середа, 13 лютого 2013 16:20

Не треба влаштовувати істерику через відсутність Ракицького

Збірна України з футболу в товариському поєдинку обіграла Норвегію – 2:0. Це був стартовий матч Михайла Фоменка на посаді головного тренера національної команди.

66-річний телекоментатор Валентин Щербачов аналізує гру нашої команди й розмірковує про її перспективи

Якщо оцінювати матч проти Норвегії за п'ятибальною системою – скільки б поставили українцям?

– Три з плюсом. І це – найвища можлива оцінка. Бо краще зіграти було нереально. Зима, футболісти готуються до клубного сезону, а не конкретно до цього товариського поєдинку. Я давно знаю Михайла Фоменка. Він та його штаб – не зірки світового і європейського рівня у своїй справі. Але це серйозні люди. Вони володіють такими знаннями й досвідом, які гарантовано не дозволять опуститися нижче певного рівня – наприклад, зіграти внічию з Молдовою. Хіба матч проти Норвегії був яскравий? Ні. Але наші зіграли дуже виважено. Принаймні більшу частину зустрічі. Такими ж виваженими мають бути уболівальники в оцінці тренерського потенціалу Михайла Фоменка.

Які головні проблеми українців показав цей поєдинок?

– Основна – відсутність забивних форвардів. Хто забив у Лондоні на старті відбору? Півзахисник Коноплянка. З Молдовою та Чорногорією зіграли на нуль. У Севільї (там відбувся товариський матч проти Норвегії. – "Країна") відзначилися Морозюк та Ярмоленко. Вони також не нападаючі. ­Типового забивали, як поляк Левандовський, у нас немає. Думаю, тому Фоменко робить ставку попереду на рухливого Зозулю – він переміщається по всій атакувальній лінії і звільняє зони для того, щоб їх використовували півзахисники.

Чому на поле у стартовому складі не вийшов Олег Гусєв, а ­Євген Коноплянка з'явився тільки у другому таймі?

– Міркую так: у Фоменка є проб­леми на позиції правого захисника. Гусєв діє там непогано, але це не улюблене місце Олега. Михайло Іванович перевірив інших – Морозюка, Федецького. І матч показав, що певний резерв на цій позиції тренери ­мають.

Коноплянці вистачило тайму, щоб довести: він – гравець основного складу. Навряд чи Фоменко сумнівався в цьому. У Кишиневі Євгена не було через ушкодження. Результат відомий – 0:0.

До збірної вшосте на товариський матч не приїхав захисник "Шахтаря" Ярослав Ракицький. Чи варто його запрошувати до національної команди надалі?

– Товариський матч був важливий, однак переоцінювати його значення не варто. На цей момент Ракицький дуже потрібний "Шахтареві" – за відсутності дискваліфікованого Кучера йому доведеться відповідати за оборону в домашній грі Ліги чемпіонів проти "Боруссії". Ярослава бережуть. А збірній у офіційних матчах він знадобиться. Не треба влаштовувати з цього приводу істерику.

Гра проти Норвегії окреслила контури стартового складу на поєдинок з Польщею 22 березня?

– Можу сказати одне: бажано уникнути в ньому футболістів, які не грають в основних складах своїх клубів. Зараз збірній потрібні лідери. А лідером ніколи не буде той, хто сидить на лаві запасних.

Які наші шанси на потрапляння до фінальної частини Кубка ­світу-2014?

– 50 на 50. Можемо потрапити, можемо – ні (сміється). Якщо серйозно, то в той чи інший бік вони різко похитнуться після матчу з Польщею.

Зараз ви читаєте новину «Не треба влаштовувати істерику через відсутність Ракицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі