четвер, 29 липня 2010 12:17

Шампанське винайшов чернець

Чернець-бенедиктинець 55-річний П'єр Периньйон з абатства Овілер у французькій провінції Шампань 4 серпня 1693-го відкоркував першу пляшку шампанського.

- Хутчій ходіть, я п'ю зірки! - вигукнув він до братії, хильнувши білого вина з дрібненькими бульбашками.

Над технологією виготовлення шипучого вина чернець працював із 19 років - відколи пішов до монастиря. А тодішні абатства мали чималі плантації виноградників. Рецепт не був таємницею: молоде біле вино змішували з цукром, закупорювали й залишали бродити на зиму. Та через гази, що виділялися впродовж цього процесу, понад половину пляшок вибухали. А в уцілілих вино часто прокисало, бо в нього потрапляло повітря через недостатньо щільно підігнаний корок.

"Французькі винороби божеволіють від спроб зробити вино ігристим. Дехто навіть додає в нього голубиний послід"

Дом Периньйон - так його зазвичай називали: від латинського domus - пан - уважав, що "шипучку" потрібно "заспокоїти" шляхом змішування вин різних урожаїв. Тоді, мовляв, пляшки не тріскатимуться. Остаточного результату чернець досяг, коли почав розливати напій у пляшки з товстого й міцного зеленого скла й закривати їх корками, для щільності просоченими олією.

Ченці абатства Овілер зберігали монополію на випуск шампанського до 1718-го. Того року хтось із них виказав таємницю технології абату з Реймса Жану Ґодіно. А той одразу ж описав її в трактаті "Спосіб виробництва вина в Шампані". "Французькі винороби божеволіють від спроб зробити вино ігристим, - пояснював свій учинок. - Дехто навіть додає в нього голубиний послід".

 



"Гидотне видовище, набагато гірше за повішення"


У в'язниці американського міста Оберн 6 серпня 1890 року о 6.38 уперше стратили людину за допомогою електричного струму. Злочинцем був колишній рознощик овочів на ринку Вільям Кеммлер. 1889-го під час сварки він зарубав сокирою свою цивільну дружину, підозрюючи її в зраді.

- Я вбив її і згоден полізти в зашморг за це, - сказав на процесі.

Суддя натомість призначив йому смерть на електричному стільці. Цей новий спосіб страти влада штату Нью-Йорк запровадила за порадою винахідника Томаса Едісона. На перше її застосування зібралися охочі подивитися. Передусім журналісти. Вільяма Кеммлера, у чорному костюмі й білій сорочці, за руки, ноги й тулуб прив'язали до стільця. Лице закрили щитком, а поголену потилицю накрили металевим шоломом, під'єднаним дротом до динамо-машини.

- Панове, я бажаю вам успіху, - сказав Кеммлер на прощання.

Наступної миті через його тіло пропустили 1000 В. Цього вистачало б, аби вбити коня. Коли через 17 с рубильник вимкнули, Вільям усе ще голосно стогнав, а в кімнаті засмерділо паленим м'ясом.

- Заради Бога, вбийте вже його, щоб це скінчилося! - вигукнув хтось із журналістів.

Тоді кат підвищив напругу до 2 тис. В і на хвилину знову опустив рубильник. Судини на руках злочинця лопалися, а з голови йшов густий дим. Разом із перервою між двома спробами страта тривала 8 хв.

- Краще б вони зробили це сокирою, - заявив один зі свідків страти.

А кореспондент New York Times написав про побачене: "Гидотне видовище, набагато гірше за повішення". Лікар ще 3 год. по всьому боявся розпочати розтин, бо сумнівався у смерті Кеммлера.

Попри невдачу першого "осідлання блискавки", як згодом прозвали  смертну кару на електричному стільці, до 1920-го цей вид страти запровадили у 25 американських штатах. Сьогодні його застосовують у шістьох, однак засуджений може обрати альтернативу - ін'єкцію з отрутою.





2 серпня 1970 року: абітурієнти перед вступним іспитом у Київському держуніверситеті імені Тараса Шевченка

 


 

 

2 серпня 1812 року в Одесі спалахнула епідемія чуми. Недугу занесли з Туреччини на одному з торгових суден. У місті оголосили карантин, людям заборонили виходити з будинків. Щоб урятувати їх від голоду, градоначальник Одеси герцог Арман де Рішельє (на портреті) конфіскував у купців усі запаси пшениці й безкоштовно роздав жителям. Пошесть тривала до кінця грудня і забрала в могилу кожного дев'ятого одесита. До епідемії в місті жили 24 тис. людей.

 

 

Гетьман Павло Скоропадський 5 серпня 1918 року затвердив постанову про організацію громадських робіт в Українській Державі, щоб забезпечити працею безробітних. У Києві, зокрема, їх найняли для укріплення Андріївської гірки. У Ніжині - для спорудження мостів через річку Остер. У Каневі - для впорядкування території біля могили Тараса Шевченка.

 

8 серпня 1945-го СРСР оголосив війну Японії. На Ялтинській конференції в лютому того ж року американський президент Рузвельт узяв зі Сталіна обіцянку після розгрому Гітлера почати воєнні дії на Далекому Сході: із Японією США воювали ще з кінця 1941-го. Разом із Радянським Союзом у війну вступила й Монгольська Народна Республіка. А 11 серпня в наступ проти японських військ перейшла Народно-визвольна армія Китаю.

 

 

 


 

 

Veni, vidi, vici - прийшов, побачив, переміг

 

написав Юлій Цезар у листі другові Матію 2 серпня 47 року до н.е. після перемоги над боспорським царем Фарнаком II. Його армію розбив під містом Зела в Малій Азії за кілька годин. Переможеного разом із тисячею вершників Цезар відпустив до столиці Боспорського царства міста Пантікапей у Криму. Тепер на цьому місці стоїть Керч.

 


 

 

27 472 пуди чавуну

 

щодоби - 450 т - могла виробляти доменна піч N4 - найпотужніша в СРСР, запущена 5 серпня 1925 року на металургійному заводі ім. Григорія Петровського в Катеринославі, сучасному Дніпропетровську

 

 

$0,50

 

на сучасні гроші - $10 - мав заплатити прибулець до Америки, за законом про імміграцію, ухваленим конгресом США 3 серпня 1882 року. До країни забороняли в'їжджати сновидам, психічно хворим, алкоголікам, багатоженцям і злочинцям. Перевірити потенційних американців мав капітан судна з підлеглими ще під час посадки в іноземному порту. Заборона діяла до появи лояльнішого до іммігрантів закону 1924 року.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Шампанське винайшов чернець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі