четвер, 15 липня 2010 17:30

"Приз найкращого гравця віддав би Швайнштайґеру"

 

У минулу неділю завершився Кубок світу з футболу. Турнір уперше приймав Чорний континент - Південно-Африканська Республіка. Вперше найсильнішою стала Іспанія.

У Мундіалі брали участь 32 команди. Про кожну з них говоримо з колишнім півзахисником київського "Динамо", дніпропетровського "Дніпра" та збірної України Дмитром Михайленком, 37 років.


Іспанія

Відзначу наставника - Вісенте Дель Боске. Другий тренер в історії після Марчелло Ліппі, який вигравав Лігу чемпіонів та Кубок світу. Кажуть, фахівець не дуже сильний у тактиці. Дурниці - у плей-офф він проводив прекрасні заміни. Розширював гру за допомогою флангового Наваса, посилював контроль м'яча, випускаючи Фабреґаса. Ідеальний тренер для зіркової команди - довів це вже вдруге, після роботи з "Реалом".


Нідерланди

Брудна збірна. Часи тонких гравців типу Кройффа, Неєскенса та Берґкампа минули. Перевелися опорники. Давідс міг відбирати м'яч завдяки швидкості та читанню гри, а Де Йонґ і Ван Боммель використовують прийоми карате. Але Снейдер і Роббен в атаці діяли класно.


Німеччина

Насамперед це команда Бастіана Швайнштайґера. Вважаю його найкращим гравцем турніру. Давно опанувавши позицію флангового півзахисника, прекрасно розкрився і як центральний. Уміє одночасно виконувати на полі декілька завдань.


Уругвай

Дієґо Форлана визнали кращим гравцем турніру. Але я виділив би насамперед Луїса Суареса. Він і в атаці був достойним партнером Форлана, і його гра рукою наприкінці чвертьфіналу з Ганою допомогла Уругваю пройти далі.


Гана

Команді не вистачало травмованого півзахисника "Челсі" Майкла Есьєна. Ганці були прекрасно підготовлені фізично, але інколи не встигали перебудуватися у ході матчу.


Аргентина

Дієґо Міліто, герой клубного сезону, фактично провів Мундіаль на лаві запасних. Здивувало й те, що Марадона взагалі не взяв до Південної Африки одноклубників Міліто - Дзанетті та Камбіассо. Напевно, це стало однією з причин провалу аргентинців у матчі з Німеччиною.


Бразилія

Справляла враження найміцнішої збірної турніру. Але занадто упевненим спочатку бразильцям зрадила витримка в ключовий момент чвертьфіналу. Найімовірніше, це передалося від тренера Дунґи, який нервувався на лаві запасних. Знайти правильні рішення для врятування поєдинку з голландцями він не зміг. Рональдіньйо або Дієґо могли би вплинути на хід матчу класними індивідуальними діями. Але тренер їх на турнір не взяв. Приїхали в ПАР із занадто обмеженим тактичним ресурсом, для того щоб виграти турнір.


Парагвай

Команда мала безліч гарних форвардів, але грала від оборони. Це дивно ще й тому, що тренер - аргентинець, а вони завжди віддають перевагу атаці.


США

У Америці вміють створювати якісний продукт - НХЛ, НБА, Голлівуд. І ця збірна - без зірок, але дуже добротна, надійна, з прекрасно поставленою грою. Але стрибнути вище голови не змогли.

Рональдіньйо або Дієґо могли би вплинути на хід матчу класними індивідуальними діями. Але Дунґа їх не запросив

Південна Корея

Минулі Кубки світу показали, що команда завжди прекрасно готова фізично. А нинішній - що вона прогресує в розіграші стандартних ситуацій. Саме це допомогло пробитися до чвертьфіналу.


Англія

Усі критикують насамперед тренера. А я головним винуватцем невдачі вважаю захисника Джона Террі. У вересні 2007-го він був причетний до відставки Жозе Моуріньйо з "Челсі", а тепер зчинив бунт проти методів Фабіо Капелло.


Словаччина

Словаки здійснили подвиг, вигравши в Італії з трьома голами у ворота "геніїв оборони". У той же час розчарував Гамшик. У 22 роки він виявився не готовим до того, щоб стати реальним лідером збірної. Напевно, йому тепер ще рік чи два доведеться пограти в "Наполі".


Чилі

Команда бігала швидше, ніж думала. Як можна було грати з Бразилією - 1-4-2-4? Усі чекали вибуху від Умберто Суасо - найкращого бомбардира відбірного південноамериканського турніру, але він нічого не показав.


Японія

Супердисциплінована збірна. Постійно народжує розігруючих хорошого рівня. Колись такими були Наката та Накамура. Нині - Кейсуке Хонда. Таке враження, що в нього дві пари очей. А ще ж Хонда прекрасно б'є здалеку.


Португалія

Фатальною стала заміна тренера Карлоса Кейруша в матчі 1/8 фіналу проти Іспанії. Замість нападаючого Уґу Алмейду вийшов півзахисник Данні. Кріштіану Роналду став форвардом, а фактично команда почала грати без них.


Мексика

Підтвердили репутацію міцної збірної, яка поступається лише традиційним фаворитам. Таке враження, що більше міг проявити себе нападаючий Ернандес, якого ще до турніру купив "МЮ". Але в стартовому складі його випустили тільки в 1/8 фіналу. Він і там забив - Аргентині і у вирішальному поєдинку групи проти Франції - через сім хвилин після виходу на заміну.


Франція

Команда провалилася через низьку кваліфікацію тренера Доменека. Зекономили на його зарплаті й осоромилися на весь світ.


Італія

Герої Кубка світу-2006 здали, а гідної їм заміни не знайшлося. Тренер Марчелло Ліппі занадто консервативно підійшов до формування заявки на турнір. Однак навіть при такому розкладі з групи мали виходити.


Словенія

Зіграли достойно. Ще раз довели, що Росію пройшли не випадково. Воротар Ханданович може стати найкращим у світі.


Південна Африка

Збірній бракувало лідера. Сподівалися на півзахисника Стівена Пієнаара з "Евертона", але він із цією роллю не впорався.


Кот-д'Івуар

Дроґба показав себе героєм - грав із фактично зламаною рукою. Команда без відверто слабких місць. Крім тренера - Ерікссон уже не той.

Французи провалилася через низьку кваліфікацію тренера Доменека. Зекономили на його зарплаті й осоромилися на весь світ

Нігерія

Кращим був воротар Вінсент Еніяма, який витягував важкі м'ячі в матчі з Аргентиною. Більше нігерійці нічим не запам'яталися.


Греція

За формальними ознаками греки могли бути одними з фаворитів турніру: чемпіони Європи 2004 року, досвідчений кваліфікований тренер. Але насправді показували, як не треба грати у футбол.


Гондурас

Команда без сильних позицій. Старанна, не більше.


Австралія

Зіграли по своїй силі. Більшого очікував від Кьюелла. Але він уже декілька років частіше лікується, ніж грає.


Сербія

Купа зіркових, але безхарактерних футболістів. Звідси й такі помилки, як гра рукою Кузмановича проти Гани. Потенціал величезний, а розуміння, як його реалізувати, відсутнє. Навіть такий сильний тренер, як Антич, капітулював.


Північна Корея

Самовіддано боролись проти Бразилії, але на більше не вистачило ні майстерності, ні фізичних та психологічних сил. Забили тільки один м'яч - Бразилії, зате класний. Нікому досі невідомий Чі Юн Нам переграв і Лусіо, і Жуліо Сезара.


Алжир

Воротар Фаузі Шауші був, мабуть, найслабшим на турнірі. З голкіпером такого класу робити на Кубку світу нічого.


Камерун

Екс-зірка місцевого футболу Роже Мілла назвав капітана команди Самуеля Ето'О людиною, яка тільки вміє забивати голи. Як на мене, Мілла погарячкував. Але Ето'О справді не став лідером збірної.


Нова Зеландія

Команда-сенсація - випередила італійців і не програла жодного поєдинку. Єдина на турнірі, яка три матчі в групі звела внічию. Італії 1982-го цього вистачило, щоб пройти далі та стати чемпіоном.


Швейцарія

Єдині перемогли іспанців. Дуже добре організовані, але не вистачає класу в атаці. Запам'яталася реакція Дієґо Бенальо на удар Едґара Альвареса. Досі не збагну, як голкіпер зреагував на "постріл" із кількох метрів і перевів м'яч через поперечину.


Данія

Могли вийти з групи, якби були трохи свіжішими. У збірній забагато ветеранів - Роммедаль, Йорґенсен, Гронк'яєр. Хоча й нові зірки з'являються - К'яєр, Бендтнер.

Зараз ви читаєте новину «"Приз найкращого гравця віддав би Швайнштайґеру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі