четвер, 07 жовтня 2010 12:55

Німеччина виплатила останні компенсації за Першу світову війну

3 жовтня німці сплатили останні 70 мільйонів євро репарацій країнам-переможницям, проти яких воювала в 1914 - 1918 роки

 

Німці зобов'язалися виплатити компенсації 28 червня 1919 року, коли підписали Версальський мирний договір із переможницею "Антантою" - військово-політичним блоком Англії, Франції, Росії та інших держав-союзниць.


Німеччина мала заплатити 226 млрд рейхсмарок.


1929-го на Гаазькій конференції прийняли план, розроблений американським фінансистом Оуеном Юнгом. Суму відшкодувань Німеччині зменшили до 112 млрд рейхсмарок через економічну кризу, яка розпочалася того року в світі. 1988-й встановили як остаточний, коли слід погасити останню виплату боргу. Вона мала платити європейським країнам-переможницям, а ті - повертати борги Сполученим Штатам, бо перед початком Першої світової брали гроші в кредит.


Однак 1933 року до влади в Німеччині прийшов Гітлер і відмовився виплачувати відшкодування, передбачені угодою. Історик Герд Крумайх в інтерв'ю журналу Der Spiegel 2002-го сказав: "Центральний фактор приходу Гітлера до влади - його обіцянка скасувати несправедливість і розірвати договір, за яким Німеччина мала платити непомірні суми. Дотепер Версальський договір має фінансові наслідки. Війна забрала життя двох мільйонів німців. Чи ми в цьому винні? Німеччина платить дивовижну, нечувану суму".


Після розділення Німеччини на дві країни уряд ФРН обмежив виплату репарацій. Так тривало до об'єднання країни 1990 року. Тоді міністри закордонних справ ФРН, НДР, представники СРСР, США, Великобританії та Франції підписали договір "Два плюс чотири". Він закріпив кордони об'єднаної держави та відновив її репараційну відповідальність. В останній день існування ФРН її уряд пообіцяв виплатити всі борги протягом 20 років. Для цього країна брала кредит на 240 млн марок у Всесвітнього банку.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина виплатила останні компенсації за Першу світову війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі