середа, 09 грудня 2020 18:24

Шевченко залишиться у збірній України після Євро-2021

2020 рік для збірної України з футболу закінчився невдало. Європейська футбольна спілка присудила нам технічну поразку у виїзному матчі проти Швейцарії в Лізі націй. Мотив: українці не змогли виставити склад на поєдинок, бо в команді поширився коронавірус. Тож ми вилетіли з вищої ліги турніру.

Цьогоріч мала відбутися фінальна частина Євро. Пандемія "перенесла" її на літо 2021-го. Чого досягла наша команда й на що може розраховувати в майбутньому?

– Рік для команди тренера Андрія Шевченка видався таким, що конкретну оцінку неможливо поставити, – каже 35-річний Дмитро ЛИТВИНОВ, заступник головного редактора інтернет-порталу tribuna.com. – Головна причина – перенесення Євро. Точно можна сказати, що в Лізі націй здобули три незаплановані очки з Іспанією (13 жовтня перемогли чемпіонів світу-2010 в Києві – 1:0. – Країна). Гра була такою, що треба визнати: Україні пощастило. Однак уміння витискати результат команда демонструє, отже невдалим рік не назвеш.

Коронавірус допоміг нашій збірній чи навпаки?

– Улітку довелося б грати на Євро без травмованих чи неготових Яремчука, Степаненка та Ярмоленка, дискваліфікованого Беседіна. Тож вважаю, що пандемія трохи допомогла нашій команді. Шевченко мав можливість перевірити трохи більше людей. Це може посприяти краще підготуватися до Євро-2021.

Автор: gettyimages.com
  Опорник збірної України з футболу Тарас Степаненко, який виступає під шостим номером, бореться за м’яч із захисником німецької команди Матіасом Гінтером під час поєдинку в Лізі націй 14 листопада в Лейпцигу. Німці перемогли – 3:1
Опорник збірної України з футболу Тарас Степаненко, який виступає під шостим номером, бореться за м’яч із захисником німецької команди Матіасом Гінтером під час поєдинку в Лізі націй 14 листопада в Лейпцигу. Німці перемогли – 3:1

Чи варто Шевченку змінювати збірну, враховуючи клубні проблеми Ярмоленка, Коноплянки, Зінченка, вік Степаненка, Марлоса, Мораеса?

– Тренер спиратиметься на сформований кістяк. У цьому плані він – консерватор, не надто довіряє футболістам української прем'єр-ліги за межами "Шахтаря" і "Динамо". Можливо, побачимо двох-трьох відносно нових футболістів улітку 2021-го. Однак глобального оновлення не буде. І я погоджуюся з Шевченком: у команди є зіграна основа, яка краще розуміє той футбол, що його ставить тренер. Утім переконаний, що той-таки Коноплянка, якщо й поїде на Євро, то буде запасний. Аналогічно – Мораес, якщо Яремчук буде в порядку. Марлос не є стовідсотково основним, проте списувати його зарано.

Тренер Шевченко прогресує?

– Це глобальне запитання, як для того масиву матчів, що ми побачили. Однак мені сподобався стиль гри команди в поєдинку з Іспанією. Після розгрому від французів (товариський по­єдинок у Парижі відбувся 7 жовтня. Україна програла – 1:7. – Країна) та провальної гри з німцями (10 жовтня програли Німеччині домашній матч Ліги націй – 1:2. – Країна), коли відверто пощастило не пропустити ще трьох-чотирьох голів, Шевченко дав команду чітко грати "другим номером" – і збірна виконала завдання.

Наш тренер залишить команду після Євро-2021?

– Думаю, він це зробить наприкінці 2022 року, після фінальної частини Кубка світу. Він не такий уже й досвідчений фахівець. Тому в запрошенні Андрія Миколайовича з топів можуть бути клуби, де грав сам Шевченко. Середняки йому не цікаві. У "Мілана" принаймні на старті сезону все добре. Якщо команда повернеться до Ліги чемпіонів, не кажучи про перемогу в чемпіонаті, то нинішнього тренера Стефано Піолі не звільнять. У "Челсі" є легенда клубу Френк Лемпард, у якого вірить власник Роман Абрамович. Та й Шевченко в Лондоні грав невдало. Тому розраховувати, що російський мільярдер знову піде проти волі фанів, не варто. У "Динамо" ж – Луческу, і схоже, ще сезон йому точно дадуть провести. Особливо якщо цей завершиться чемпіонством. Тому Шевченку не варто поспішати залишати збірну. Тут він має достатньо шансів проявитися й зацікавити якомога більше клубів.

Які найпроблемніші позиції в нашій збірній?

– Можна точно сказати, де проблем немає. Ліворуч у захисті можуть зіграти вісім футболістів із тих, кого Шевченко викликав на осінні матчі. Майже всюди в нас є вибір із двох-трьох кандидатів на місце. Інше питання – про їхній рівень. Скажімо, тріо основних центральних півзахисників, Малиновський – Зінченко – Степаненко, помітно випереджає за класом своїх дублерів. І якщо вилітає бодай хтось, то виникають проблеми. Хотілося б більшого на правому фланзі захисту, де Караваєв проводить не найкращий сезон і у клубі більше грає навіть на лівому фланзі.

Хто зараз є лідером збірної України?

– Назвав би першим кандидатом на цю посаду Руслана Малиновського. Помітно, що він додав у "Аталанті". Не завжди виходить у стартовому складі. Однак грає – і цим відрізняється від Олександра Зінченка, який не поступається за потенціалом, але не в тонусі. Звідси й перепади між поєдинками протягом одного вікна на матчі збірних. Другий вибір – Тарас Степаненко. За стажем і вміннями він є опорним гравцем не лише в сенсі амплуа. Однак опорнику треба повернути однозначне місце в основному складі "Шахтаря", де він почав грати менше, випавши через коронавірус.

У жовтні й листопаді збірна грала по три матчі за шість днів. Це доцільно?

– Легко списати все на негатив. Мовляв, це лише втрати емоційних і фізичних сил напередодні визначних матчів у Лізі націй. Та й із Польщею грали в Хожуві, де драматична ситуація з коронавірусом, що могло вплинути на збільшення кількості хворих. Не кажу "вплинуло" – це не те саме. Проте є одне "але", що стосується іншої гри: а чи була б перемога над Іспа­нією, якби не ляпас від Франції?

Чому Шевченко не кличе до збірної Віталія Буяльського, одного з найкращих гравців київського "Динамо"?

– Схоже на прихований конфлікт із тренером. Хоча в оптимальному складі збірної Віталія, за всієї поваги до його прогресу, не бачу. Але він мав би бути в обоймі.

Андрій Пятов залишиться основним воротарем збірної?

– Повторю, Шевченко – консерватор. Тому Пятов має бути основним на Євро. Хіба його зовсім не ставитимуть у клубі. Однак у це не вірю.

У відборі до Євро збірна України перемогла Португалію. У Лізі націй здолали Іспанію. Ми готові вигравати в топкоманд?

– Названі результати свідчать про це. Але обидва суперники не були максимально налаштовані на перемогу через турнірну ситуацію. На Євро-2021 на таке розраховувати не можна.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко залишиться у збірній України після Євро-2021». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі