середа, 04 вересня 2013 15:51

Нові ціни на проїзд столичним метро розробляють у мерії

  Лідери української опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко й Олег Тягнибок 30 серпня відвідали засідання Європарламенту в Брюсселі. Євро­комісар Штефан Фюле зазначив: ”Я попросив їх конструктивно долучитися до європейського плану дій. Мені приємно, що вони висловили чітке бажання підтримати законодавчі акти, необхідні для успішного підписання Угоди про асоціацію”

”Виявляється, граблі були створені не тільки для того, щоб на них наступати”, – дивується художник Володимир Казаневський
Лідери української опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко й Олег Тягнибок 30 серпня відвідали засідання Європарламенту в Брюсселі. Євро­комісар Штефан Фюле зазначив: ”Я попросив їх конструктивно долучитися до європейського плану дій. Мені приємно, що вони висловили чітке бажання підтримати законодавчі акти, необхідні для успішного підписання Угоди про асоціацію” ”Виявляється, граблі були створені не тільки для того, щоб на них наступати”, – дивується художник Володимир Казаневський

Субота, 31 серпня, 17.20

– У виставі будуть присутні оголені актори. Прошу забрати із залу дітей і покинути його неповнолітніх, – каже ведучий

30-річний Юрко Вовкогон на відкритті вистави-перфор­менсу "ПостУкраїнське Тіло" у Львівському театрі для дітей і юнацтва.

За хвилину світло в залі гасне. Коли з'являється – на сцені стоять троє акторів столичної перформенс-групи TanzLaboratorium. Двоє жінок і чоловік вдягнені в широкі спідниці та білі пов'язки на грудях. В усіх поголені голови. Впродовж 20 хвилин вистави без музики та діалогів досліджують власні тіла, стають на голову, роздягаються, танцюють, лежать на підлозі.

Цей показ – протест проти закриття у столичному "Мистецькому арсеналі" через цензуру виставки "Велике і Величне".

– Закриття виставки, цензурування книжок, діяльність комісії з питань захисту суспільної моралі свідчать про наявність суспільного та індивідуального жаху не тільки перед іншим, а й перед власним тілом, – пишуть учасники TanzLaboratorium на сторінці у соцмережі.

– Маячня якась, – виходить із залу 19-річна Галина Омельян. – Я розумію, сучасне мистецтво і всяке таке, але в чому суть вистави? Якщо просто в оголенні – то в нас у гуртожитку таких перформерів вистачає. Ще й з гарнішими тілами.

А в цей час:

65-річна Галина Надольська із села ­Червоне Тальнівського району на Черкащині скручує у рулон синтепоновий плед. Кладе в сумку буханку хліба, сало й помідори. Завтра ­поїде в райцентр ночувати біля приймальні державної нотаріальної контори. Так займає чергу вже вдруге. У районі працює лише одна нотаріальна контора, найближча – за 45 км у сусідньому місті Умань.

Галина Надольська переоформлює землю з покійного батька на себе. Якщо не зробить це протягом двох тижнів, сплатить державі 8 тис. грн штрафу.

– Ночувати збираюся на східцях. У нас – жива черга. Тієї неділі була восьмою, а прийняти в день він може тільки п'ять чоловік, бо з кожним працює півтори години, – каже Галина ­Феофанівна.

27-річний Максим та 25-річна Наталя Присяжнюки вп'яте перераховують подаровані на весілля гроші.

– Святкували у п'ятницю, після того батьки замовили нам готельний номер, – розповідає Максим. – Уночі рахували гроші. 37 тисяч гривень було. Поклали їх стопочкою на тумбі біля ліжка. Як прокинулись пообіді, дружина взяла в руки пачку і підкинула вгору. Ніби зробила дощ із грошей. Потім стали збирати їх докупи й перераховувати.

Не вистачало 5 тис. грн.

– Стали шукати, де ділися. Заглянули під палас, перетрусили постіль, навіть перевернули наволочки. Грошей не було. Дружина казала, що я взяв, я ж показував пальцем на неї.

За годину суперечок звернулися до адміністрації готелю. Ті показали відео з номеру.

– Видно, як о п'ятій ранку до кімнати зайшла старша дружка, – каже Максим. – Приклала до себе Наталчине плаття. Потім відрахувала 5 тисяч гривень, подивилася на нас і пішла. За годину зізналася, що гроші взяла на ноутбук. Усю суму повернула.

– Друже, давай газку, щоб я, як вітер, летів! – кричить бородатий чоловік, на вигляд років 35, у Полтаві на вул. Калініна. Сидить у старій чавунній ванні посеред двору між багатоповерхівками. Водій, років 40, прив'язує її до чорної "дев'ятки". Сідає за кермо й різко рушає. З-під ванни летять іскри, вона вгрузає в землю. За 20 м легковик зупиняється.

– Чому став? Давай екстрімчик! – кричить бородань, міцно тримається за борти.

До нього сідає світловолоса жінка з пляшкою пива.

Автомобіль 10 хв. їздить під вікнами багатоповерхівок. Від гуркоту пищать сигналізації в припаркованих іномарках.

– Воділа, скільки коштує покататися? – гукає з балкона 22-річний Віталій Гирєв.

– Усе безкоштовно. Це товариш програв супе­речку, тепер у ванні трясеться.

Декілька мешканців обіцяють викликати міліцію. Наступного дня біля будинків кілька людей затоптують ями. Ванною здерли асфальт у трьох дворах.

17 років відсидів у Жито­мирській тюрмі №8 маніяк 54-річний Анатолій Онопрієнко. Від 1989-го по 1996-й він убив 54 людини. У камері був сам, інші засуджені довічно відмовлялися до ­нього підселятись. Ні разу не порушив режим. Помер 27 серпня від серцевої недостатності

"Торгова війна – це драма всередині класичного любовного трикутника, де ­Україна виступає в ролі гулящого чоловіка, Росія – в ролі сварливої ­дружини, а Євросоюз – гарненької коханки. ­Дружина, як і належить, тягне на собі весь будинок, а головне – опалює його, дорікаючи чоловікові за те, що не цінує її та дивиться наліво. Коханка нічого особливого поки що не робить, зате виблискує здалеку принадами, позбавляючи мужика розуму. А чоловік  метається між комфортом сімейного вогнища й еротичними фантазіями і ніяк не може вибрати"

Володимир ПАСТУХОВ, доктор політичних наук у коледжі святого Антонія Оксфордського університету

350 орденів і медалей роздав президент Віктор Янукович на честь Дня Незалежності. ­Зокрема 11 – зірки Героїв України. ­Серед нагороджених переважають ­провладні політики, їхні родичі, чиновники, працівники силових відомств

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

2 вересня начальник Державтоінспекції

Володимир Остапкович зібрав у кабінеті керівництво спецпідрозділу "Кобра", почав оголошувати догани. За минулі вихідні їхні підлеглі двічі потрапляли у конфліктні ситуації. Зранку 31 серпня у селі Круглик Києво-Святошинського району побили редактора програми "Автомандри" на каналі ТВі – Віктора Міняйла. Наступного дня двоє загинули в аварії в Києві.

– Міняйло їхав забирати собаку після операції. На світлофорі його зупинили працівники ДАІ. Довідалися, що везе гроші, й запропонували пройти в їхню машину, – розповідає

керівник столичної медіа-профспілки Юрій Луканов. – Коли Міняйло почав знімати їх на мобільний, один спецназівець схопив ззаду за руки, а інший бив кулаками по голові, в груди й живіт. Затягли в салон, погрожували. Відпустили, коли журналіст віддав 2 тисячі гривень, якими мав розрахуватися за операцію.

Cлідчі Острозького райвідділу Рівненської області шукають трьох кролів, які уночі 31 серпня зникли з двору 53-річної місцевої. Установлюють суму збитку. Справу внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. З'ясовують, тварини втекли чи їх украли.

Валківський районний суд Одещини ув'язнив на п'ять років 37-річну жінку, яка заморила голодом 8-місячного сина. Вона отримувала гроші на дитину, їх пропивала. Її позбавили батьківських прав і на старшого сина, якому 3 роки. Хлопчика передали родичам.

П'ять років в'язниці слідчому, який сфальсифікував матеріали справи щодо аварії, дав Кіровський районний суд Кіровограда.

Міліціонер склав неправдиві документи, аби притягнути водія до відповідальності. Недостовірні відомості вписав і до протоколу

допиту свідків.

За кілька днів цей же суд оголосив вирок дільничному, що виселив із квартири двох пенсіонерів. Одному з них 103 роки. Міліціонер отримав три роки в'язниці й муситиме сплатити 4250 грн штрафу.

Третя помилка Януковича стане фатальною

Росія вже без натяків, цілком офіційно заявляє про бажання зірвати підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Через те президент Віктор Янукович та, відповідно, Україна перебувають у тяжкій

зовнішньополітичній ситуації. Однак це наслідок не так нинішнього біснування Росії, як двох величезних попередніх помилок гаранта. Перша – укладення Харківських угод. Друга – ув'язнення Юлії Тимошенко. Тепер вони даються взнаки водночас, що ускладнює становище Януковича. Проте, якщо він не встоїть під брутальним тиском Кремля і відмовиться від укладання угоди з ЄС, це стане його третьою серйозною помилкою. Можливо, фатальною.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ,

журналіст-міжнародник

За 10 років почнеться внутрішня війна

Раніше в нас протестували шляхом мітингів і прес-конференцій, а зараз убивають право­охоронців, підпалюють штаб-квартири

партій, атакують відділки міліції. Тобто українці починають почуватися господарями

своєї країни.

Патріотизм розвивався би швидше, якби 1991 року ми здійснили соціальну помсту – репресували комуністів, суддів, прокурорів та інших можновладців. 2004-го суспільної відплати також не відбулося. І ті мєнти, які били Юрія Луценка по голові, стали його заступниками, коли він отримав посаду міністра.

Українцям заважають надмірна толерантність і миролюбність. Але в нашій історії не раз були миттєві вибухи. Тому цілком імовірно, що років за 10 почнеться внутрішня війна.

Це спровокує новий виток історії України – із чесними правоохоронцями і владою, що дбатиме про інтереси людей.

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ,

лідер політичної партії "Братство"

70 грн коштуватиме книжка Mein Kampf in Ukraine екс-голови Апеляційного суду Львівщини Ігоря Зварича. Її презентуватиме його син Віктор у вересні на Форумі видавців у Львові. Це – перша частина, в якій ідеться про роботу Зварича в суді за часів Радян­ського Союзу. Зараз він відбуває 10-річний термін за отримання хабарів майже на 1 млн грн.

Нові ціни на проїзд столичним метро розробляють у мерії. Розглядають два варіанти. Перший: за маршрут до п'яти станцій треба буде платити одну ціну, за більшу кількість – іншу. Другий: користуватися підземкою до 30 хв коштуватиме одну суму, від 30 хв – вищу. Нововведення планують запровадити з грудня.

Із гори Замана біля села Перевальне Сімферопольського району Криму зник державний прапор. Натомість невідомі повісили радянський. Український стяг установили військовослужбовці 23 серпня на День прапора.

Умонтований у будинок автомат, який розливав горілку, виявили на просп. Богдана Хмельницького в місті Мелітополь Запорізької області. 100 г можна було купити за 7,5 грн, 50 – за 4 грн. Медова з перцем коштувала стільки ж. Міліція і податкова опечатали пристрій.

У центрі Львова громадські активісти встановлюють стовпці, щоб завадити автівкам паркуватися на тротуарах. Рух "Сто стовпців для міста Львів" виник у червні. Зібрали 30 тис. грн. Один такий обходиться у 125 грн. Поки що ними облаштували тротуари на чотирьох вулицях і одному перехресті.

Зараз ви читаєте новину «Нові ціни на проїзд столичним метро розробляють у мерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі