вівторок, 26 березня 2019 17:23

В Україні відбудеться перепис населення

Понеділок, 18 березня, 9:04

– Ви що, нікуди не спішите? Півтори години їдемо, – таксист 26-річний Євген Занєгін радить клієнтці вийти зі свого Daewoo Lanos. Стоять у великому заторі біля Шулявського шляхопроводу в Києві.

– Хотела красиво приехать на встречу с бывшим мужем. Значит, так и будет. Подождет, – відповідає пасажирка. – Долж­ны с ним обсудить детали развода.

Євген мав відвезти пасажирку з вул. Борщагівської в кафе "Шарлотта" на Турге­нє­вській. Авто стало в заторі, бо Шулявський міст напередодні закрили на капітальний ремонт.

Робітники розбирають асфальт. На ­­просп. Перемоги працює світлофор, перед яким потрібно звернути на об'їзні дороги. Вони не розраховані на велику кількість машин. По вулицях Антона Цедика, Петра Нестерова, Гарматній і Виборзькій запровадили односторонній рух.

Автор: УНІАН
  Сотні автомобілів стоять у заторі біля Шулявського мосту в Києві 18 березня. Шляхопровід закрили на капітальний ремонт напередодні. Триватиме до півтора року. Водіям столична влада радить користуватися об’їзними дорогами. Але більшість із них не розраховані на велику кількість машин
Сотні автомобілів стоять у заторі біля Шулявського мосту в Києві 18 березня. Шляхопровід закрили на капітальний ремонт напередодні. Триватиме до півтора року. Водіям столична влада радить користуватися об’їзними дорогами. Але більшість із них не розраховані на велику кількість машин

Водій звертає вбік, паркується.

– Давайте так: ви мені нічого не винні. Проведу до метро і куплю жетон. Роботи все одно сьогодні не буде, – каже.

Жінка погоджується. Євген веде її до станції Шулявська.

Ремонт шляхопроводу триватиме півтора року. Обійдеться у майже мільярд гривень

А в цей час:

Троє рятувальників у кисневих масках грюкають у двері квартири на першому поверсі львівської шестиповерхівки на вул. Володимира Самійленка, 36–38. Просять пустити їх усередину. З-під дверей іде густий дим.

– Пограбувати хочете? Не пущу, ще й міліцію викличу! – відповідає власниця помешкання Єлизавета Сергіївна, 74 роки.

Відчиняє двері за півгодини. Пожежники гасять вогонь. Кухня вигоріла повністю. Жінка напередодні забула вимкнути газову плиту, кажуть рятувальники.

Єлизавету Сергіївну забирають у лікарню з отруєнням димом.

– Прокинулася вранці й відчула запах гару. Вийшла у під'їзд, а він весь у диму, – каже мешканка дому Валерія Катинська, 23 роки. – Зайшла у квартиру, розбудила хлопця Олександра та викликала пожежників.

– Після такого стресу – тільки відпочинок врятує. Тиждень біля моря – і будемо як нові, – полтавець 29-річний Іван Шацький у туристичному агентстві за 18 тис. грн купує путівку до Шарм-еш-Шейху в Єгипті. Летітиме на початку квітня з дружиною Олександрою, 27 років.

Гроші отримав напередодні. Їх повернула компанія, яка мала влаштувати подружжя на завод із виробництва кондиціонерів у чеському місті Плзень.

– Оформлювали документи з грудня. Зразу всю суму за послуги заплатили. Я звільнився з роботи. Жінка кинула свою. Думали в Чехії заробити на квартиру. Виїхали на початку лютого, – розповідає Іван. – Добралися автобусом до Праги. Там сказали пару днів почекати. Мовляв, повезуть у Плзень. Поселили в напіврозваленій хаті – без води й туалету. Просиділи там тиждень. Коли представник фірми перестав відповідати по Viber зрозумів, що нас кинули. Згребли речі – і назад.

Після приїзду пішов у фірму. Погрожував судом. А вчора дзвінок менеджера: "Розібралися в ситуації. Завод узяв на ваші місця чехів. Гроші сьогодні повернемо". Вирішили витратити все на відпочинок. Коли повернемося, знайду роботу в Україні.

"Ми не самі з Шевченком. Такі самі стосунки в іспанців із Сервантесом. Автор життєвого світу – ніби творець країни. Не в політичній реальності чи матеріальній, а творець країни в духові. Бо все відбувається в духові, а потім матеріалізується в політичних партіях та інших земних і значно банальніших речах", –

Оксана ЗАБУЖКО, письменниця

140 295 жителів анексованого Криму на кінець лютого мали українські біометричні паспорти

59 українців, завербованих Росією, арештували з початку року працівники Державної прикордонної служби. Торік затримали 46 зрадників та 10 шпигунів РФ

  У державний концерн Укроборонпром введуть спостерігачів із НАТО. Візьмуть участь в аудиті підприємства. Його проведуть,  бо наприкінці лютого журналісти Bihus.info опублікували розслідування про розкрадання в концерні державних коштів. До незаконних схем нібито причетні колишній заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський та його син Ігор. Купували контрабандні військові запчастини у Росії та продавали українським оборонним підприємствам у кілька разів дорожче.  ”Іноді підкилимовий шурхіт банкнот глушить навіть гармати”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У державний концерн Укроборонпром введуть спостерігачів із НАТО. Візьмуть участь в аудиті підприємства. Його проведуть,  бо наприкінці лютого журналісти Bihus.info опублікували розслідування про розкрадання в концерні державних коштів. До незаконних схем нібито причетні колишній заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський та його син Ігор. Купували контрабандні військові запчастини у Росії та продавали українським оборонним підприємствам у кілька разів дорожче. ”Іноді підкилимовий шурхіт банкнот глушить навіть гармати”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Два роки тому вирішив купити трактор для господарства в селі. Продавця знайшов в інтернеті. Перерахував завдаток на картку. А коли приїхав по техніку в сусідню область – не було ні його, ні техніки. Рознервувався так, що зліг із тиском. А за півроку сусід із родиною виїхав за кордон. Віддав свій трактор і машину.

Іван Харук

Знайомий у день народження написав у Facebook, що мріє купити інвалідний візок хворому на ДЦП товаришу. Лишив номер своєї картки. За добу йому накидали 28 тисяч гривень. Візок взяв за 24. Решту віддав на благодійність.

Марія Петрушко

Перед смертю батько заповів мені автомобіль "Ланос". Старший брат Олексій образився. На третій день після похорону напився і вигнав машину з гаража. Сокирою порозбивав вікна й фари. По­гнув дах, двері, капот і багажник. Кричав: "Хрін тобі вона дістанеться!" Сьомий рік не розмовляємо.

Андрій ШЕМЕТИЛО

Інститут національної пам'яті може змінити роки, в які були засновані міста Дніпро та Павлоград на Дніпропетровщині. Вважають, що обласний центр заснувала російська імператриця Катерина ІІ 1776 року, а райцентр звів її син Павло 1779-го. Натомість історики мають докази, що Дніпро з'явився на 252 роки раніше.

Українські програмісти створили для переселенців із Донбасу та Криму мобільний додаток "IDPRights – захист прав ВПО". Там є поради, як оформляти пенсії, соціальні виплати та особисті документи на новому місці. На запитання в онлайн-режимі відповідає юрист.

2020 року в Україні відбудеться перепис населення. Із бюджету виділять 2 млрд грн. Працівники вноситимуть дані у планшети. Перепис проведуть уперше за 18 років.

Із 1 квітня багатодітним родинам щомісяця виплачуватимуть матеріальну допомогу – 1626 грн на дитину. Із липня суму підвищать до 1699 грн, з грудня – до 1779.

Майже 170 тис. українців підписали контракти зі Збройними силами із 2014-го по 2018 рік. Отримують не менше 11 тис. грн зарплати.

36% алкоголю, що продавався в Україні торік, – фальсифікат, кажуть у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Державна авіаційна служба заборонила злітати й сідати в українських аеропортах літакам Boeing-737 моделей Max-8 і Max-9. Вони є у флоті компаній, що здійснюють рейси з України, – Turkish Airline, Flydubai і LOT. Заборону ввели після катастрофи Boeing-737 Maх-8 в Ефіопії 10 березня.

Західні політики підійшли до Криму із судетською лінійкою

За п'ять років після анексії Криму можна констатувати, що аналогія з 1938 роком, із гітлерівською анексією чеських Судет, була найточнішою. І не тільки через приголомшливу подібність дій і логіки двох фюрерів – Адольфа Гітлера і Володимира Путіна. А, перш за все, через реакцію на їхні дії – міжнародну та українську.

Міжнародні гаранти нашого суверенітету і територіальної цілісності просто обдурили нас, як 80 років тому Велика Британія і Франція обдурили Чехословаччину.

Коли Чемберлен і Даладьє вирішили віддати їх Гітлеру, вони вірили, що фюрер на цьому заспокоїться. Апетитів Гітлера недооцінили. Але і за 75 років західні політики підійшли до Криму із судетською лінійкою. Барак Обама не випадково вимагав від Путіна не вторгатися на український материк – бо міг думати, що людожер обмежиться "сакральним" Кримом. Та апетит кремлівського фюрера, як і його попередника з Рейху, передбачувано зростав під час кривавої трапези.

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

Якщо почнеться великий наступ, добровольці повернуться

Добровольці на передовій – це надія суспільства, що не все втрачено. Люди вірять добровольцям і допомагають їм. Такі як "Тенгіз" – комбат ДУКу "Правий сектор" – є лакмусовим подразником для бійців Збройних сил. Генератором ідей та дій. Адже система працює і думає стандартно. Добровольці – мастаки, які здатні оживити її.

Багато зроблено, щоб добровольців розділити. Більшість із них розчарувалися. І ми не маємо права їх критикувати. Якщо почнеться великий наступ, вони повернуться.

Володимир "Санта" РЕГЕША, доброволець

 

90-річну сусідку забрали в лікарню з інфарктом. Рознервувалася, коли родичі розбили її шкатулку, яку берегла все життя. Отримала в радянському концтаборі від коханого чоловіка.

Ірина ПІДНЕБЕСНА, 50 років, Чернівці

Подруга копала город і знайшла старовинний перстень. Здала його в ломбард і купила машину. За місяць розбила її в аварії. Тепер шкодує. Краще би віддала знахідку в музей, каже.

Олександра, 30 років, Хмельницький

Товариш утретє пішов воювати на Донбас. На мирній території не зміг адаптуватися і знайти роботу. На попередню не взяли. А дружина подала на розлучення через постійні скандали.

Михайло Іщук, 33 роки

В однокласника жінка – голова родини. Має кілька кіосків з продажу фруктів і овочів. Заборонила чоловіку працювати, аби сидів удома з 12-місячною дитиною, готував їсти і прибирав. Він не проти, бо на витрати отримує по 500 гривень щодня.

Олексій, 28 років, Дніпро

У буревій на сусіда у дворі впав горіх. Придавив ноги. Вдома нікого не було. Щастя, що зміг дістати телефон зі штанів та викликати "швидку". Отримав перелом обох кінцівок.

Валерій, 41 рік, Полтава

Зараз ви читаєте новину «В Україні відбудеться перепис населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі