середа, 23 січня 2019 09:56

Україна ввійшла у трійку світових лідерів з урожаю волоських горіхів торік

Середа, 9 січня, 10:59

У полтавському Свято-Успенському соборі Православної церкви України архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір починає правити прощальну панахиду за 15-річним Артемом Левченком. Сотні людей несуть червоні троянди і гвоздики з чорними стрічками.

Біла труна стоїть посеред храму. Артем лежить у синьому костюмі. До нього підходять учителі й однокласники зі школи №14.

– Кілька разів вела в них уроки, – каже вчителька Інна Назаренко, 51 рік. – Помічала, як Артему подобається англійська мова. Добре її знав. Був одним із найкращих у класі.

Домовину виносять надвір і ставлять у білу "Газель". Поруч сідають батьки померлого – 44-річна Наталія та 46-річний Олег Левченки. Машина їде на Центральне міське кладовище. Артема ховають на Алеї слави.

6 листопада 2018-го Артема Левченка на нерегульованому пішохідному переході в центрі Полтави збив позашляховик Mercedes Benz. За кермом була власниця ресторанного бізнесу в місті Наталія Саєнко, 34 роки. Доки медики надавали потерпілому першу допомогу, приїхав знайомий жінки і зняв із машини відеореєстратор та номери.

Артем помер на 63-й день коми – 7 січня. У день його похорону Наталії Саєнко оголосили підозру у скоєнні аварії, яка призвела до смерті людини. Октябрський районний суд міста обрав запобіжний захід – два місяці домашнього арешту.

Поліція шукає свідків аварії. Тим, хто має запис інциденту, обіцяють винагороду – 25 тисяч гривень

А в цей час:

Киянин 28-річний Микола Одарюк збирає власні речі в офісі рекламної компанії в Оболонському районі столиці. Чоловіка звільнили, бо не вийшов працювати після Різдва – 8 січня.

– Соромно, що так сталося. Але заслужив, – каже Микола. – 7 січня до мене сестра приїхала з чоловіком, кум із родиною. Посиділи так, що навіть не пам'ятаю, як гості пішли і прибирав зі столу. Завалився спати. Прокинувся аж увечері наступного дня. Не чув ні будильника, ні дзвінків на мобільний. Із роботи було 40 пропущених. Кинуло в холодний піт. Згадав, що 8 січня мав зустрітися з клієнтом. Подзвонив директору. Він спокійно сказав, щоб прийшов і забрав свої речі.

Микола йде у кабінет начальника. Перепрошує. Домовляються про звільнення за згодою сторін.

– Це і розповідати комусь незручно. Засміють, – каже харків'янка 31-річна Марина Матвієнко.

У ванній кімнаті відсовує від стінки пральну машинку. За нею сидить хом'як Марк. Жінка бере його на руки й садить у клітку.

Напередодні ввечері Марина погано закрила клітку тварини. Марк виліз. Вночі погриз взуття в коридорі квартири. З'їв шматок лінолеуму.

– Чоботи нові, шкіряні. А хом'як носок на одному погриз сильно й устілку. Не знаю чи відремонтують, – розповідає. – Лінолеум у коридорі не до кінця покладений був, то він краї покусав. Я тільки вранці помітила, що Марка немає. Обшукала всю кухню й залу, дивани відсовувала. У ванну зайшла й почула шурхіт за машинкою. Зрозуміла, що там сидить. Головне тепер, аби не здох. Бо понаїдався всілякої гидоти.

Автор: УНІАН
  Молодь фотографується біля ”замку Дракули” на Співочому полі у Києві 6 січня. Будівлю звели з апельсинів та лимонів для першого в країні цитрусового фестивалю. Є домівки інших відомих персонажів – Гаррі Поттера, Рапунцель, Аладдіна, Робіна Гуда.  Висота кожної – від трьох до п’яти метрів. На всі будівлі пішло понад 120 тонн фруктів
Молодь фотографується біля ”замку Дракули” на Співочому полі у Києві 6 січня. Будівлю звели з апельсинів та лимонів для першого в країні цитрусового фестивалю. Є домівки інших відомих персонажів – Гаррі Поттера, Рапунцель, Аладдіна, Робіна Гуда. Висота кожної – від трьох до п’яти метрів. На всі будівлі пішло понад 120 тонн фруктів

На Різдво торік прийшли колядувати двоє дітей. У нас – гості. Всі добряче випили, веселі. Швиденько насипав малим у пакет цукерок і тицьнув 100 гривень. Вранці наступного дня пішов скуповуватись у магазин. Відкрив гаманець, а сотні доларів немає. Перерив усі кишені – нічого. Тоді дійшло, що переплутав купюри, коли давав колядникам.

Віталій ПЕРЕДЕРІЙ

Біля в'їзду в село Великий Глибочок на Тернопільщині хтось залишив собаку. Сидить на місці й чекає господаря. Ні до кого додому не йде, хоча намагалися забрати. Назвали пса Чорний Бім. Облаштували йому будку. Годуємо.

Іван СЕМЕНИНА

На Різдво таксист відмовився брати плату за поїздку з мого батька. Каже: "Не беру взагалі грошей із пенсіонерів. Соромно".

Юрій СІРИЙ

"Нашій країні – чотири роки. Дитина в такому віці не вміє зав'язувати навіть шнурки на черевиках. Тому я би не був такий прискіпливий. Робиться багато чого, будуємо державу з нуля. До цього це була не країна, а "потьомкінське село", –

Лесь ПОДЕРВ'ЯНСЬКИЙ, письменник

"Російська православна церква й політичне керівництво РФ і далі намагатимуться перешкодити визнанню світом Православної церкви України. На це витрачатимуть мільйони доларів. Залучатимуть парафіян та ієрархів Російської церкви. Доводитимуть, що вони – канонічні, а не Українська церква", –

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

980 відділень закрили торік українські банки. Найбільше Ощадбанк і Приватбанк – 575 та 222 відповідно. Нині в країні діють 8509 банківських відділень

Майже 14 млн українців отримують щомісяця дохід, менший за прожитковий мінімум, який становить 1853 грн. Це 33,9% усього населення країни, повідомляє Державна служба статистики.

Українська поштова марка із зображенням 120-річного мосту у селі Плебанівка Теребовлянського району на Тернопільщині потрапила в десятку найкращих марок Європи, за версією міжнародного філателістичного конкурсу EUROPA 2018.

Україна ввійшла у трійку світових лідерів з урожаю волоських горіхів торік. Зібрали їх 120 тис. т. Більше отримав Китай та США. Волоські горіхи найбільше закуповують країни Євросоюзу та Близького Сходу.

До 31 січня триватиме реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Цьогоріч тестуватимуть з української мови й літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької та французької мов.

Близько 7,2 млн пенсіонерів налічують в Україні. Найбільше отримують пенсії у Приватбанку – понад 3,5 млн осіб – та Ощадбанку, майже 2,6 млн.

  11 січня в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за домашнє та сексуальне насильство. Закон вимагає взаємної згоди партнерів на статевий акт. Інакше каратимуть громадськими роботами, арештом чи тюремним строком. Можуть розглядати як зґвалтування.  ”Якби кролі перед кожним зляганням писали розписки, давно зникли б усі дерева, з яких роблять папір”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
11 січня в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за домашнє та сексуальне насильство. Закон вимагає взаємної згоди партнерів на статевий акт. Інакше каратимуть громадськими роботами, арештом чи тюремним строком. Можуть розглядати як зґвалтування. ”Якби кролі перед кожним зляганням писали розписки, давно зникли б усі дерева, з яких роблять папір”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Україна має ще раз пройти через Керченську протоку

Росіяни нагнітають напруженість навколо Криму. Перетворили півострів на суцільну військову базу. Україна має постійно звертати на це увагу світової спільноти й просити США й інші країни надати нам кораблі, аби ми могли протистояти тиску РФ на морі.

У Чорному морі мають чергувати щонайменше два кораблі НАТО для швидкого й ефективного реагування на прояви російської агресивної політики. Тоді можна буде говорити про реальну присутність Північноатлантичного альянсу в регіоні та вплив на ситуацію. Таке рішення обговорюють із 2016 року, але його блокує Болгарія.

Росіяни вважають себе панівною силою в Чорному та Азовському морях, що може безкарно робити в цих водах все, що заманеться. Тому Україна має здійснити ще один демонстративний прохід через Керченську протоку. Щоб показати, що ці води не є винятково російські. Таку операцію мають забезпечити й кораблі НАТО. Достатньо, щоб вони перебували неподалік під час проходу.

Михайло САМУСЬ, військовий експерт

Наші письменники не встигають задовольнити читацький попит

Україномовні книжки в магазинах становлять майже 78 відсотків загального обсягу, а російськомовні – 15 відсот­ків. Держкомтелерадіо ускладнило їх ввезення з Росії. Але заборонити повністю поки що неможливо. Втім, тиск російської книжки на українську зменшився.

Будь-який видавець має запитання до українського письменника: "Чому ти так мало пишеш?" Ситуація сприятлива для наших авторів. Якщо ви не зовсім графоман і не ­початківець, то, трохи попрацювавши, потрапите на прилавок. Потрібні всі жанри: нон-фікшн, художні, фентезі та інші. Попит має інтелектуальна література.

До початку 2000-х була перерва – українці не писали. Потім з'явилися, а 2008-го знов притихли. Багато хто на цій хвилі видав одну книжку і зупинився. А навіщо? Тепер можна висловлювати думки в інтернеті.

Почався перекладацький бум. Більшість продажів – переклади українською. І це нормальний процес.

Книжкова галузь – унікальна. Тут не попит формує пропозицію, а навпаки. Читач не знає, що хоче. Він орієнтується від того, що бачить.

Дмитро КАПРАНОВ, письменник і видавець

 

Подружка збиралася заміж за хлопця із сусіднього села. За місяць до весілля їй подзвонила його колишня. Розповіла, що він б'ється. Знайома не повірила. А за тиждень до свята забирала п'яного нареченого з парубочої вечірки. Побив її, бо не сподобалося, що взяла його телефон. Весілля скасували.

Вікторія, 20 років, Рівне

Знайома за місяць їде працювати за кордон. Знайшла родину в Італії, яка тримає притулок для тварин. За догляд за сотнею котів і 50 собаками платитимуть 1,5 тисячі євро на місяць.

Марія, 36 років, Київ

Нещодавно померла сусідка. Її сини живуть у Криму. На похороні вимагали, щоб священик відправляв російською мовою. Той відмовився. Зчинили скандал. Називали присутніх бандерівцями.

Роман, 46 років, Львів

Колега завагітніла після другого сексу в житті. Із хлопцем розійшлася, але дитину лишила. Народився хлопчик. За два роки зізналася колишньому, що став батьком.

Анна, 28 років, Черкаси

Дід відмовлявся ходити в церкву 26 років. Коли ­почув про томос – змінив рішення. До цього церкві не довіряв, каже.

Андрій, 40 років, Кропивницький

Зараз ви читаєте новину «Україна ввійшла у трійку світових лідерів з урожаю волоських горіхів торік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі