четвер, 01 липня 2010 19:05

"Лукашенка міняти не можна. За СРСР було гірше"

 

21 червня російський "Газпром" скоротив постачання газу до Білорусі на 30%. Компанія вимагає сплатити борг $192 млн, бо білоруси платили за старою ціною, а за новим контрактом вона вища. У разі невиплат росіяни погрожували обмежити постачання до 85%. Увечері 23 червня Мінськ перерахував "Газпрому" $187 млн. Білоруський президент Олександр Лукашенко на нараді з урядом країни 25 червня сказав, що перекриють транзит російських газу та нафти, якщо "Газпром" не сплатить $260 млн за транзит. Той перерахував $228 млн. У Мінську чекають доплати.

Ми запитали в білорусів, як вони ставляться до газового конфлікту, союзу з Росією та чому мало говорять своєю мовою.

Наталя ВАСИЛЕВИЧ, 28 років, юрист, Мінськ:

- У газовому конфлікті ніхто не винен. Росії випали родовища газу, а Білорусі - положення в центрі Європи. Кожен витискає максимум зі своїх ресурсів. Хотілося би бачити нашу країну європейською - зі здоровою економікою, демократією. Але багато хто вважає за краще стабільність, тобто те, що є.

Політичний режим Росії мене не приваблює. Усі ці концепції про "молодших братів" досить болісні та принизливі. Три-п'ять років тому деякі знайомі аспіранти обрали собі теми про союзну державу. Тепер надходить час здавати дисертації, а на засіданні кафедри сміються з таких тем.

У мене дві рідні мови - білоруська та російська. Перша - квола, непопулярна, і я боюся, що вона зникне.


Андрусь КРЕЧКО, 23 років, програміст, Мінськ:

- Проблема далеко не в газі. Росія хоче повністю розпоряджатися Білоруссю, а Лукашенко веде гру з Росією та Європою, тягне час, отримує кредити.

Я завжди розмовляю білоруською. Хоча Конституція гарантує рівноправність державних мов, білоруська пригнічується та утискається. Неможливо з жодною компанією укласти угоду рідною мовою. У крамницях та кав'ярнях працівники досить часто не розуміють простих білоруських слів, міліція взагалі забороняє говорити з ними білоруською під загрозою побиття.


Наста ЛОЙКО, 21 рік, студентка-правозахисник, Мінськ:

- За часи Російської імперії та СРСР відібрали найдорожче - нашу мову, це простити важко. У Мінську - жодного білоруськомовного дитсадка і лише дві школи! В університетах є потоки, що навчаються білоруською, але тільки на окремих факультетах - їх можна на пальцях перерахувати. Фахова лексика майже не розроблена. З перекладами спецлітератури виникають величезні проблеми як у студентів, так і у викладачів. А білоруськомовних вважають опозиціонерами.

У крамницях та кав'ярнях працівники часто не розуміють білоруських слів, а міліція забороняє говорити з ними білоруською під загрозою побиття


Олександра КЛИМОВИЧ, 23 роки, журналіст, Мінськ:

- Я проти митних союзів, союзної держави. Взагалі, росіяни зі своїм шовінізмом задовбали, вважають, що ми тут їм вічно всі винні.

Не можемо вичавити з себе рабів. Є в нас таке бажання, якесь приховане, - бути пригніченими та все терпіти. Але молоді білоруси все ж культивують у собі гордість за власну історію. Не за радянську, де ми завжди слугували то росіянам, то полякам, а за часи, коли білоруська мова була державною.


Олександр ТРУШ, 21 рік, програміст, Мінськ:

- Білорусь мала би платити вчасно, тим більше що багато кредитів набрали та й ціна на газ піднімається. А Росія могла би й не давити так жорстко.

Є дві групи білорусів. Вони відрізняються навіть зовні. А ще за віросповіданням

Зближення з Росією нічого доброго не дасть. Що далі йти в цьому напрямку, то гірше нам буде. Єдиний позитив - це торгові відносини, які існують зараз.

Білоруську мову не підтримує влада. У 1990-ті вона була досить популярною, звучала по радіо, телебаченню, її викладали в школах і вузах. Але після "референдуму" 1997-го мова зникла. Сам спілкуюся нею лише в інтернеті.


Ольга ОСТРОВСЬКА, 23 роки, економіст, Мінськ:

- Газовий конфлікт навмисно створений, щоб зробити Лукашенка слабшим. Скоро вибори, і Росія більше не ставитиме на нього.

Думаю, межу, до якої можна дійти в зближенні з Росією, вже давно перейшли. Тож зараз треба відштовхуватися якнайдалі від неї. Не хочу бачити Білорусь якоюсь "надцятою" автономною республікою.

Розмовляю білоруською, але не весь час. На роботі зручніше російською.


Сергій ПОЧЕБУТ, 43 роки, вантажник на м'ясокомбінаті, Берестя:

- Договори були підписані аж до 2015 року. А "Газпром" щороку нові претензії виставляє. Тож отримав за заслугами.

Є дві групи білорусів. Відрізняються навіть зовні. А ще за віросповіданням. У західній частині - це так звані "поляки". У східній - православні. Останні не проти об'єднатися з росіянами. Вони народ хороший. Але уряд їхній мені не подобається. Краще жити окремо.

Лукашенка міняти не можна. Буде всім капут. Кредити на квартири давав. У нас аж так гостро не стоїть житлове питання. Протягом трьох-п'яти років у черзі, а потім отримуєш кредит на купівлю житла. Пільговикам можна повертати борг 25 років. Якщо в сім'ї троє дітей, держава бере на себе 25 відсотків суми, четверо - 50 відсотків. Сім'ям, де п'ятеро дітей, виплачує повну вартість. За СРСР було гірше.

Стара назва білорусів - "руські". Мій дід так себе називав. І я себе так називаю. Білорусь - назва штучна. Віра в нас "руська" - православна та польська - католицька. Я не цураюся того, що я білорус. Мова в мене "матчына". Тобто білоруська по-теперішньому.

 


20% експортного російського газу проходять через Білорусь


2 із понад 200 середніх шкіл Мінська викладають предмети білоруською мовою. Білоруськомовних університетів у країні немає.


"Я позичив ці гроші у своїх друзів, і ми найближчим часом їх віддамо. Чужі люди дали нам їх за один день, а Росія не може почекати"

Олександр ЛУКАШЕНКО, про те, як дістав гроші на оплату російського газу


Середньомісячна зарплата в Мінську - 600 тис. білоруських руб. (1 грн - 380 руб.)

92-й бензин - 2,87 тис. руб. за 1 л

Свинина - 30 тис. руб. за 1 кг

Хліб - 1,05 тис. руб. за 1 буханку

Молоко - 1,57 тис. руб. за 1 л

Яйця - 3,8 тис. руб. за 10 шт.

Місячний проїзний квиток на метро - 27,6 тис. руб.

Жетон - 700 руб. за 1 шт.

Оренда однокімнатної квартири - $220 (660 тис. білоруських руб.) на місяць

Зараз ви читаєте новину «"Лукашенка міняти не можна. За СРСР було гірше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі