вівторок, 27 жовтня 2020 16:34

Плавучі сміттєзвалища в океанах – величезні. П'ять видно із супутників

Автор: gettyimages.com
  Мертві краби лежать на узбережжі поблизу Петропавловська-Камчатського, Росія. На початку жовтня на берег викинулися тисячі морських тварин. Вміст нафтопродуктів у водах Авачинської бухти майже в чотири рази перевищував норму. Влада заявила, що тварини викинулися після шторму
Мертві краби лежать на узбережжі поблизу Петропавловська-Камчатського, Росія. На початку жовтня на берег викинулися тисячі морських тварин. Вміст нафтопродуктів у водах Авачинської бухти майже в чотири рази перевищував норму. Влада заявила, що тварини викинулися після шторму

Із жовтня у Великій Британії заборонили використання пластикових ватних паличок і соломинок. Їх тепер продаватимуть тільки в аптеках і спеціалізованих магазинах. Предметами з пластику зможуть послуговуватися медики, науковці та люди з інвалідністю. Щороку в країні купували понад 4,7 мільярда соломинок і 1,8 мільярда паличок

Ентоні МАККАРТ, 56 років, економіст, Лондон, Велика Британія:

– Прораховували та пробували різні моделі. В уряді думали над податком для магазинів, подорожчанням пакетів. Та результатів це не давало. Вирішили йти шляхом заборони.

Досвід показує, що екологічними проблемами переймається невеликий відсоток людей. Навіть через гроші не можемо достукатися. А от відсутність доступу повинна мати ефект.

До людей треба доносити, що багаторазові речі мають бути справді багаторазовими. Щоб сумка для покупок окупила витрачені на її виробництво ресурси, вона має замінити хоча би 50 пакетів. Якщо з нею вийшли двічі-тричі, а тоді придбали ще одну, то допомоги довкіллю в цьому мало.

Попереджуємо кав'ярні, що доведеться стежити за багаторазовими трубочками. У Нью-Йорку відвідувачі їх крали. А це відчутні збитки для закладу.

Треба підвищити ціни на картонні вироби. Заохочувати переробляти все, що можна.

Діва ПРЕСТОН, 32 роки, танцівниця, Манчестер, Велика Британія:

– Дівчата обурювалися, що без ватних паличок буде незручно поправляти макіяж. Дізнавалися – в аптеці вони коштуватимуть значно дорожче.

Не робила запасів по 40–50 пачок, як колеги. Використовую вату. Намотую її на паличку від підводки чи сірник.

У магазин давно ходжу з торбинками та судками. П'ять років тому вийшла заміж і переїхала в будинок. Під час ремонту знайшли в гаражі понад 800 пакетів. Довелося платити за їх утилізацію. Тоді й перейшли на багаторазові.

Сусід має продуктовий магазин. Оголосив збирання старих джинсів. Із них у рукодільному клубі при будинку для літніх людей пошили багаторазові торбинки. Постійним клієнтам роздав безкоштовно.

Юта ВІЛЬТРЕ, 41 рік, еколог, Копенгаген, Данія:

– Торік їздили досліджувати плавучі звалища в океанах. Вони величезні. П'ять із них видно із супутників.

Соломинки й пакети, звісно, забруднюють довкілля. Але мене вразила кількість пластикових іграшок. Це треба якось вирішувати. Виробники харчів опираються забороні пластикових пляшок. Скло робить продукт дорожчим.

Руки опускаються, коли бачиш ситуації, як на російській Камчатці. Невідома отрута тривалий час виливалась у воду, забруднювала ґрунт. Це є на відео і знімках. Влада не зробила нічого. Від аварій не може убезпечитися ніхто. Але не уявляю, щоб десь розлилася нафта й це проігнорували.

Кілька років тому в нас на берег викинулася риба. Ми проводили експертизи, шукали причину. Біда була в токсичних водоростях, що розрослися через тепле літо.

У США колеги з'ясовували, чому зашкалює забруднення ґрунту у звичайному житловому кварталі. Виявилося, чоловік тримав у підвалі бочки з токсичними забороненими добривами. Ємності протікали. Чоловіка не оштрафували, бо мав психічний розлад. Але будинок втратив.

Хуан ЛОРЕМА, 52 роки, біолог, Сан-Хосе, Коста-Рика:

– Маємо величезні проблеми зі збереженням тваринного розмаїття. Люди сприймають природу як щось, що належить їм. Із молодших класів втовкмачуємо, що морські черепахи вимирають. А ресторани пропонують страви з їхніх яєць. Влаштовуємо засідки на узбережжі біля кладок – люди обурюються, що не даємо заробити.

Щастить, коли контрабандисти повідомляють про невдалу операцію. Але, якщо покупець відмовився, можуть покинути тварин помирати. Торік знайшли 17 мерт­вих папуг у машині. Вони задихнулися. Контрабандист мав їх продати покупцю з Мексики, але той передумав. Доки шукав нового, тримав папуг у багажнику.

Поліцейські з'ясували, робив це регулярно. Йому дали 12 років за ґратами. На суді мати і дружина благали нас виступити на захист, бо він їх усіх утримував. Я просив довічне.

Зараз ви читаєте новину «Плавучі сміттєзвалища в океанах – величезні. П'ять видно із супутників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі