вівторок, 16 червня 2020 13:40

У матері рак шлунка. Батько не пускає до неї дітей

Із 15 червня Данія і Норвегія відкривають кордони для туристів. Але для громадян Швеції в'їзд заборонено. Там не оголошували карантину під час пандемії коронавірусу. Сусідні країни бояться нових спалахів. Населення Швеції становить 10 мільйонів осіб. Підтвердили майже 41 тисячу випадків інфікування, станом на 4 червня. Померли понад 4500 людей. Це один із найвищих рівнів смертності у світі

Фрея ЛУНДКВІСТ, 29 років, вихователька, Ґетеборг:

– У садки було заборонено приводити дітей із симптомами хвороби. Уряд просив усіх, хто може, залишатися вдома. Ми не ігнорували епідемії. Просто нам не забороняли, а радили подбати про здоров'я. Дітей приводили ті, хто працює в лікарнях, вчителі, продавці. Якщо хтось переходив на роботу з дому, малят залишали теж.

Ми зрозуміли, що хтось із дітей був безсимптомним носієм, наприкінці квітня. В кількох родинах підтвердили інфікування. Тоді захворіла колега. Ми одужали, але помер дід нашого вихованця. Йому було 68 років.

Брат ходив до школи. Він у випускному класі. Початкову школу перевели на дистанційне навчання. Чоловік працює в ресторані. Вони теж не закривалися. Але треба було дотримуватися відстані між гостями. Заборонили проводити великі свята. Обслуговували кілька вечірок, де було по 20–30 людей.

У нашої матері рак шлунка. Коронавірусу не переживе. Батько не пускає до неї нікого з нас. Готує сам. Усе миє. Раз на 10–14 днів її відвідує лікар. Сказав, що тато молодець, але так її доведеться тримати ще не менш як рік.

Автор: REUTERS
  Люди відпочивають у парку в столиці Швеції Стокгольмі 22 квітня. Того дня у країні було 16 557 інфікованих, на 722 більше, ніж напередодні
Люди відпочивають у парку в столиці Швеції Стокгольмі 22 квітня. Того дня у країні було 16 557 інфікованих, на 722 більше, ніж напередодні

Еббе САНДСТРЕМ, 43 роки, терапевт, Стокгольм:

– Оцінити рішення Швеції можна буде за рік-півтора. Зараз інші країни послаблюють заходи безпеки, але вірус нікуди не подівся. Думаю, врешті-решт у всіх будуть ті самі показники. До того ж восени прогнозують нові спалахи.

Ми розраховували сформувати колективний імунітет. Найгірша ситуація з інфікуванням була у Стокгольмі. Тут тестували людей на наявність антитіл до коронавірусу. Результати – невтішні. Лише 7 відсотків жителів перехворіли. Цього мало. Розраховували, що людей з імунітетом до хвороби буде в кілька разів більше. А щоб воно хоч якось працювало, має бути вдесятеро. Ідеальний варіант – 90 процентів. Поки що не зрозуміло, де ми прорахувалися. Покладалися на те, що молодь і здорові люди переважно перехворіють без симптомів.

Опозиція вимагає розслідування і покарань. Але ніхто не винен. Зараз не можна казати, що рішення Швеції було помилкою. Побачимо за два роки.

Теа ДАЛЬ, 47 років, експерт з оцінки ризиків, Стокгольм:

– Мати була в будинку для літніх. На Великдень ми приходили під вікна. Не обіймали її три місяці. Все сталося швидко. У понеділок вночі доглядальниця зателефонувала, що є підозра на коронавірус. У вівторок вони вирішували, що робити. У лікарню не везли. Кисневої підтримки вона не потребувала. У середу на світанку мені подзвонили, що, напевно, треба попрощатися. Мама померла о 10:00.

Хворіли й інші люди з будинку. Хтось одужав, але ще принаймні двоє померли. У новинах бачила, що майже дві тисячі померлих були пацієнтами, працювали чи відвідували людей у таких будинках.

Я не маю претензій до закладу. Там замовили тестування персоналу. Антитіла є в садівника, який усередину будівлі не заходить. І в працівниці кухні. Але вони готують, дотримуючись правил. Сталося, що сталося. Брат вважає, що маму мусили відвезти в лікарню. Але її не прийняли б. Вона була в нормальному стані. Судитися не збираємося.

Зараз у будинках для літніх змінили протоколи. Більше прав отримав молодший медичний персонал. Можуть вирішувати, чи треба давати пацієнту кисень. Раніше це могли робити лише з дозволу лікаря. Кажуть, це коштувало старим життя.

Мати познайомилася з на сім років молодшим удівцем. Хотіли в серпні одружитися. Ходили разом на танці. Він важко переживає її смерть. Я знаю, що мама помирала щасливою.

Кіам ОБЕРГ, 56 років, інфекціоніст, Ґетеборг:

– Брат працював реаніматологом. Сім років як на пенсії, але часом викликають для консультації. У травні щотижня мав два-три виклики. У будинках для літніх сумнівалися, чи треба везти людину в лікарню.

У лютому багато шведів їдуть у відпустки. Мали дотримуватися самоізоляції після повернення. Цього майже ніхто не робив. Але й великих спалахів не було.

Вакцина, за найоптимістичнішими прогнозами, буде за два роки. Доти жити в режимі карантину зможуть мало країн. Костюми й маски захищають. Я понад 30 років працюю інфекціоністом. Ніколи нічим не заражався. У нас якісні засоби захисту. Вчать, як із ними поводитися.

Заборонив онучці мити руки щопівгодини і протирати на вулиці антисептиком. На шкірі стали утворюватися виразки. Цьому потім важко дати раду.

Треба змиритися з новими реаліями.

40,5 смертей від коронавірусу на 100 тис. населення зафіксували у Швеції. В Норвегії цей показник удесятеро нижчий. У Бельгії – 80. Там пояснюють таку цифру

високою смертністю в будинках для літніх

Зараз ви читаєте новину «У матері рак шлунка. Батько не пускає до неї дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі