала Москва. Путін постійно це робить. Він ідіот і маніпулятор, з точки зору історії", –

Ярослав ГРИЦАК, історик

"Рухаємося за сценарієм, за якого новий локдаун можемо оголосити в листопаді. Відтягнути жорсткий карантин на грудень-січень зможемо, якщо українці будуть робити щеплення", –

Ігор КУЗІН, головний санітарний лікар України

Шукали з подругою квартиру для спільної оренди. Натрапили на шахраїв. Заплатили тисячу гривень завдатку, а вони зникли. Мати знайомої працювала в поліції. Її колеги за місяць спіймали злочинців. Гроші повернули.

Ольга ПЕРЧИЛО

Два роки зустрічалася з хлопцем із Марокко, який навчався в нас на стоматолога. Минулого місяця зробив мені пропозицію переїхати до нього в країну: "Станеш моєю другою дружиною?" Була в шоці. Він так і не зрозумів, чому його кидаю.

Марина БІЛОУС

У вересні батько святкує 60-річчя. На ювілей наполегливо напрошувався його двоюрідний брат із Москви. Тато по скайпу спитав його: "Чий Крим?" Той відказав: "Уже наш". Спілкування припинилося.

Віталій МАЛЬЧЕНКО

Байден не кине України. Але розчарування є

Американська стратегія змінилася. Внутрішніх проблем у Сполучених Штатів стало більше, ніж років 20 тому. Посилюється нерівність, соціальні, етнічні суперечності. Мають інші виклики – глобальне потепління, Китай тощо. Україна – не пріоритет.

Для американців Афганістан – холодний душ. Вкладали величезні гроші, створили бази для захисту інтересів оновлення країни. Тепер розуміють, що це все за тиждень може зламатися. Так само і з Україною – за рік може змінитися. У нас нема сталих інституцій, які перешкодять умовній хунті прийти до влади й повести країну в іншому напрямку.

США розуміють: коли нам потрібні гроші – робимо так, коли не потрібні – робимо по-іншому. Повна нестабільність.

Байден не може кинути Україну. Але розчарування є.

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, політолог

Національну легенду мають визначати моральні авторитети

В Україні з'явилася нагорода – Національна легенда. Це круто. Але національну легенду має визнавати нація або її моральні авторитети, а не Офіс президента.

Повинен бути механізм відкликання премій. Якщо людину визнали героєм, а потім вона стала зрадником, то не можуть перед її труною нести відзнаку Герой України. Ляпи на зразок "Кіркоров – заслужений артист України" нівелюють ці звання.

У СРСР народні й заслужені артисти – це була тарифна сітка. Держава була єдиним замовником. Народний артист СРСР Алла Пугачова отримувала гонорар у 25 разів більший за народного артиста України Назарія Яремчука. Це колгосп. Зараз це нічого не означає, бо гонорар артисту платимо ми.

На початку російсько-української війни волонтери й військові отримували звання Народний Герой. Його присудження вирішували не в кабінетах, а серед добровольців, волонтерів, військових. Це по-справжньому.

Олексій КОВЖУН, медіаексперт

 

Син весною їздив на дводенну екскурсію в Київ. Повернувся блідий. Вдома ледь не знепритомнів. Лікарі діагностували сильне отруєння. Виявилося, учителі змушували дітей другого дня доїдати продукти, які ті брали в подорож. Частина з них зіпсувалася на спеці. Із класу з отруєнням злягли ще четверо учнів.

Валентина, 47 років, Полтава

Брат не вірив, що в матері склероз. Звинувачував, що доглядаю її, аби забирати пенсію. Повірив, коли вона пішла з дому й не повернулася. Шукали тиждень.

Наталя САНЧИН, 40 років, Луцьк

Сусід зловживає алкоголем. Сміття з квартири не виносив, а лишав біля ліфта. Разів п'ять із ним говорив. Не помагало. Ушосте не витерпів і дав по пиці: "Ще раз непотріб побачу – приб'ю". Вже пів року біля ліфта чисто.

Віталій, 35 років, Київ

У 1990-х двоюрідний брат водив дружбу із сумнівними компаніями. Одній програв у карти кілька тисяч доларів. Прийшов зі сльозами до батька: "Як не віддам – уб'ють". Усією родиною скидалися, щоб погасити борг.

Марина, 49 років, Суми

На четвертому курсі університету до мене чіплявся викладач правознавства. Після пар просив залишитися і гладив руки і плечі. Обіцяв допомогти з екзаменами. Першого разу втекла. Другого прямо заявила: "Ще раз доторкнетеся, про це знатимуть усі – ректор, ваша дружина, міліція". Відпустив. За кілька днів написав заяву на звільнення.

Марина, 28 років, Черкаси

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'являться кібервійська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі