четвер, 31 серпня 2023 10:42

В Україні запрацює спеціальний портал, куди викривачі зможуть анонімно повідомляти про факти корупції

Неділя, 20 серпня, 8:15

– Приходь здавати кров, – телефонує знайомому чернігівчанин, 28-річний Сергій Мосул. – Кажуть, що візьмуть, хоч би скільки там було після поперед­ньої здачі. Тепер треба дуже.

19 серпня російські загарбники вдарили ракетою по центру Чернігова. У будівлі обласного драмтеатру проходила виставка дронів "Люті пташки". Внаслідок удару сім людей загинули, ще 148 людей звернулися по медичну допомогу. 25 постраждалих прооперували. Серед загиблих одна дитина – 6-річна Софія Голинська. Зруйновано дах театру, пошкоджено одну з пожежних частин, дах будинку та магазин у центрі міста.

– Маю четверту групу, – продовжує Сергій. – Мій телефон мають у центрі здавання. Як треба, я приїду. Регулярно роблю аналізи на гепатити і СНІД, щоб бути завжди готовим. Щойно почув про вибухи, зателефонував мамі, бо вона там яблука святила. Знав, що вранці здаватиму кров

Автор: GETTYIMAGES
  Люди підмітають скло в центрі Чернігова після ракетної атаки росіян 19 серпня. Росіяни цілили в Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка. Загинули семеро людей
Люди підмітають скло в центрі Чернігова після ракетної атаки росіян 19 серпня. Росіяни цілили в Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка. Загинули семеро людей

А в цей час:

Киянка Ольга Сапун з Німеччини пише сусідові, щоб зайшов провідав її батька. Три дні чоловік не піднімав слухавки.

– Сусід відписав, що у під'їзді нічого не смердить, а труп одразу було б чути. Чоловік він різкий, але надійний. Перевірив – батько запив укотре. Телефон або загубив, або пропив. Це вже четвертий із початку року.

Ольга з донькою виїхали восени торік після перших обстрілів безпілотниками.

– Донька не так боїться обстрілів, як життя під одним дахом з алкоголіком. Татові під 80, але ще здоров'я пити є. Обидві хочемо повернутися, але жити нормально.

– Телефонували зі школи, сказали, що документи в шостий клас прийняти не можуть, – обурюється Ангеліна Попович з Ужгорода. Повернулися з сином із Чехії у липні. Жінка хоче, щоб дитина продовжила вчитися зі своїм класом.

– Даніель мав ходити у п'ятий клас, але в Чехії порадили четвертий, щоб було легше. Тут ми подали список прослуханих дисциплін, здали кілька тестів. Кажуть, можуть взяти у п'ятий. А він хоче до свого класу, з якими проходив перші чотири роки. Директорка відповіла, що мови не може бути – програми не потягне, місць немає.

Росіяни знову зганьбилися на весь світ

Росія продовжує розплачуватися за агресивну політику Володимира Путіна не лише великими втратами в Україні та економічними збитками, а ще й крахом у галузі науки та технологій. Найамбіційніша російська програма в галузі освоєння космосу, перша за пів століття космічна російська місія на Місяць, закінчилася фіаско та повним провалом. Станція "Луна-25", політ якої відкладали багато разів, нарешті полетіла на Місяць, але щось пішло не так, станція зіткнулася з Місяцем і припинила своє існування.

Путін хотів показати всьому світу, що Росія знову набирає сили, як колись радянська імперія, відроджує свій науковий потенціал і відновлює авторитет, незважаючи на санкції. Але натомість вийшов лише гучний пшик, який вкотре показав усьому цивілізованому світу, що РФ – не країна, а суцільне непорозуміння.

Денис КАЗАНСЬКИЙ, журналіст

  Західні союзники продовжують постачати зброю для контрнаступу ЗСУ.  ”Путін не розуміє, спить він чи ні, – його найгірші нічні жахіття щодня стають реальністю”, – каже художник Володимир Казаневський
Західні союзники продовжують постачати зброю для контрнаступу ЗСУ. ”Путін не розуміє, спить він чи ні, – його найгірші нічні жахіття щодня стають реальністю”, – каже художник Володимир Казаневський

Чому в НАТО заговорили про бартер?

Історія зі словами керівника секретаріату генсека НАТО Стіана Єнсена наробила галасу. Те, що він сказав, звучить, як відмова від територій в обмін на членство в НАТО. Звісно, вибір слів кепський та незграбний, тому й був названий помилкою. Ніхто нічого міняти не буде – ані політично, ані юридично. Але диму без вогню не буває, та й сам факт інтерв'ю керівника офісу – це щось поза правилами для західного світу. Ці слова свідчать, що наші союзники припускають патову ситуацію на полі бою і, відповідно, ведуть дискусію, що це означатиме в сенсі моделей безпеки. Звісно, нам такі дискусії емоційно дуже не подобаються, але ми маємо поважати наших союзників і зрозуміти їхню логіку, адже інших союзників в нас немає і нам вони в боротьбі за Україну критично потрібні.

Сенс дискусії, яка ведеться в деяких західних колах, приблизно в такому. Якщо НАТО в якийсь момент ухвалює рішення про наше членство в Альянсі, але в цей момент іще не звільнено всієї території України, то що це означає? Тоді НАТО приймає рішення поширити статтю 5 щодо колективної оборони на територію, яку ми контролюємо. Водночас будь-які подальші дії зі звільнення наших територій означатимуть завдання РФ ударів уже по території НАТО, що ставить питання, а чи маємо ми узгоджувати дії зі звільнення територій у рамках НАТО і якщо так, то чи не є це обмеженням нашого суверенітету щодо наших територій? Це видається для багатьох казуїстикою, але ми маємо бути готові до таких дискусій – не тільки емоційно, а й раціонально. Як кажуть, чорт – він у деталях. А міняти території на НАТО нікому не вдасться, українці такого бартеру не сприймуть і не дозволять.

Павло КЛІМКІН, ексміністр закордонних справ

128 західних винищувачів треба Україні, щоб замінити старий авіапарк і отримати перевагу в небі, каже речник Командування Повітряних сил України Юрій Ігнат

Тато загинув торік. Був снайпером. На могилі почали з'являтися дуже красиві квіти. Мама аж ревнувала. Тоді одного разу побачили молоду дівчину з трояндами. Каже, раз на тиждень-два приносить квіти на всі могили, де є прапори. Нині таких шість.

Діана РОМАНІВ

Мала дуже погані стосунки зі свекрухою. Вона дуже авторитарна. Ніколи не приховувала, що не любить мене. Торік переїхали до нас із Донецької області. Принижувала перед моїми батьками. Тато не витримав і вигнав їх із чоловіком разом. Поселили в порожній хаті моєї тітки. Я подала на розлучення. Чоловік проситься назад, але не можу йому пробачити тих принижень.

Вікторія ДЕНИСЕНКО

На початку 2000-х позичив братові немаленьку суму. Він віддати не міг тоді. За кілька років вирішили, що той борг прощаємо. У нього ферма на Львівщині, я мав бізнес на Запоріжжі. Перед повномасштабним вклав у нього гроші. Вдома залишилося тисяч 5 доларів. Торік телефонує, що купив мені квартиру у своєму місті, віддасть машину. Робота теж є.

Євген ПАВЛОВ

У вересні в Україні запрацює спеціальний портал, куди викривачі зможуть анонімно повідомляти про факти корупції. За повідомлення можна отримати винагороду – 10% від предмета корупційного правопорушення, але не більш як 14 млн грн.

Українські пенсіонери, які живуть у зоні активних або можливих бойових дій, отримуватимуть додаткові виплати від Організації Об'єднаних Націй. Допомога становитиме різницю між 3000 грн та пенсійною виплатою, але не може бути менш як 100 грн.

 

У сестри зник чоловік на початку літа. Знайшли лише розстріляний порожній автомобіль. Молодшого сина лише раз тримав на руках. Сестра за два місяці постаріла на десять років. Про племінників дбає моя мама. Я хочу, щоб через таке пекло пройшла кожна російська родина.

Ольга КРИВКО, 28 років, Сокаль

Дядько не повернувся з бою у травні. У липні волонтери зателефонували, що у спільній могилі знайшли його – є жетон. Але мусимо чекати експертизи. Бабуся після цієї новини померла. Мама щодня моніторить групи з полоненими й загиблими. Ми ніколи не житимемо так, як раніше.

Давид ЦОКЛАН, 34 роки, Дніпро

Донька мріє стати моделлю. Знає три мови. Постійно читає класику для курсів акторської майстерності. Щодня кілька годин тренується. Образливо, бо недавно сусідка закинула, що це все виключно завдяки красі.

Раїса СИВА, 49 років, Київ

Зараз ви читаєте новину «В Україні запрацює спеціальний портал, куди викривачі зможуть анонімно повідомляти про факти корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі