середа, 29 квітня 2020 16:48

П'ять мільярдерів ділитимуться кубком

Усі розмови про cуперлігу із 14 команд вважаю застарілими. Нинішній формат Ліги чемпіонів чудово її виконує. Подивіться на склад чвертьфіналістів цього сезону. Якої cуперліги ще бракує? Головний турнір Європи має щорічний прибуток у мільярд доларів. Його формат зручний для бізнесу. Влітку великі клуби їздять на заробітки в Азію, Північну Америку, Африку.

Якщо хочеш знати, яким шляхом піде футбол, дивися на ліги, які рухаються на кілька років попереду – НБА, НХЛ. Там не закриваються навколо обраних клубів, а навпаки, розширюють кількість учасників. НХЛ починала з шести, а зараз там лише територіальних зон більше. Тому розмови про cуперлігу – спроба некомпетентних людей шантажувати УЄФА.

Олег ФЕДОРЧУК, 59 років, футбольний тренер

Не вірю у створення суперліги. Точно не під егідою УЄФА. Керівник цієї організації Александер Чеферін представляє малу Словенію. Його державі заснування такої структури невигідне. Залишається закритий клуб. Гратимуть 16 європейських топкоманд. Не думаю, що це цікаво: одна і та ж компанія з року в рік змагатиметься одне проти одного. П'ять мільярдерів ділитимуть кубок.

Денис БОСЯНОК, 46 років, телекоментатор

Футбол усе більше стає бізнесом. І логічно, що колись він остаточно проігнорує спортивний принцип і сконцентрується на грошах. Тому суперліга неминуча. ФІФА й УЄФА намагаються все контролювати. Реформують єврокубки. Але цього замало. З точки зору бізнесу, умовній "Барселоні" немає сенсу витрачати час і грати з умовною "Црвеною Звездою" чи навіть "Шахтарем" або київським "Динамо". Вони більше зароблять на матчах із рівними собі. Якщо нічого не зміниться, різниця між "топами" та рештою збільшуватиметься.

Настане момент, коли для найбагатших клубів світу закрита ліга буде єдиним логічним рішенням заробляти ще більше. Це станеться скоро. Якби не коронавірус і світова економічна криза, то сказав би: в найближчі чотири-п'ять років. Тепер складніше прогнозувати.

Олександр САЖКО, 34 роки, журналіст інтернет-порталу ua.tribuna.com

Cитуація викликає занепокоєння. Конкретики замало. Усе це разом з економічною кризою може призвести до якнайшвидшого створення суперліги під керівництвом Європейської асоціації клубів.

Якісних футболістів забиратимуть за менші, ніж до кризи, гроші великі клуби. А може, й ліги. Але тим треба підтримувати всі команди. Солідарності всередині ліг можуть не погодити гранди. Тоді стане можливим об'єднання найзаможніших і найсильніших команд у суперлігу. Там виступатимуть ті, що мають економічну стабільність і футбольних зірок. ТБ-трансляції стануть ще важливішими в умовах карантину.

Великі клуби зможуть вийти на докризовий рівень лише за нових організаційних умов, які не зможуть дати УЄФА та ФІФА.

Алекс ВЕЛИКИХ, 44 роки, футбольний скаут

Футбольної суперліги не буде. Гроші грошима, але національні трофеї досі популярні та бажані навіть серед топклубів. Запитайте у гравців "Ліверпуля", що важливіше – Ліга чемпіонів чи титул в Англії? Навіть топові клуби не готові переступити через національні розбірки заради грошей. Опір суперлізі буде шалений. І гранди точно не впораються з ним зараз, коли ослаблені, – епідемія вдарила по фінансах усіх команд.

Роман СІНЧУК, 29 років, журналіст інтернет-порталу sportarena.com

Зараз ви читаєте новину «П'ять мільярдерів ділитимуться кубком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі