четвер, 27 жовтня 2022 07:45

Росіяни добре вхоплюють ідеї, як виставити себе жертвами

Після засідання представників 50 держав у форматі "Рамштайн" у Брюсселі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ із міністром оборони Сполучених Штатів Америки Ллойдом Остіном заявили, що Україні нададуть більше систем протиповітряної оборони. Німеччина передасть додаткові реактивні системи залпового вогню MARS II і самохідні артилерійські гаубиці PzH 2000. Франція обіцяє три реактивні системи залпового вогню. Канада відправить зимову форму, снаряди та забезпечить супутниковий зв'язок. Нідерланди передадуть зенітні ракети на 15 мільйонів євро.

"Рамштайн 6" відбувся 12 жовтня після масової ракетної атаки росіян на українські міста й інфраструктурні об'єкти

Діана ЧЕНТЕЛЛІ, 53 роки, перекладачка, Неаполь. Італія:

– Росія почала вкладати гроші у пропаганду в африканських країнах. Місцеві організації, що займаються біженцями, завалили скаргами, що українки мають особливі умови. Їх не селять у заповнені центри, спростили бюрократію, не вимагають курсів перед прийманням на роботу. Скарги складені надто грамотно. Ми одразу зрозуміли, звідки ноги ростуть. Але очевидно, що нині не маємо права ускладнювати життя людям з України.

Автор: GETTYIMAGES
  Росіяни йдуть до пункту пропуску ”Казбегі – Верхній Ларс” на кордоні з Грузією 28 вересня. Хочуть утекти від оголошеної мобілізації у своїй країні
Росіяни йдуть до пункту пропуску ”Казбегі – Верхній Ларс” на кордоні з Грузією 28 вересня. Хочуть утекти від оголошеної мобілізації у своїй країні

Звернулася по допомогу родина з Росії. Мають двох дітей. Чоловік утік від мобілізації ще на початку війни. Дій Путіна в Україні не засуджують. Кажуть, що політикою не цікавляться. Нічого їм не змогли запропонувати. Хочу, щоб таких депортували без права повернення.

Тітка з дядьком перехворіли на ковід. Після того обоє майже не виходять із хати. Ми наймали помічниць, але тепер їхні послуги не можемо оплатити. Брат одружений з українкою вже 25 років. Невістка сказала, що могли б поселити в тітки з дядьком людей з її села. Я хотіла, щоб це були медпрацівники, але приїхала вчителька Юлія з Херсонщини з двома дітьми. Зразу сказала, що доглядала паралізовану матір і бабу, ніякої роботи не боїться. Домовилися, що житиме безкоштовно, але прибиратиме, готуватиме й допомагатиме їм митися. По-перше, з'ясували, що в тітки великі пролежні на ногах. Нам соромилася сказати про це. Коли почали їх обробляти, повернулося бажання жити. По-друге, за тиждень будинок вимили так, що нема й натяку на запах хвороби і старих людей. А я думала, що смороду сечі в одній із кімнат не позбудемося ніколи. По-третє, тітка з дядьком почали замовляти кілька разів на тиждень українські страви. Сміються, що після вашої перемоги доведеться Юлії забрати їх в Україну. Жінка вже працює в дитсадку, але просимо її не переїжджати в окреме житло.

Ніні Ґваліа, 41 рік, власниця салону краси, Тбілісі, Грузія:

– На салоні повісили оголошення, що не раді ні росіянам, ні тим, хто в цій людожерській війні виступає за Росію. Маємо найновіші системи стерилізації всіх інструментів. Працюють прекрасні майстри манікюру та педикюру. Перукар-колорист навчався у США. На другий день прийшла росіянка і скандалила, що ставимося до них, як фашисти до євреїв. Вони добре вхоплюють ідеї, як виставити себе жертвами. Вигнала. Перукар роздрукував марку з російським кораблем у великому форматі.

Бабця втекла з Абхазії. Там загинув її брат. Не залишилося навіть могили. На кладовищі не можемо провідати могили прабаби з прадідом. Там лежать усі наші родичі. Мені це болить. Росіяни роблять те саме, але відкрито й нахабно з Україною. Не хочу переступати ті ріки крові за 5 рублів.

У чаті будинку просили не здавати житла росіянам

Маємо з чоловіком вільну маленьку квартиру. Побачила в одній групі, що українка виїхала з дітьми та двома великими псами. Не могла знайти житло. Запропонували пожити там, хоч явно їм тісно. Погодилася. Ми понад 10 років воювали з сусідами, що не прибираємо сходів і не допомагаємо з клумбою. Каріна ж долучилася до життя під'їзду. За собаками прибирає. Над нею живе самотня жінка з маленькою дитиною, то зносить візочок, як ідуть гуляти. У чаті будинку недавно просили не здавати житла росіянам, бо чотири квартири винаймають українці.

Адам ІЩЕВСЬКий, 33 роки, юрист, Краків, Польща:

– Росіяни платять за те, щоб потрапити в Євросоюз. Виїжджали через Грузію, Туреччину. Знайома попросила мене подивитися папери шістьох чоловіків. Усім до 35 років, втекли від мобілізації. Жодних підстав, щоб ними займалися правозахисники чи надавати їм захист, немає. Тимчасово поселили в центрі. У понеділок виходимо на пікет через обстріли України. Телефоную їм, щоб ішли з нами. Погодився один. Решта сказала, що нацизм треба подолати. Не мав слів від люті.

Сафіра АВІВІ, 28 років, лікарка, Нетанія, Ізраїль:

– Консультую трьох пацієнток з України. В однієї чоловік служить у війську. Цілком міг відмовитися. Але не міг вчинити інакше. Переказую гроші, коли треба щось для їхньої частини, хоч це суперечить моїм принципам. Завжди допомагала слабким і тим, хто не може подбати про себе. Нині треба допомогти сильним духом і волею. Його дружина не платитиме за лікування, прооперуємо й реабілітуємо безкоштовно. Вірю, що все в них буде добре.

Сестра працює в одній із найкращих шкіл. Тиждень тому прийшла росіянка. Пояснила, що їх приїхало понад десяток. Вимагали класи з російською мовою викладання, бо вони привезли дітей. Це було смішно й абсурдно. У нас є перехідні класи й курси, але ніхто не влаштовуватиме тут маленької Астрахані.

Фарид ЖАБОВ, 51 рік, будівельник, Душанбе, Таджикистан:

– Ремонтував особняк під Москвою рік тому. Власник не дозволяв нам спати у теплому будинку. Відправляв у холодний вагончик. У туалет ходили у дворі. На наступному проєкті з нами не розрахувалися нормально. Ще й погрожували депортацією. Пощастило, бо отримав роботу в Норвегії. Важко, але ставляться по-людському. У серпні росіяни шукали моряків за великі гроші, щоб підплисти до їхнього судна, яке затримали разом із командою, й передати пальне. Охочих не знайшлося.

У нашому будинку в Душанбе хтось здав квартиру росіянам. На першому поверсі сказали сусідові, щоб не заходив з ними в ліфт. Не знаю, чи є хтось нахабніший і невдячніший у світі.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Росіяни добре вхоплюють ідеї, як виставити себе жертвами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі