четвер, 15 серпня 2024 07:27

"Спорт – один із найкращих методів реабілітації, коли людина не знає, куди себе подіти після війни"

Ветерани представлять Україну на міжнародних змаганнях у Мадриді

28 липня в Черкасах відбулися інклюзивні змагання для ветеранів і військових "Звитяга Нескорених". Масштабну спортивну подію організувала компанія МХП спільно з ГО "Федерація стронгмену України" у межах програми реінтеграції військових та ветеранів "МХП Поруч".

 

Понад 100 учасників змагалися в чотирьох видах адаптивного спорту: жим лежачи, веслування на тренажері, аеробайк і ривок гирі.

"Країна" поспілкувалася з учасниками "Звитяги Нескорених" у Черкасах

Ветеран Євгеній Руденко з Черкаської області був серед перших, хто став на захист України від російської навали. Після важкого поранення втратив праву руку.

– Спорт – один із найкращих методів реабілітації, коли людина не знає, куди себе подіти після війни. Він рятує, я це знаю по собі, – розповів Євгеній Руденко. – Два роки після поранення просто жив по госпіталях. А потім потроху пішов навчатися, на роботу, створив родину, нещодавно в мене народилася донька. Я повністю налагодив своє життя. Тим, хто тільки повернувся з війни і ще не знайшов себе в суспільстві, потрібно допомагати та підтримувати їх. Спорт реально може в цьому допомогти.

Ветеран Юрій Яременко з Київської області отримав поранення під Бахмутом на Донеччині: внаслідок вибуху міни йому роздробило стегнову кістку. Бере участь у змаганнях "Звитяга Нескорених" удруге.

– У Тернополі змагався лише в одній із дисциплін – ривку гирі, бо ще не знав, як усе відбувається, – каже Юрій Яременко. – У Черкасах уже в двох видах – ривку гирі та веслуванні. Такі змагання потрібні, адже по собі знаю, що багатьом ветеранам важко повернутися назад до цивільного життя. Спорт справді допомагає й морально, й фізично.

Сергій Кошельніков із Харкова втратив на війні обидві ноги, пересувається у візку. У Черкасах ветеран спробував себе в усіх чотирьох видах адаптивного спорту й усюди здобув першість у своїй категорії.

– Після поранення зустрів знайому, яка порадила почати активні заняття спортом, – говорить Сергій Кошельніков. – Я і до війни був активним: бігав, їздив на велосипеді. У Черкасах для мене це треті змагання "Звитяга Нескорених", раніше побував у Полтаві та Києві. У Полтаві посів перше місце, у столиці – друге. Готуюся в жовтні поїхати до Мадрида на змагання "Арнольд Класік" і гідно представити там Україну.

 

Капітан поліції Максим Дмитраш із Черкас 2022 року у складі спецпідрозділу "Корд" потрапив під ракетний удар на базі відпочинку підприємства "Мотор-Січ". Був поранений.

На "Звитязі Нескорених" змагався в чотирьох видах спорту. Посів треті місця в жимі лежачи та ривку гирі. В аеробайку та веслуванні на тренажерах святкував перемогу.

– Спортом я активно займався ще у школі, особливо любив біг. Після поранення лікувався спочатку в Україні, потім у Ризі. Через чотири місяці, здолавши обурення й заборону лікарів, вирішив повернутися до активних занять спортом, – розповів Максим Дмитраш. – Поспішав набрати форму до вересня 2023 року, коли в німецькому Дюссельдорфі проходили змагання "Ігри Нескорених". На одному з тренувань на руці побачив цятку. Натиснув і разом із кров'ю вийшов уламок. Наклав пластир, продовжив заняття. У Дюссельдорфі виборов дві срібні нагороди: у стрибках у довжину та греблі на тренажерах. Ще через місяць поїхав до США, де за 5 годин і 24 хвилини вперше в житті здолав марафонську дистанцію – 42 кілометри.

Киянин Сергій Мицик воювати пішов із першого дня вторгнення – обороняв рідне місто. Згодом було відрядження під Бахмут на Донеччині. Торік зазнав важкого поранення.

– Після лікування, тільки-но з'явилася можливість, відразу повернувся до занять спортом. Я й раніше полюбляв фізичні вправи – турнік, біг. Але займався спортом не задля досягнень, а для власного здоров'я, – каже Сергій Мицик. – А тепер вирішив спробувати позмагатися. Уже побував у трьох містах, де проходила "Звитяга Нескорених". Звісно, мрію поїхати восени за кордон, щоби позмагатися з кращими європейськими атлетами. Взагалі заняття спортом допомагають військовим після поранення позбутися негативних емоцій. Дають можливість повернутися до повноцінного життя.

У вересні відбудеться всеукраїнський фінал інклюзивних змагань "Звитяга Нескорених".

– На проміжних змаганнях кожен учасник набрав певну кількість балів, яка сумується, – пояснив головний суддя "Звитяги Нескорених" Василь Вірастюк. – У вересні проведемо фінал національного відбору. За його результатами буде сформовано збірну з 50 ветеранів-спортсменів, що представлятимуть Україну в жовтні на міжнародних змаганнях "Арнольд Класік" у Мадриді. Звісно, прагнутимемо до командної перемоги й там.

Зараз ви читаєте новину «"Спорт – один із найкращих методів реабілітації, коли людина не знає, куди себе подіти після війни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі