четвер, 10 лютого 2022 09:26

"Україна – одна з небагатьох країн, де не було пільг для ІТ-сфери"

В Україні почав діяти пільговий режим оподаткування ІТ-компаній "Дія City". Держава гарантує незмінність умов протягом 25 років. Основна мета нововведення – збільшити частку українського ІТ-сектору до 10 відсотків внутрішнього валового продукту, за даними Міністерства цифрової трансформації. Там переконані, що завдяки додатковим стимулам "Дія City" забезпечить зростання ІТ-сектору у країні до 40–50 відсотків на рік. Прогнозують, що доходи галузі протягом п'яти років можуть збільшитись із 6 мільярдів доларів до 16,5 мільярда

  Костянтин ВАСЮК,  виконавчий директор асоціації  IT Ukraine
Костянтин ВАСЮК, виконавчий директор асоціації IT Ukraine

Галузі не вистачає кадрів

– Ми брали активну участь у розробці податкового режиму "Дія City". Два роки були й залишаємося в постійному діалозі із владою. Подавали численні коментарі, побажання від IT-бізнесу. Їх згодом врахували. Будь-які зміни моделі роботи ІТ-компаній несуть позитивні можливості й ризики. Галузь зростає завдяки сукупності зовнішніх і внутрішніх факторів, абсолютно без участі держави. Зараз ця індустрія досягла обсягу понад 6 мільярдів доларів експортної виручки на рік, – розповідає 47‑річний Костянтин Васюк, виконавчий директор асоціації IT Ukraine.

"Дія City" це початок великих змін для сфери? Назвіть його позитивні моменти.

– Законодавчі зміни оцінюємо як альтернативу, що діятиме паралельно з наявними бізнес-моделями великої перспективної галузі в Україні. Вони перевірені роками. Наприклад, залучення ФОПів, трудові контракти. Усе це повинно працювати одночасно. Компанії самі оберуть модель роботи, яка їм найбільше підходить. Наявність вибору можна вважати найкращим сценарієм. Для індустрії зараз головна проблема – дефіцит кадрів. "Дія City" не вирішує цього. Але для когось з інвесторів або компаній цей податковий режим дасть нові можливості.

"Дія City" – спеціальні умови оподаткування

Від чого залежатиме успішна реалізація?

– Насамперед повинна бути чітка, прозора та зрозуміла модель, за якою працюватиме бізнес. Поки що є фреймворк – каркас. Наповнення поступово формуватиметься у вигляді законодавчих, нормативних актів. Тому основна можливість – це отримати альтернативну форму взаємодії з талантами. Яка буде не менш гнучка і з таким податковим навантаженням на фонд оплати праці, як у наявних бізнес-моделях. Попереду реалізація змін у житті. Індикатором того, що проєкт успішний, буде масовий добровільний перехід підприємств, збільшення обсягів інвестицій в українську економіку, ІТ-компанії. Це може бути поглинання чи купівля компаній, створення нових офісів іноземними інвесторами в Україні. Тривалий ефект побачимо за кілька років.

Як зміняться умови роботи ІТ-компаній?

– Потрібно пам'ятати, що індустрія без "Дія City" зростала на 25 відсотків щорічно за обсягами експорту. Побачимо через рік зростання на 27 процентів – добре, а якщо на 40 відсот­ків – мабуть, це буде ефект "Дія City".

ІТ-компанії максимально інтегрують можливості нового податкового режиму у свої процеси. Це сприятиме підвищенню ефективності бізнесу, збільшенню прибутку, зростанню капіталу. Не думаю, що робота компаній сильно зміниться. Зміни насамперед стосуються забезпечення прийнятного податкового навантаження.

Компанії самі оберуть модель роботи

Зараз українські ІT-компанії серйозно конкурують на глобальному ринку за таланти. Коли ти маєш резерв і можливості наймати обдарованих працівників, то є всі шанси виграти конкурентну боротьбу.

Чи були раніше пільги для галузі в Україні?

– Ми – одна з небагатьох країн, де досі не було пільг для ІТ. Ця ситуація компенсувалася можливістю співпраці з ФОПами. "Дія City" – спеціальні умови оподаткування. Але вони майже еквівалентні моделі роботи з підприємцями.

Другий важливий момент – забезпечити захист інтересів компаній від будь-якого тиску, неправомірних дій контрольних органів. Це потрібно прописати в окремих законодавчих актах.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН

Зараз ви читаєте новину «"Україна – одна з небагатьох країн, де не було пільг для ІТ-сфери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі