четвер, 20 жовтня 2022 08:43

Росія заплатить високу ціну

"Це історичний момент. Ми знову підтримуємо лендліз, який озброював Британію, коли нацисти хотіли захопити її бліцкригом. Сьогодні ми опинилися в подібній ситуації – Путін систематично бомбардує і обстрілює мирні села й міста України", – каже конгресмен Френч Гілл під час голосування в Палаті представників Сполучених Штатів Америки за "Акт захисту демократії в Україні", який набув чинності 1 жовтня 2022 року.

Документ називають законом про лендліз для України. Він дає президенту США розширені повноваження для передання чи надання в оренду Україні засобів оборони й техніки.

Автор: twitter.com/ADCPerez46
  Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписує закон про лендліз для України. 9 травня 2022 року, Вашингтон. Документ набув чинності 1 жовтня
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписує закон про лендліз для України. 9 травня 2022 року, Вашингтон. Документ набув чинності 1 жовтня

Програму лендлізу створили під час Другої світової війни. "Наша країна стане такою, якою її проголосив наш народ, – арсеналом демократії", – сказав американський президент Франк­лін Рузвельт після підписання закону.

Документ дав змогу здавати в оренду чи позичати військову техніку будь-якому іноземному уряду, оборону якого президент вважав важливою для США. Штати поповнювали запаси Великої Британії, Радянського Союзу й інших союзників і допомагали здобути перемогу. До кінця війни надали допомогу на майже $50 млрд. Отримувачі платили повністю або частково лише за те майно, що залишилося після війни.

Першою питання лендлізу для України порушила сенаторка Джин Шахін – 20 січня цьогоріч. З кількома колегами вона взялася за розроблення документа.

– США повинні вжити рішучих і невідкладних заходів, щоб підтримати наших українських партнерів і стримати російське вторгнення, – казала вона тоді. – У Конгресі є домовленість, щоб надати президенту Байдену інструменти, необхідні для швидкого передання Україні необхідної зброї та стійкого протистояння Кремлю. Росія заплатить високу ціну, якщо розгорне агресію. США вкладуть свої гроші, щоб допомогти Україні захиститися. Слід діяти швидко та згуртовано.

24 лютого Росія почала широкомасштабне вторгнення в Україну. У квітні законопроєкт про лендліз одноголосно підтримав Сенат США. У Палаті представників за документ проголосувало 417 членів палати, проти – 10. Президент США Джо Байден підписав його 9 травня.

– Те, як ми реагуємо на загрозу суверенітету однієї демократії, показує, як ми діятимемо в разі загрози іншим. Вороги, як-от Китай, бачитимуть це, – говорить про подію сенатор Джон Корнін. – Якщо віримо, що Америка підтримує свободу й демократію, повинні надати Україні зброю для захисту її громадян.

Лендліз діятиме протягом одного американського фінансового року – до 30 вересня 2023-го. Термін можуть продовжити.

Автор: nytimes.com
  Українські військові топчуть російський прапор у Лимані на Донеччині 1 жовтня 2022-го. Того дня звільнили місто  від окупантів. Напередодні очистили від ворога п’ять навколиш­ніх сіл. Битва за Лиман тривала кілька тижнів
Українські військові топчуть російський прапор у Лимані на Донеччині 1 жовтня 2022-го. Того дня звільнили місто від окупантів. Напередодні очистили від ворога п’ять навколиш­ніх сіл. Битва за Лиман тривала кілька тижнів

"Україна мобілізувалася набагато краще за Росію. Набрала, навчила, озброїла, організувала й застосувала сили незрівнянно ретельніше, ніж Росія. Тому жодна анексія чи завуальовані ядерні погрози не можуть нашкодити українцям. Росіяни не здатні перемогти. Путін продовжуватиме програвати на полі бою", –

Девід ПЕТРЕУС, 69 років, американський генерал у відставці, колишній глава ЦРУ, сказав 3 жовтня в ефірі ABC News

83 відсотки наших громадян підтримують вступ України в НАТО. Опитування провела група "Рейтинг" 1–2 жовтня. Такий показник – історичний рекорд. 30 вересня Україна подала заявку на вступ до Альянсу у пришвидшеному порядку

1 жовтня в Києві відкрили Центр симуляції бойових дій. З допомогою моделювання стратегічної і тактичної обстановки на полі бою та симуляторів зброї навчають бойових льотчиків та операторів дронів. Також проводять реабілітацію та перепідготовку поранених воїнів. Унікальне обладнання розробила група вітчизняних компаній, тому воно значно дешевше за аналогічні закордонні зразки.

2 жовтня у Стамбулі, на військовій верфі Istanbul Shipyard Naval, спустили на воду протичовновий корвет типу Ada "Гетьман Іван Мазепа". Будувати почали у вересні 2021-го на замовлення ВМС ЗС України. Озброїли 76-міліметровою гарматою, двома торпедними апаратами, протикорабельними комплексами на вісім ракет Harpoon або Atmaca, комплексом протиповітряної оборони. Після до­оснащення в Україні стане флагманом флоту.

3 жовтня в Латвії стало відомо, що парламентські вибори програли всі проросійські партії. Зокрема партія "Злагода". Її підтримувала російська меншина, яка становить майже 25% жителів країни. Перемогла "Нова єдність" чинного прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша, який активно підтримує Україну у війні з Росією.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Росія заплатить високу ціну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі