середа, 21 грудня 2011 18:24

Сьомін не може достукатися до Хачеріді

 

Для провідних українських футбольних клубів рік закінчився. Київське "Динамо" та донецький "Шахтар" припинили боротьбу в єврокубках після групового турніру, дніпропетровський "Дніпро" не потрапив і туди. Тільки "Металіст" продовжить змагатися на міжнародній арені: у 1/16 фіналу Ліги Європи харків'яни зіграють з австрійським "Зальцбургом".

Виступ українських топ-клубів на цьому відрізку сезону оцінює колишній форвард збірної України Іван Гецко, 43 роки.

Київське "Динамо" - лідер чемпіонату країни. Проте в Лізі Європи команда не вийшла з групи, хоча суперники були посередні. Кияни зганьбилися?

- Звичайно, неприємно. Раніше в Лізі чемпіонів виступали регулярно, а тепер із групи Ліги Європи вийти не можемо. Причина перша: порушена дисципліна гри. Команда не показує того, на що спроможна.

По-друге, досі не розумію, як можна було не обіграти хоча б раз ізраїльський "Маккабі" і навіщо в другому таймі виїзного поєдинку проти "Сток Сіті" окопалися в обороні.

Тренер помилився з тактикою?

- Зараз усіх собак вішають на Юрія Сьоміна. Звичайно, він відповідає за результат. Але риба гниє з голови - президент клубу також має спитати із самого себе.

Але президент справно платить гроші. Що іще вимагати від нього?

- Хіба справа тільки у вчасних виплатах грошей? Будь-яке неадекватне рішення, підвищений голос може негативно вплинути на команду. І навпаки: занадто м'яко поводитися з гравцями також неправильно. Навіщо тримати в команді футболістів, які з року в рік припускаються одних і тих самих помилок?

Ви маєте на увазі вилученого в останньому матчі сезону захисника Євгена Хачеріді?

Гармашу у збірній треба щось доводити. А в "Динамо" він став основним гравцем і думає, що всього досяг

- Прізвище назвали ви - не я. Кажуть, молодий, молодий. Який же він молодий - 24 роки. У Лізі чемпіонів пограв. Мабуть, не може достукатися тренер до футболіста.

Блохіну вдається достукатися. У збірній той же Гармаш грає без зривів - не те, що за клуб.

- У збірній інша міра відповідальності. Там Гармашу треба щось доводити. А в "Динамо" він став основним гравцем і думає, що всього досяг. До того ж, у збірній ширший вибір. Не зіграв як слід - завтра буде інший на твоєму місці. У "Динамо" достатнього рівня конкуренції за місце в складі я не бачу.

Що треба зробити "Динамо", щоб утриматися на першому місці?

- Посилитися. В усіх лініях, крім воротарської - в усіх. Крайні захисники, центральний - враховуючи травматичність Михалика та Юссуфа, опорник до пари Вукоєвичу, розігруючий. А головне - напад. Не бачу жодного кваліфікованого форварда в "Динамо". Браун Ідеє забив кілька м'ячів, але я не робив би на нього ставку - занадто мало нігерієць безпосередньо загрожує воротам.

Якщо кияни не стануть чемпіонами, Сьоміна звільнять?

- Я думаю, сам піде - він порядна людина. Ті, хто вважають, що "Динамо" вже майже чемпіон, бо не має інших турнірів до кінця сезону - обманюють самих себе. Останні матчі чемпіонату кияни не грали, а мучилися. Для мене загадка як вони перемогли в них.

"Шахтар" потужно зіграв наприкінці першої половини сезону. Прорахувалися з виходом на пік форми?

- Так. До ключових матчів "гірники" не змогли підійти в оптимальній готовності. Запізнилися на два-три тижні. На відміну від "Динамо", їм не пощастило з групою. Клас команди високий. Але ще не настільки, щоб проходити "Порту" і "Зеніт", перебуваючи не в найкращих кондиціях.

Ця невдача має піти "гірникам" на користь. Зосередяться на чемпіонаті, а за потенціалом "Шахтар" в Україні зараз - найкраща команда. Тому "золото", думаю, дістанеться Донецьку. Проблеми Фернандіньйо та Вілліана були пов'язані винятково з фізичною готовністю. А в обороні з'явився новий "козир" - голкіпер Олександр Рибка.

Але центральна зона захисту та опорна у "Шахтарі" поступаються атаці.

Не здивуюся, якщо Хуанде Рамос після трьох-чотирьох весняних турів піде

- Так. Але я не сказав би, що там задіяні некваліфіковані футболісти. Просто треба покращити організацію гри в обороні. І придбати кваліфікованого центрального захисника та, можливо, лівого.

Луческу працює в "Шахтарі" вже сім років. Чи може він ще щось дати команді?

- Цілком. Я не бачу, що він втомився від перемог.

"Металіст" за кадровим потенціалом, особливо атакувальним, не поступається "Динамо". Чому харків'яни за підсумками першої половини відстають від лідера аж на п'ять очок?

- Їм бракує стабільності, правильного осмислення перемог. Харків перебуває в іншій точці, ніж "Динамо" та "Шахтар". Ті вже мають фундамент, знають від чого відштовхуватися, щоб іти далі. А "Металісту" певний шлях ще треба пройти, щоб стати важковаговиком. Команда Маркевича позмагається і в чемпіонаті, але шанси здобути "срібло" у них менші через участь у Лізі Європи. Проігнорувати цей турнір "Металіст" права не має, бо вигравав ще порівняно мало. А сили єврокубкові матчі відбиратимуть.

За таких умов з'являються шанси у "Дніпра" - якщо не наздогнати "Металіст", то скоротити очкову відстань?

- Хай "Дніпро" ще втримає четверту позицію. Не здивуюся, якщо тренер Хуанде Рамос після трьох-чотирьох весняних турів піде. Іспанцю дали купу гравців, він їх постійно тасує, однак визначити оптимальний склад ніяк не може. Не заграли ні Джуліано, ні Інкум, оборона відособлена від атаки. Через погану роботу півзахисту страждає Калінич, який забиває винятково свої "трудові" голи.

Зараз ви читаєте новину «Сьомін не може достукатися до Хачеріді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі