четвер, 04 листопада 2021 09:25

Найсильніші футболісти гратимуть в Англії

Найбагатшою футбольною командою світу став "Ньюкасл". 7 жовтня його купив Фонд державних інвестицій із Саудівської Аравії, статки якого оцінюють у 430 мільярдів доларів. Це у 30 разів більше, ніж мають еміратські власники "Манчестер Сіті" – найсильнішого клубу країни за десятиліття.

"Ньюкасл" не вигравав титулів із 1955 року. Посідає передостаннє місце в англійській прем'єр-лізі. Чи вдасться новим власникам зробити команду успішною і чи швидко це станеться?

– Причини купівлі очевидні – англійські клуби дають прибутки. Якщо власник готовий вкладати в їхній розвиток, то з часом покриває витрати. Зможе мати фінансову вигоду і створить коштовний бренд, – каже Артем ФРАНКОВ, 51 рік, головний редактор журналу "Футбол". – Не варто забувати про іміджеву складову. Володіти командою престижно. Тим паче, що є конкуренція з іншими багатіями з Близького Сходу (крім "Манчестер Сіті", арабських господарів має французький "Парі Сен-Жермен", який фінансується з Катару. – Країна).

Автор: gettyimages.com
  Португальський тренер Паулу Фонсека претендує на посаду головного тренера англійського ”Ньюкасла”. З 2016-го по 2019 рік працював у ”Шахтарі”, після цього два сезони тренував італійську ”Рому”
Португальський тренер Паулу Фонсека претендує на посаду головного тренера англійського ”Ньюкасла”. З 2016-го по 2019 рік працював у ”Шахтарі”, після цього два сезони тренував італійську ”Рому”

Чому саудівський принц Мухаммед ібн Салман обрав саме клуб "Ньюкасл"?

– Лондонські команди зайняті іншими власниками. Також може бути особистий інтерес посередника Аманди Стевлі, яка лобіювала саме "Ньюкасл", де отримала посаду директора.

Ньюкасл – місто футбольних традицій. Стадіон клубу "Сент-Джеймс парк" завжди буде заповнений і підтримуватиме гравців. Це північ Англії, що традиційно протиставляє себе багатому півдню країни. Це додає протистояння з грандами англійського футболу.

Чого чекати від нових власників?

– Тут усе неоднозначно. Не факт, що вболівальники "Ньюкасла" отримають те, що хочуть від нового господаря, маючи на увазі зразки "Манчестер Сіті" та "Парі Сен-Жермен". Але є й інші приклади – "Бірмінгем", "Малаґа". Там прихід близькосхідних інвесторів не виправдав очікувань. У "Фулгемі" теж була подібна історія. Не завжди гроші підкріплені амбіціями. Тому варто почекати й подивитися на перші кроки клубу з новими власниками.

Прихід близькосхідних інвесторів у "Бірмінгем" і "Малаґу" не виправдав очікувань

Потрібно знайти якісного тренера, посилити склад. Не факт, що й цього сезону команда втримається в прем'єр-лізі. Перебудова – це завжди болісний процес.

Чому прихід нового власника в "Ньюкасл" негативно сприйняли інші англійські клуби?

– Вважають, що матиме перевагу над конкурентами завдяки більшим фінансовим можливостям. Тому проголосували, щоб "Ньюкаслу" заборонили проводити комерційні угоди із залученням спонсорів, які можуть бути близькими до нового власника.

Зірки Ерлінґ Голланд і Кіліан Мбаппе влітку мають змінити команди. Чи варто очікувати їх у "Ньюкаслі"?

– Ні. Клуб не має репутації. Гравці приходять не тільки по гроші, а за завданнями, які команда ставить перед собою. "Ньюкасл" поки що навіть не гратиме в Лізі чемпіонів.

Потрібно знайти якісного тренера й посилити склад

Тут пригадується історія з "Челсі", який після приходу Романа Абрамовича 2003-го одразу почав купувати нових гравців. Але лондонці тоді вже були клубом, який мав право грати в Лізі чемпіонів. У складі команди були Джон Террі, Френк Лемпард, тренер Клаудіо Раньєрі. "Ньюкаслу" потрібно починати все з нуля. Хороші футболісти прийдуть. Але не зрозуміло, якого рівня завдання вони зможуть виконувати на старті.

Тренер Стів Брюс втратив свою роботу. Хто фаворит на його посаду?

– Готової відповіді немає. Нові власники провалилися з планами. Процес купівлі тривав понад рік, а дозвіл отримали посеред сезону. Тому не мають готових рішень. Знайти хорошого тренера посеред сезону непросто.

Із провідних тренерів вільний Зідан. Він може прийти?

– Такі проєкти його не цікавлять. Має свої плани. Маурісіо Почеттіно не справляється з "Парі Сен-Жермен". Тому поява Зідана в Парижі прогнозована. Тож "Ньюкаслу" варто чекати спеціаліста з простішим іменем.

Паулу Фонсека, колишній тренер "Шахтаря", є одним із кандидатів на посаду наставника "Ньюкасла". Він готовий до цієї роботи?

– Насамперед приємно, що людина, яка працювала в Україні, отримала таку пропозицію. Можливе запрошення Фонсеки – свідчення, що клуб не матиме великих амбіцій і бачить себе у ролі середняка, як "Вул­вергемптон". Від "Ньюкасла" чекають чогось іншого.

Потрібно розуміти, що Фонсека повинен бачити стратегію розвитку клубу та розуміти, яких гравців потрібно для цього запрошувати. Він має стати частиною проєкту, а не лише тренером для роботи.

Як кадрово зміниться команда?

– В Англії вистачає хороших футболістів, які не мають гральної практики у своїх командах і готові змінювати місце роботи. "Ньюкасл" орієнтуватиметься на них.

Зимове трансферне вікно покаже амбіції власників

У майбутньому багато залежатиме від того, хто займатиметься селекцією. Просто витрачати гроші немає сенсу. Потрібні якісні спеціалісти для добору спортсменів. Наприклад: "Манчестер Сіті" почав вдало інвестувати в гравців після залучення колишніх менеджерів "Барселони" на чолі з Чікі Беґірістайном, який відповідає за селекцію і привів у команду тренера Хосепа Ґвардіолу.

"Манчестер Сіті" отримав дискваліфікацію, яку потім скасували, через правила фінансової чесної гри, що обмежують витрати. Чи ризикує "Ньюкасл" потрапити в подібну історію?

– Ні. В Англії клуби мають великі прибутки. Це один із факторів, чому інвестори з усього світу їх купують. Приміром, у Німеччині чи Іспанії це неможливо.

Скільки потрібно часу "Ньюкаслу", щоб стати топклубом і боротися за чемпіонство?

– Вирішальним стане зимове трансферне вікно. Воно покаже амбіції нових власників та їхні бажання витрачати. Боротьба за чемпіонство буде нескоро.

Європейські команди навесні хотіли створити суперлігу. Поява такого "Ньюкасла" означає, що вона вже є, але тільки в Англії?

– Так. Усе йде до того, що найкращі футболісти гратимуть в англійській першості, а інші чемпіонати перетворяться на малоцікаві турніри.

Зараз ви читаєте новину «Найсильніші футболісти гратимуть в Англії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі