четвер, 09 вересня 2010 12:16

Міжнародний книжковий ярмарок "Форум видавців у Львові"

 

Новинки від українських письменників

Сергій ЖАДАН, "Ворошиловград", "Фоліо"

"Натхнення - не вода, його не можна черпати", - каже Сергій Жадан. На чергове: "Що вас надихає?" відповідає: "Секс. Бокс. Джаз". Новий роман Жадана "Ворошиловград" розповідає про історію джазу на Донеччині.

Марія МАТІОС, "Вирвані сторінки з автобіографії", "Піраміда"

"Я, Марія Матіос, мати бджіл і мати ос", - часом жартує письменниця. Її новий роман автобіографічний - про родину і односельців. Марія Василівна не лише згадує, а й використовує архівні матеріали.

Антологія снів "Сновиди", "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"

79 сучасних українських письменників трьох поколінь записали свої сни спеціально для цієї книжки. 80-м став сон Григорія Сковороди. Його також можна прочитати в першому повному 17-томному зібранні Сковороди, яке презентують на цьогорічному форумі.

Олександр ІРВАНЕЦЬ, "Хвороба Лібенкрафта", "Фоліо"

"Писати треба на тверезу голову, - вважає Олександр Ірванець. Над романом-антиутопією працював два роки з перервами. - Я випускаю всіх своїх демонів. Роман нагадує страшний сон, коли ти прокидаєшся, віддихуєшся, а виявляється, що спиш далі".

Люко ДАШВАР, "Мати все", КСД

Авторка викликає сльозу історією трьох жінок у чотирьох стінах. Професорська донька Лідочка Вербицька має все, про що можна мріяти. Брат Лідочки не має шкіри. Їхня мати знаходить йому живу ляльку - дівча з багатодітної сільської родини.

Володимир ДАНИЛЕНКО, "Капелюх Сікорського". "Піраміда"

"Українська нація більш технократична, ніж гуманітарна", - вважає Володимир Даниленко. Доки писав роман про кохання конструктора гелікоптерів Ігоря Сікорського й Кароліни Гулій, дослідив розвиток ракетно-космічної техніки. Виявив, що багато американських, німецьких, російських конструкторів насправді були українцями. Книжка про втрату голови від любові й про втечу мізків.

Галина ВДОВИЧЕНКО, "Хто такий Ігор?", "Нора-Друк"

Зранку до вечора в редакції не тільки героїня книжки, а й письменниця. Героїня працює у відділі новин, Галина - заступником головного редактора в щоденній газеті. Свої книжки Вдовиченко пише пізно ввечері, після роботи. "Треба писати потрохи щодня. Через рік обернешся - за спиною вже готовий твір".

Міла ІВАНЦОВА, "Вітражі", "Нора-Друк"

Головна героїня Поліна перекладає роман Франсуази Саган. Робота не йде. Власні негаразди печуть їй більше за "надумані проблеми ситих французьких дівчат". Життя Саган видається Поліні цікавішим за її твори. Французька письменниця любила алкоголь, наркотики, азартні ігри, за кермом автівки постійно перевищувала швидкість. Про її сучасних українських колег часто кажуть: "Якби їхні твори були такими ж цікавими, як і їхні біографії, нашій літературі не було б рівних".

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний книжковий ярмарок "Форум видавців у Львові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі