четвер, 03 березня 2022 09:40

"Режисери занадто просякнуті локальним шоу-бізнесом"

Найцікавіші події березня

9 березня

– Шевченківська премія має визначати національні пріоритети в культурі. Сприяти кращому розумінню себе, ліпити ідентичність, – каже поет і літературознавець 43-річний Остап Сливинський. Цьогорічні лауреати в семи номінаціях отримають по 240 тис. грн.

Підкуповує, як працює з фольклором і цитатами

– У категорії "Література" – четверо авторів. "Доця" Тамари Горіха Зерня – воєнний роман про волонтерку й організаторку руху опору в Донецьку в перші місяці російської агресії. Описує досвід людини, яка не просто приїхала на фронт, а довгий час пов'язана з Донбасом. Авторка показує, як Донецьк змінювався і врешті дійшов до того драматичного етапу, коли опинився під окупацією і здеградував. Твір балансує між художністю та автобіографічністю.

"Три лини для Марії" Сергія Осоки – тиха, але сильна й добре скроєна проза. Автор із Полтавщини описує дитинство в селі. Юний герой переживає дрібні драми, зачарування й розчарування. Здавалося б, нічого нового. Але ці оповідання мають у собі щось інше. Вони про 1980–1990-ті, проте й позачасові. Ніби зупиняють хід історії та роблять прості сюжети універсальними.

Автор: youtube.com/MONATIK_official_channel
  Кліп на пісню ”Зажигать” співак Дмитро Монатік знімав на грецькому острові Мілос. Режисерку відео Тетяну Муїньйо номінували на Національну музичну премію YUNA
Кліп на пісню ”Зажигать” співак Дмитро Монатік знімав на грецькому острові Мілос. Режисерку відео Тетяну Муїньйо номінували на Національну музичну премію YUNA

Один із найдосвідченіших вітчизняних авторів фентезі Володимир Аренєв у повісті "Заклятий меч, або Голос крові" будує єдину міфологію з елементів слов'янської та скандинавської. Найбільше підкуповує, як він працює з фольклором і цитатами – від Шевченка й Гоголя до голлівудського "Хрещеного батька".

Також у списку претендентів – збірки віршів Бориса Херсонського "Вклонитися дереву" і "Сталіна не було". Російськомовний поет з Одеси після 2014-го українською пише нові та перекладає попередні твори. Це поезія пам'яті. "Сталіна не було" – роздуми про те, як важкі сюжети минулого впливають на нас сьогодні.

Церемонія вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка

16 березня

Ушосте режисерку з Одеси 32-річну Тетяну Муїньйо номінували на YUNA. Має чотири статуетки Національної музичної премії. Цьогоріч претендує за кліп на пісню "Зажигать" 35-річного Дмитра Монатіка. Це її 16-те відео для співака.

Не зійшлися через різне розуміння прекрасного

Муїньйо – з українсько-кубинської родини. Знімає з 2013-го. Останні три роки – для американських зірок Кеті Перрі, Карді Бі, Ліззо, Post Malone. 2021-го стала найкращою режисеркою, за версією MTV Video Music Awards за кліп на трек Montero репера Lil Nas X.

– Муїньйо – це світовий рівень. Тепер визнали офіційно й за межами України, – каже музичний оглядач, директор із розвитку премії YUNA Ігор Панасов, 46 років. – Почала робити кліпи майже як хобі. Виросла як помітна фігура разом із топовим артистом. Її відео стали потужним явищем вітчизняної попсцени. Нетиповий приклад, коли спочатку митця побачили й відзначили в Україні, а не за кордоном.

Тішуся, що доля вивела Муїньйо у штатівську індустрію – це саме її калібр. Свідомо відмовилася від співпраці з російськими зірками. Пропозиції не влаштували її з естетичних міркувань. Той випадок, коли людина не зійшлася з полем РФ через різне розуміння прекрасного.

Таня продовжує формуватися в контексті сучасної культури. Цього не скажеш про інших наших режисерів. Вони занадто просякнуті локальним шоу-бізнесом і виконавцями без великих амбіцій.

За звання найкращого кліпу також змагатимуться відео на пісні Артема Пивоварова, Макса Барських, Антона Вельбоя та гурту Go_A. Загалом оберуть переможців у 17 категоріях.

Церемонія вручення Національної музичної премії YUNA 2022

19:30, Київ, Національний палац мистецтв "Україна", вул. Велика Васильківська, 103

24 березня

Жителі шотландського Ґлазґо мають традицію запитувати при зустрічі: "Як хемпден?" Це означає: як справи?

Побудували домашню арену національної команди Шотландії з футболу 1903 року. До відкриття стадіону "Маракана" у Бразилії "Хемпден парк" був найбільшим у світі. За протистоянням зі збірною Англії 1937-го з його трибун спостерігали 150 тис. уболівальників.

Сучасного вигляду арена набула 1999 року. 2012-го на стадіоні відбувалися матчі футбольного турніру Олімпіади. На реконструкцію до змагань Лондон виділив 90 млн євро. Тепер може прийняти 52 025 глядачів.

24 березня на "Хемпден парк" зійдуться Україна й Шотландія. Переможець продовжить боротьбу за путівку на Кубок світу в Катарі.

Арена виявилася фартовою

Влітку 2021-го для нашої команди ця арена виявилася фартовою. В матчі 1/8 фіналу Євро українці обіграли на ній шведів. На останній хвилині додаткового часу вирішальний м'яч забив нападник "Дніпра-1" Артем Довбик. Шотландія була одним із господарів Євро-2020, але на "Хемпден парк" усі матчі програла.

Матч відбору на Кубок світу з футболу Шотландія – Україна

22:45, Ґлазґо, Велика Британія, стадіон Hampden Park, G42 9BA,

трансляція на каналі "Україна"

26 березня – 17 квітня

– Привеземо топових музикантів, які раніше не виступали в Україні й навіть не чули про Харків, – каже артдиректор музичного фестивалю Kharkiv Music Fest, білоруський диригент Віталій Алексейонок, 30 років. – Відкриємо захід сольним виступом французького піаніста Люка Дебарґа, який стрімко став світовою зіркою. Публіку зачарують його особиста інтерпретація творів Баха й Шумана, емоційна спонтанність та імпровізаційна енергія.

Український колектив "Київські солісти" виступить з англійським диригентом Гаррі Оґґом. Головний твір вечора "Метаморфози" німець Ріхард Штраус написав на початку 1945-го під враженням від розбомбленого Мюнхена. Проте це не реквієм, а твір про створення чогось нового.

З Італії приїде струнний ансамбль старовинної музики – квартет Ліхновського. А з ними й володар унікального високого голосу, німецький контратенор Нільс Вандерер. У спільному концерті музику бароко гратимуть максимально наближено до традицій виконання своєї доби.

Щоб узяти вищу ноту, залазить рукою у штани й затискає яєчка

Наймасштабніша подія фестивалю – виступ молодіжного оркестру Південної Німеччини. 85 найталановитіших виконавців з усього регіону завершуватимуть захід.

П'ятий міжнародний фестиваль класичної музики Kharkiv Music Fest

Харківська обласна філармонія, вул. Римарська, 21

Театрально-концертний центр, вул. Сумська, 25

30 березня

– Зубна щітка, алкоголь і повії, – відповідає на запитання про три речі, без яких не може обійтися на гастролях, гітарист британського гурту Asking Alexandria 33-річний Бен Брюс. Грає постхардкор, електро-рок, металкор.

У долі Брюса та його групи міста багатьох країн зіграли важливу роль. У Дубаї 2006-го він створив Asking Alexandria. На Близькому Сході жив із 6 років, бо там працювали батьки.

На батьківщину, в англійський Ноттінгем, Брюс повернувся 17-річним. В інтернеті познайомився з тоді 15-річним Денні Ворснопом. Новий приятель мав стати гітаристом англійського складу Asking Alexandria. Але виявилося, що Денні співає краще за Бена. Іноді на концертах вони змагаються: хто візьме вищу ноту. щоб перемогти, Ворсноп залазить рукою у штани й затискає яєчка.

У Харцизьку на Донеччині народився Денис Шафоростов, якого Бен Брюс 2015 року покликав у групу замінити Ворснопа. Разом із Шафоростовим записали альбом The Black, що посів перше місце чарту рок-платівок американського часопису Billboard. За рік Денис пішов з Asking Alexandria. Не зміг приєднатися до групи у світовому турне, бо допомагав родині переїхати з окупованої території.

У Джексонвілі, Сполучені Штати Америки, живе Денні Ворсноп, який повернувся в групу 2016-го. Одружився з американською військовою Вікторією Поттер. Кажуть, під її впливом в останній момент скасував концерт у російському Санкт-Петербурзі в грудні 2018-го. Але гастролі в Харкові й Києві відбулися.

Концерт британського гурту Asking Alexandria

20:00, Київ, Stereo Plaza, просп. Валерія Лобановского, 119

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Режисери занадто просякнуті локальним шоу-бізнесом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі