четвер, 20 жовтня 2022 08:43

Поновили послугу обміну посвідчення водія онлайн із доставкою на відділення Укрпошти

Четвер, 6 жовтня, 8:40

– На світанку так бабахнуло. Повилітали всі вікна. Донька від страху забилася в куток, – каже Ольга Чоботарьова із Запоріжжя. – Нащо росіяни так мучать нас? Не розумію.

Цього дня російська окупаційна армія випустила по місту сім ракет С-300. Зруйнували кілька багатоповерхівок і приватних будинків. Люди опинилися під завалами.

Загинули щонайменше 11 осіб, 15 зникли безвісти.

– Це терористичний акт, адже серію ракет спеціально націлили на мирних людей, – говорить голова обласної військової адміністрації Олександр Старух. – Поблизу немає ані військових, ані інших важливих об'єктів. Лише цивільні будівлі та багатоквартирні будинки

Автор: gettyimages
  Рятувальники розбирають завали зруйнованого російськими ракетами будинку в Запоріжжі 6 жовтня. Загинули щонайменше 11 людей. Доля ще 15 осіб невідома
Рятувальники розбирають завали зруйнованого російськими ракетами будинку в Запоріжжі 6 жовтня. Загинули щонайменше 11 людей. Доля ще 15 осіб невідома

А в цей час:

– Стійте! Де я? – кричить 28-річна Аліна Ільченко. Вибігає на трасу на Житомирщині, зупиняє літнього чоловіка на велосипеді.

– До найближчого села близько 3 кілометрів. Можу провести, – відповідає той. Аліна відмовляється. Просить телефон.

– Подзвонила друзям, щоб мене забрали, – каже. – Приїхала з Києва. Зовсім не орієнтуюся на місцевості. З друзями домовилися піти по гриби. Розказали, на який автобус сісти, а на місці мене зустрінуть. Маршрутку пропустила. Але познайомилася на зупинці з чоловіком. Сказав, що нам по дорозі. Бере попутників, щоб зекономити на пальному.

На півдорозі водій почав чіплятися до Аліни.

– Спершу сипав компліменти, потім поклав руку на моє коліно. Я дістала ножа, якого для грибів брала. Пригрозила, що відріжу пальці. Випхав мене з авто серед лісу й поїхав.

– Високими-високими виростемо, – говорить Світлана Кравченко до 2-місячного Миколи. Тягне догори його за руки.

Світлана з чоловіком Сергієм – переселенці з Краматорська. Живуть на Черкащині. Немовля взяли на виховання. Народилося з вадами стравоходу, тому мати від нього відмовилася.

– Побачили Колю в новинах. Пожаліли й забрали. Хвороба нас не лякає, – каже Світлана. – З малям уже два тижні. За цей час набрав пів кілограма, підріс. Старається голову тримати, усміхається.

Микола в родині – на тимчасовому перебуванні, подружжя планує його всиновити.

– Як можна залишити когось, до кого прикипів серцем. Подаємо документи й виховуватимемо, – говорить Сергій Кравченко. – Нам дали хату перезимувати, допомагають із речами для малого. Навесні втрьох повернемося до Краматорська.

  Лідер росіян Володимир Путін наказав узяти у власність Росії об’єкти окупованої української Запорізької атомної електростанції. ”Путін не втомлюється грати в російську рулетку. Перевіряє, що врешті стане останнім цвяхом у його труні”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Лідер росіян Володимир Путін наказав узяти у власність Росії об’єкти окупованої української Запорізької атомної електростанції. ”Путін не втомлюється грати в російську рулетку. Перевіряє, що врешті стане останнім цвяхом у його труні”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Можна залишитися без пенсії

Страховий стаж в Україні зараховують тільки зі сплатою єдиного соціального внеску в Пенсійний фонд. Через російську агресію без роботи й, відповідно, без нарахування страхового стажу залишилися п'ять мільйонів українців.

За кілька років необхідний страховий стаж для виходу на пенсію зросте до 35 років. Ті, хто нині сплачує єдиний соцвнесок, не зможуть, наприклад, вийти у 60 років на пенсію, якщо не буде мінімального страхового стажу. Потрібно буде допрацьовувати чи докуповувати його.

Прихована загроза тепер і в тому, що більшість роботодавців відправляє працівників у відпустку своїм коштом. А в неоплачуваній відпустці також не сплачують єдиного соц­внеску. Страхового стажу знову ж таки не нараховують.

Як захистити працівників? По-перше, уряд має визначити пріоритетом відновлення робочих місць. По-друге, людей треба заохочувати офіційно оформлятися безробітними та ставати на облік у центри зайнятості. Бо наслідків війни буде багато, й не хочеться мати серед них іще втрату пенсій.

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, експерт із питань соціальної політики

Влаштовуйте перерви

Шокову інформацію часто приміряємо на себе. Це може спричинити більшу травму, ніж сама подія. Варто зосередитися на тому, щоб вийти з цього стану. Огляньте кімнату, подивіться, де перебуваєте, які звуки чуєте тощо.

Велика кількість новин під час війни викликає спектр емоцій – від люті до апатії. Пам'ятайте, винних буде суворо покарано. Розуміння цього може морально підтримати.

Допомагайте іншим. Коли можемо бути корисні, наш мозок змінює фокус уваги на конкретну справу. Мозок автоматично перемикається з негативних думок.

Щоб мінімізувати ризики депресії, варто уникати ізоляції. Тому спілкуйтеся, знайомтеся, проводьте час із близькими та родиною.

Влаштуйте перерву від новин. Ви зможете пізніше все прочитати, але лише тоді, коли будете готові фізично та психологічно.

Спартак СУББОТА, кандидат психологічних наук

 

37 відсотків українців втратили роботу з початку повномасштабної війни Росії. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг"

Мій брат, Олександр Олаг, загинув 31 серпня на Херсонщині. Мама шукала його побратимів, щоб дізнатися про його останній бій. Для нас це було важливо.

Євген ОЛАГ

Зрозумів, навіщо росіянам мобілізація. Їхні військові, щоб вирахувати наші позиції, випускають 10 піхотинців на розвідку. Ми всіх убиваємо. Натомість вони бачать, звідки стріляємо. Б'ють у відповідь із важкої зброї.

Єгор ФІРСОВ

Живу в Сумах. Коли почалася війна, щодня були вибухи. Пес радів – стрибав і гавкав, думав, що це салюти. Не могла ні спустити його в бомбосховище, ні хоча б усадити в коридорі. Саму ж у цей час постійно нудило через стрес.

Любов БІЛЕЦЬКА

Маю інтернет-магазин з іграшками для дітей. Недавно зробили замовлення на 7 тисяч гривень. Одразу оплатили, а я відправила посилку. За кілька днів телефонує покупчиня. Виявилося, її 10-річна донька придбала все без дозволу, скориставшись телефоном. Витратила всю зарплату. Попросила повернути кошти, а іграшки відправить назад. Тепер уточнюю замовлення на великі суми.

Мар'яна МОВЧАН

Із 7 жовтня в громадському транспорті заборонено вмикати музику, фільми чи інші сигнали, крім інформації про поїздку. Водій має право висадити пасажира, якщо той слухає гучно музику. У таксі водій повинен отримати згоду всіх пасажирів, якщо хоче щось увімкнути.

5 жовтня поновили послугу обміну посвідчення водія онлайн із доставкою на відділення Укрпошти. Вартість такого сервісу не перевищуватиме 600 грн.

На порталі "Дія" в тестовому режимі запрацювала програма доступного кредитування "єОселя". Це можливість придбати житло з мінімальним початковим внеском 20% і виплатою на 20 років. Насамперед його отримають військовослужбовці, правоохоронці, медики, працівники освіти й науковці.

З 1 листопада жителі звільнених від російських окупантів територій отримуватимуть додаткову грошову допомогу в розмірі 2,2 тис. грн.

28 128 українців отримають фінансову допомогу від Норвезької ради у справах біженців і Міжнародної федерації Handicap після реєстрації на платформі "єДопомога". Виплати одержать люди з інвалідністю, самотні батьки, пенсіонери та зареєстровані на тимчасово окупованих територіях. У Мінсоцполітики надійшло понад 2,9 млн заявок

"Це перший випадок в історії, коли моя країна витратила гроші на військову допомогу європейській державі. Бо ми віримо, що Україна може й повинна перемогти. Агресія Путіна і його спроби анексії територій іншої держави неприпустимі в сучасній Європі", –

Франсуа БАУШ, міністр оборони Люксембургу

Коли почалася війна, зібралася до війська. Спершу вагалася, пізніше росіяни довели. Від злості готова була рвати їх на шматки. Витримка й фізична підготовка в мене хороші. Коли приїхали на передову, хоробрість зникла. Запанікувала. Кілька днів не вилазила з окопу. Побратими казали, що слабка для такого, відправляли додому. Але за деякий час переборола страх. Тепер справляюся на відмінно.

Ірина ГРИЦЕНКО, 28 років, Тернопіль

Працюю у Франції. Місцеві, знаючи, що я українка, кажуть мені "спасибо". Завжди виправляю, що правильно "дякую". Щиро дивуються. Більшість не розуміє, чим наша мова відрізняється від російської, думають, то діалект. Усе через те, що українці у Франції говорять між собою мовою агресора. Усім пояснюю, що українська сформувалася давніше й не пов'язана з Росією.

Олена ЛОЩАК, 30 років, Ужгород

До опалювального сезону почав готуватися влітку. Обладнав пічне опалення. Вийшло недешево, але гарно. У перші прохолодні дні затопили й нагріли весь будинок за кілька годин. Газом так не виходило.

Олег ОНИЩЕНКО, 44 роки, Вінниця

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Поновили послугу обміну посвідчення водія онлайн із доставкою на відділення Укрпошти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі