четвер, 05 травня 2022 07:35

У Латвії позбавлятимуть громадянства людей, які підтримують агресію Росії проти України

Четвер, 21 квітня, 12:10

– І раз, і два, і три, – бійці тероборони намагаються повалити пам'ятник комсомолці-диверсантці Зої Космодем'янській у Чернігові. Скульптуру обв'язали мотузкою, щосили тягнуть на себе.

– Для росіян символи мають значення, тому на окупованих територіях відновлюють монументи нафталіновим вождям, – каже Дмитро Скрипка зі 119-ї бригади тероборони. – Ми ж довершуємо історичну місію, очищаючи наш край від мотлоху.

Пам'ятник Космодем'янській стояв на подвір'ї тепер обстріляної школи №10.

– Ця дівчина була інструментом політики випаленої землі, яку в 1941–1942 роках проводив сталінський режим під час відступу військ, – каже представник Інституту національної пам'яті Сергій Бутко. – Її диверсійним завданням було спалювати будинки селян, щоб там не квартирувалися німецькі солдати. Розлючені селяни затримали Зою, коли вона у 20-градусний мороз намагалася спалити їхній дім.

Пам'ятники російським і радянським діячам почали масово зносити на Тернопільщині, Харківщині, Одещині, Закарпатті. У Чернівцях демонтували обеліски червоноармійцям.

– Чистий четвер, а значить – настав час винести сміття з міста, – кажуть у мерії

Автор: facebook/Мукачівська міська рада
  Робітники демонтують радянський обеліск слави у центрі Мукачева на Закарпатті уранці 19 квітня. Поховання загиблих солдатів перенесуть на центральне кладовище міста
Робітники демонтують радянський обеліск слави у центрі Мукачева на Закарпатті уранці 19 квітня. Поховання загиблих солдатів перенесуть на центральне кладовище міста

А в цей час:

84-річна Стефанія Гаврилишин із міста Зборів на Тернопільщині дістає з печі кілька рум'яних пасок:

– Печу їх нашим захисникам, для них найкраще вдаються. Готова не тільки випікати, а йти боронити Україну.

Перед Великоднем жінка з подругами взялася готувати випічку для українських військових. На передову відправили понад сотню пасок.

– Печуть усі – від малого до старого, – каже Марія Рак, староста Кальнянського округу Зборівської громади. – Мотивують і надихають найстарші господині – Стефанія Гаврилишин та 78-річна Ярослава Далик. Я раніше пекла хліб односельцям на весілля для поклону, нині готую для ЗСУ. Хоча болять руки, спина, але готова все робити для перемоги.

– Подивися ще по шухлядах, чи нічого не забули, – каже 29-річна Ольга Касьян чоловіку 28-річному Михайлу. Востаннє оглядають кімнати орендованої квартири у Львові.

– Переїжджаємо в моє рідне село на Черкащині. Там стоїть пусткою батьківський будинок. Жити у Львові дуже дорого стало. Хазяйка квартири каже, що ми невигідні. Віддаємо за однокімнатну 10 тисяч гривень. У неї хороший ремонт, може здати дорожче.

Ольга шиє на замовлення спідню білизну. Чоловік – програміст.

– Ми можемо працювати дистанційно. Часто переїжджали. Найдовше жили в Ірпені. Планували там купити житло. Зараз вирішили спробувати сільського життя. У мене тепер майже немає замовлень, тому хочу посадити невеликий город. Можливо, згодом навіть продаватимемо овочі.

400 підприємств перемістили із зони бойових дій. 190 уже працюють. Ще 520 передали на транспортування, за даними голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева

21 200 російських загарбників знищили захисники України, станом на 22 квітня, повідомили в Генштабі

1084 тіла мирних жителів виявили на Київщині, сказав начальник обласної поліції Андрій Нєбитов 22 квітня. Більшість людей було вбито зі стрілецької зброї

309 разів оголошували в Києві повітряну тривогу з 24 лютого. Її тривалість перевищила 500 годин. Це понад третину часу з початку війни

"Військова й політична розвідка доповідала Путіну те, що він хотів чути. Відверто брехали. Тому володар Кремля перестав розуміти реальність", –

Іван СІЧЕНЬ, військовий аналітик

  У Росії заарештували командувача Чорноморського флоту адмірала Ігоря Осіпова. Щодо його першого заступника, віцеадмірала Сергія Пінчука, тривають слідчі дії. Вище керівництво армії і флоту зачищають після поразок російських окупантів і знищення флагмана ”Москва”. ”Путін почав цю війну і програє”, – вважає художник Олег СМАЛЬ
У Росії заарештували командувача Чорноморського флоту адмірала Ігоря Осіпова. Щодо його першого заступника, віцеадмірала Сергія Пінчука, тривають слідчі дії. Вище керівництво армії і флоту зачищають після поразок російських окупантів і знищення флагмана ”Москва”. ”Путін почав цю війну і програє”, – вважає художник Олег СМАЛЬ

Історія не бачила такої підтримки

Американські війська не воюють в Україні, але опосередковано беруть участь, озброюючи, навчаючи та фінансуючи українські сили. Минулого місяця президент Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням про рекордні витрати на військові потреби в мирний час на майбутній фінансовий рік. Щодня надходять близько 10 літаків зі зброєю. Координацією всієї логістики, поповнення запасів, закупівель, пошуку потрібного, домовленостей займаються США.

Розвідка, Пентагон, Держдепартамент та інші американські структури значною частиною працюють сьогодні на Україну. Підрозділ Пентагону, що забезпечує постачання нам зброї, працює цілодобово без вихідних.

Сучасна історія не бачила такої підтримки – обсягів, швидкості, альянсів, координації. Міністр оборони США та інші чиновники проводять на день десятки переговорів із союзниками. Тема – допомога Україні.

І це не історія на місяці. І тут немає простих рішень. І кожен, хто це не хоче усвідомити й не цінить, шкодить інтересам України. Російський наратив про "США нам недостатньо допомагають" – вірус, який може нас ослабити.

Агія ЗАГРЕБЕЛЬСЬКА, засновниця громадського проєкту "Ліга антитрасту"

Україна має бути членом Євросоюзу і НАТО

Щоб Україна була вільною і незалежною, вона має бути членом ЄС і НАТО. Неспровокована агресія Москви – доказ, що її давня скарга, буцімто Альянс надто близько підійшов до її кордонів, була не більш ніж приводом для ревізіоністських цілей. НАТО не загрожує Росії. Перед війною президент Джо Байден та інші лідери ясно дали зрозуміти, що не захищатимуть Україну.

Досі ключові союзники, Німеччина і Франція, були проти вступу України до Альянсу, боячись спровокувати Росію. Тепер, коли Москва показала, що її не потрібно провокувати на агресію, вона може це зробити й так, НАТО має змінити курс і якнайшвидше прийняти Україну.

Іво ДААЛДЕР, президент

Чиказької ради з глобальних справ

Не можна вічно брехати

Не можна вічно брехати. Представники інших країн приїжджали з нашим президентом у Бучу, Ірпінь. Американські супутники засвідчили, коли саме почали з'являтися загиблі на вулицях.

Солдати й пілоти, які скидали бомби, – це і є пересічні росіяни. Вони мародерствують і привозять своїм матерям та дружинам речі українських дітей. Як карати злочинців, справжніх серійних убивць, які коїли таке? Держава, яка це допустила, має бути вигнанцем. Ми всі вжахнулися, коли прочитали новини про пересувні крематорії і 50 тисяч чорних мішків. Це було не для них, а для нас. Це геноцид.

Марія БУРМАКА, співачка

Сестра з Росії переїхала жити до мене ще до війни. Казала, що не підтримує Путіна. Через кілька днів після повномасштабного вторгнення до нас увірвалися працівники СБУ. Виявилося, сестра розкидала мітки для окупантів.

Ігор НЕЧУЙ

У перші дні війни переїхала до Польщі. Зрозуміла, що не можу сидіти без діла. Пішла волонтерити. Я медик, консультувала переселенців. Місцевий терапевт попросив допомагати йому в лікуванні українців. Радію, що навіть у чужій країні змогла одягнути білий халат. Але надіюся, що ненадовго, бо хочу додому.

Ірина МАРШАК

Із батьком не бачилися п'ять років. 2016-го мати забрала мене до Харкова з Донецька. Він не поїхав, бо приєднався до бойовиків. Воював за них. Я ж пішов у ЗСУ. Коли дізнався, що захищаю Україну, вперше подзвонив. Сказав, що я йому більше не син. Днями родичі передали, що батька вбили.

Денис АВРАМОВ

Замовила партію жіночих спортивних костюмів під камуфляж. Не продала жодного, бо в кольорах російської форми.

Віталіна АВРАМЧУК

У Латвії позбавлятимуть громадянства людей, які підтримують агресію Росії проти України.

В електронному сервісі "Дія" можна оформити статус внутрішньо переміщеної особи й виплати – щомісячно 2 тис. грн для дорослих та 3 тис. грн для дітей.

Свої домівки через вторг­нення росіян покинули понад 7,7 млн українців, за даними Міжнародної організації з міграції.

 

До війни говорила російською. Тепер ходжу до своєї шкільної вчительки вчити українську мову. Мушу виправляти помилки.

Ірина РЕЙКА, 29 років, Черкаси

До нашого штабу гуманітарної допомоги прийшла жінка. Хотіла допомагати перебирати й пакувати продукти. Ми її прийняли, а потім спіймали на гарячому. Кидала продукти собі за пазуху. Там прив'язала спеціальний мішечок. Завжди носила одяг більшого розміру, а ми думали, що пишнотіла.

Анна ГУСЕЧКО, 32 роки, Вінниця

З дівчиною залишалися в окупованому Ірпені, доки бомба не прилетіла в сусідній дім. Тікати вирішили самі, без евакуаційних коридорів. Вийшли вранці. Несли кота. Минули майже всі блокпости. Але потім побачили, як російські війська їдуть просто на нас. Заховалися в парку. Чекали ніч. Потім вдалося вийти з міста.

Олег ТАКАНОВ, 36 років,

Ірпінь Київської області

У Маріуполі мала добру подругу. Не виходить на зв'язок із 17 березня. Недавно озвався її син. Написав, що досі не втрачає надії знайти принаймні тіло. Ми планували разом поїхати в Італію влітку.

Людмила ШАХОВЦЕВА, 47 років, Київ

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «У Латвії позбавлятимуть громадянства людей, які підтримують агресію Росії проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі