вівторок, 20 лютого 2018 11:49

У клініках є черги на курси очищення легень

Як живуть у найзабрудненіших містах світу

За два роки індійська столиця Нью-Делі може стати непридатною для життя, попереджає Всесвітня організація охорони здоров'я. Рівень забруднення повітря там більш як у 50 разів перевищує допустимі норми

Венді Х'ЮСТОН, 37 років, ювелір, Нью-Делі, Індія:

– Чотири роки тому чоловікові запропонували роботу в Індії. Ми переїхали в старий будинок. Нам казали про смог, але ми не уявляли масштабів. Уранці часом не видно навіть на півметра.

Про черговий пік попереджають по радіо й телебаченню. На вулицю не виходять без маски. Дітей без них виводити заборонено.

Удома поставили систему очищення повітря із сигналізацією. Коштувала майже сім тисяч доларів. Спочатку налаштували, щоб покращувала повітря до рівня американських міст. За тиждень фільтри забилися. Купуємо різні біодобавки й ліки для відновлення організму. В усіх клініках черги на курси очищення легень. Коштують від 500 доларів. Приїжджала викладачка йоги, показувала вправи для органів дихання. Брала по 50 доларів за урок.

Два роки тому я завагітніла. Всі подруги казали, що треба виїхати в чистіше місце. Але жодних проблем у сина не було.

Автор: REUTERS
  У ліванському місті Ель-Джудейда робітники прибирають пакети із заваленої сміттям вулиці. Позаторік волонтери запустили в соціальних мережах кампанію ”Ти смердиш” – проти стихійних звалищ. Вивезення сміття досі є однією з основних проблем у містах Лівану
У ліванському місті Ель-Джудейда робітники прибирають пакети із заваленої сміттям вулиці. Позаторік волонтери запустили в соціальних мережах кампанію ”Ти смердиш” – проти стихійних звалищ. Вивезення сміття досі є однією з основних проблем у містах Лівану

Ахмад ОРТАН, 54 роки, педіатр, Нью-Делі, Індія:

– Міжнародні організації виділили кілька десятків тисяч доз ліків для малюків із хворобами легень. Ми не використали й половини.

У місті хворіють на бронхіти більше дітей, ніж, наприклад, у Нью-Йорку. Але від московських наші цифри не дуже відрізняються.

До 2–3 років діти непогано пристосовуються. Тканина легень не зовсім здорова, проте критичних змін немає. Торік до нас потрапив малюк з емфіземою. Такі легені у тих, хто курить по 30–40 років. Його відправили на лікування до Японії. Там з'ясували, що хвороба у нього спадкова. З довкіллям не пов'язана.

Зараз важко припустити, якими будуть наслідки. Думаю, середня тривалість життя скоротиться років на 10–15.

Фей ЛУНЬ ТАО, 63 роки, патологоанатом, Сінтай, Китай:

– Сінтай входить до десяти найзабрудненіших міст світу. Торік концентрація вуглекислого газу й домішок була така, що це важко назвати повітрям.

Улітку над містом утворюється купол зі щільного смогу. Тому всі викиди заводів і фабрик затримуються. У липні кількість серцевих нападів зросла у 600 разів, порівняно з січнем чи лютим. Понад третину населення мають проблеми з диханням. У дітей є осад у легенях. Печінка й нирки – як в алкоголіків. Онкологічних захворювань на 5 відсотків більше, ніж у середньому в світі. Погіршується кровопостачання мозку. Але люди доживають до 60 років.

На підприємствах встановили фільтри. Ситуацію це не покращило. Вони дуже швидко виходять із ладу.

Александр ВААЛЬ, 57 років, журналіст, Монако:

– Екологи кілька років вимагають заборонити в Монако гонки "Формули-1". Місто є одним із найчистіших у Європі. А під час перегонів повітря таке ж, як у промислових містах. Коли порахували, скільки заробляють на туристах і рекламі, мер сказав, що кілька разів на рік можна потерпіти.

Кароліна НЕВСКІ, 41 рік, еколог, Канберра, Австралія:

– Позаторік примусили індонезійську владу встановити фільтри на найзабрудненішій річці світу Чітарум. Туди скидають відходи понад 250 текстильних фабрик, 150 великих ферм і скотобоєнь. Аналізи показали – вміст небезпечних хімічних елементів і сполук перевищено щонайменше в 200 разів.

Екологічна організація запропонувала гроші тим, хто погодиться віддати своє тіло після смерті науковцям. 36-річна жінка померла від раку кісток. Вдалося довести, що пухлина виникла через забруднену воду. Такий самий діагноз ще в кількох десятків людей у регіоні. Їм зашкодили викиди текстильної фабрики. Там використовують агресивні барвники. Через них люди мають проблеми з яснами і невдалі вагітності. На фабриках шиють одяг для європейських брендів. Виплатили невеликі компенсації всім, хто живе у радіусі 30 кілометрів. Судитися люди не захотіли.

Австралійські міста – серед найчистіших у світі. Перевіряють усі виробництва. Двічі на рік треба проходити експертизу викидів автомобіля. Якщо цього не робити – оштрафують. Уряд дає хороші дотації тим, хто переходить на землеробство без хімічних добрив. Також агітують зменшувати споживання м'яса. У багатьох ресторанах салати й овочеві страви можна купити за акційною ціною, якщо не берете нічого м'ясного. Так хочуть зменшити кількість газів, що виділяються при утриманні корів. На фермах рівень метану часто зашкалює.

Мене оштрафували, бо вчасно не замінила каналізаційні труби. Ще й довелося платити за утилізацію старих.

7000000 осіб помирають щороку від забруднення повітря. Переважно мають пухлини й патології легень. Найбільше смертей – у Китаї, Індії, Пакистані. До 2050-го ця цифра може подвоїтися, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я

Зараз ви читаєте новину «У клініках є черги на курси очищення легень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі