четвер, 20 жовтня 2011 16:55

Раз на рік оплачують квиток додому

 

Чернігівка Катерина КОБЕЦЬ, 26 років, чотири роки працювала в школі в Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати

- Влаштувалася в міжнародну компанію, що має чотири школи і дев'ять дитсадків. Через те, що Дубай багатонаціональне місто, у школах є різні навчальні програми: британська, американська, індійська, французька, ліванська. Дитсадки пропонують програму раннього розвитку. В Еміратах дітям старшим 4 років слід бути в школі, а не в дитячому садку.

Усе навчання - англійською. Арабська є обов'язковою з першого класу. Крім того, кожен учень обирає ще одну мову.

Проходила співбесіду. Питали про освіту, досвід, чи добре ладнаю з людьми, перевіряли знання мови. Український диплом у мене був перекладений і легалізований, додатково іспитів не здавала. Претендувала на адміністративну посаду. Та оскільки в мене був диплом про вищу педагогічну освіту, спочатку взяли вихователем у дитячий садок, а потім перевели у школу. Працювала в приймальній комісії. Проводила співбесіди й тестування з дітьми від 4 років і до п'ятого класу.

На роботі всі спілкувалися англійською. Робочий день тривав із 7.30 до 15.30. Кожному вчителю видають персональний лептоп, забезпечують канцелярією. У початковій школі до другого класу до вчителя прикріплюють помічника, зазвичай дівчину-філіппінку. Вона допомагає стежити за порядком, відводить дітей у туалет, якщо потрібно.

Двокімнатну квартиру можна зняти за 1000-1500 доларів залежно від району

Класного журналу як такого немає, є журнал відвідуваності. Якщо учень пропустив понад 25 відсотків занять без поважної причини, він може залишитися в тому ж класі на другий рік.

Дрес-коду не було, хоча деякі школи мають уніформу для співробітників. Я дотримувалася строгого стилю, бо спілкувалася з батьками. По четвергах приходила в джинсах. Це останній робочий день тижня. П'ятниця і субота - вихідні. Взаємини з колегами були нормальні. Усі дуже позитивно налаштовані, ніякої дискримінації за національністю.

Зарплата у вчителя фіксована. Її розмір, пільги обговорюють під час співбесіди. Зараз учитель заробляє в середньому 2,5 тисячі доларів. Британці, американці, південноафриканці, австралійці, новозеландці отримують більше.

Якщо вчителя запрошують із-за кордону, то надають квартиру. Оплачують медичне страхування і квиток до рідної країни раз на рік. Доплат - як у нас за щоденники, зошити, класне керівництво - нема. Коли в школі канікули, то вони для всіх - учителю не потрібно приходити й відпрацьовувати години.

До іноземців у Дубаї ставляться лояльно, бо основне населення міста - це експатріанти, приїжджі з різних країн світу. Російською з вами заговорять практично в будь-якому магазині, так само як і в багатьох ресторанах. Після кризи ціни на житло впали. Двокімнатну квартиру можна винайняти за 1000-1500 доларів залежно від району.

Зараз ви читаєте новину «Раз на рік оплачують квиток додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі