середа, 18 травня 2016 23:53

Перевірили тушу одного кабана – була придатна для їжі. Засмажили з овочами

Уряд компенсовує все знищене свиньми

В японській префектурі Фукусіма фермери просять мисливців з усієї країни приїхати полювати на кабанів. Ті розплодилися в регіоні після аварії на АЕС 2011 року. Тварини вже завдали шкоди господарствам майже на 2 мільйони доларів.

До 2014-го мисливці не полювали на кабанів – не знали, як утилізувати заражені туші. Два роки тому на вимогу фермерів відстріляли близько 3 тисяч тварин. Торік – 13 тисяч. Біологи припускають, що чисельність популяції перевалила за 50 тисяч.

У місті Сома збудували крематорій для заражених радіацією туш. У решті міст їх закопують в обкладених металевими пластинами могильниках

Патрік УКЕБА, 47 років, інфекціоніст, Токіо:

– Я в клубі мисливців із 17 років. Зараз уряд пропонує оплатити поїздку, захисний одяг і профілактичне лікування. Якщо зголошуєшся, можеш узяти оплачувану відпустку. Минулого тижня хлопці їздили на чотири дні. Навіть не записували трофеї, бо мисливського азарту немає. Кабанів надто багато. За перші два дні настріляли більш як 70. Тоді чекали, щоб їх забрали на утилізацію. Спалювати заборонено, бо можуть бути радіоактивні. Хлопці перевірили тушу одного кабана – була придатна для їжі. Засмажили з овочами.

Щоб відстріляти їх до якоїсь розумної кількості, потрібно заходити в ліс. А цього влада не дозволить. Ворогів кабани там не мають, їжі вдосталь. Чого б не плодитись?

Захисники природи вчора влаштували протести під нашим клубом і під будівлею міністерства аграрної політики. Хочуть, щоб ми не вбивали поросят. Але якогось альтернативного рішення для фермерів не пропонують.

Автор: REUTERS
  Солдати японських сил самооборони несуть знайденого під завалами пораненого під час землетрусу в місті Мінаміясо 19 квітня. Після аварії на ”Фукусімі” за перших попереджень про підземні поштовхи атомні електростанції в зоні ризику призупиняють роботу
Солдати японських сил самооборони несуть знайденого під завалами пораненого під час землетрусу в місті Мінаміясо 19 квітня. Після аварії на ”Фукусімі” за перших попереджень про підземні поштовхи атомні електростанції в зоні ризику призупиняють роботу

Іші МІЮКІ, 56 років, фермер, Нісіго:

– Кабани знищили посіви пшениці й рису. Ми із сином все обтягнули сіткою під напругою. Так радили в міністерстві. Наступного дня двоє кабанів загинули, коли рвали сітку, а решта влізли в поле. Виявилося, що трупи викинути не можемо. Палити теж було небезпечно, бо лічильник аж пищав. Затягли їх у мішки й чекали, доки приїде спеціальна служба. Вони дісталися за три дні. За той час із мішків уже текло.

Усім фермерам розвезли капкани. Маю 30 штук. Частину кабани поламали. Решту додумалися обходити. Уряд компенсує все, що знищать тварини. Сад і теплиці мені доведеться відновлювати не один рік.

У лютому наш собака загриз порося. На початку квітня приспали його, бо дуже мучився.

Мою продукцію тестують тричі в полі і ще раз – перед продажем. Якщо хоча б трошки радіація перевищує норму, продавати не можу. Тоді отримую компенсації від уряду. Фінансово нічого не втрачаю, але шкода праці. У перший рік фонило все. Урожаї були шалені. Плакав, коли доводилося висипати все у бетоновану яму. Наступного року частина яблунь пропали, а в решти плоди випромінювали радіацію слабше. Кущі ягід загинули всі. Кури пропали в перший рік. Вівці почали хворіти. Частина здохла. Хворих перерізали, купили нових. Рис був чистий. Але довелося відмовитися від усіх грибів.

Перші два роки перевірялися кожні три місяці. Зараз – раз на півроку.

Син купив рушницю. Чергуємо з ним по 3 години. Туші вбитих кабанів з усіх господарств відвозимо в одне місце. Там буде могильник.

Лея КАДО, 32 роки, педіатр, Айдзумісато:

– У всій префектурі зараз трохи менше 2 мільйонів населення. Кабанів є кілька десятків тисяч. Відстріляли 13 тисяч, але вбили навіть не кожну третю тварину. Уявіть, що у вашому мегаполісі замість усіх бродячих собак і котів – свині.

Евакуювали близько 200 тисяч людей

Аварія на АЕС "Фукусіма-1" сталася внаслідок найсильнішого за час спостереження землетрусу в Японії. 11 березня 2011 року зафіксували поштовхи силою 8,8 бала. Тоді зупинили три енергоблоки. Наступного дня через перегрів стався вибух на першому. В уряді підтвердили витік радіації, однак він не був істотним. Щоб охолодити реактор, закачали морську воду. У вересні торік її спустили у Тихий океан – через загрозу тайфуну.

2011 року евакуювали близько 200 тис. людей із 20-кілометрової зони.

Зараз ви читаєте новину «Перевірили тушу одного кабана – була придатна для їжі. Засмажили з овочами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі