пʼятниця, 27 жовтня 2017 12:48

Міністерство юстиції заборонило працівникам використовувати нецензурну лексику

Субота, 14 жовтня, 18:31

Учасники маршу Героїв запалюють саморобні смолоскипи на майдані Незалежності в Києві. Скандують: "Слава Україні – героям слава!", "Бандера і Шухевич – герої України!"

У ході беруть участь понад 10 тисяч людей. Багато приїхали з областей. Захід присвятили 75-й річниці створення Української повстанської армії та захисникам держави. Марш організували партії "Свобода", "Правий сектор" і "Національний корпус".

Хода починається з парку імені Тараса Шевченка. Люди йдуть центральними вулицями столиці. Навпроти Алеї героїв Небесної сотні хвилиною мовчання вшановують загиблих під час Революції гідності й у війні з Росією. Читають молитву.

– Раніше в Києві боялися маршів зі смолоскипами. А тепер люди усміхаються, – говорить колишній нардеп від "Свободи" Ігор Мірошниченко, 41 рік.

Марш Героїв завершується на Контрактовій площі

Автор: reuters
  Участь у марші Героїв взяли понад 10 тисяч людей. 14 жовтня, на Покрову, йшли центральними вулицями Києва із запаленими смолоскипами. Вигукували проукраїнські гасла. Учасників ходи охороняли поліцейські на конях
Участь у марші Героїв взяли понад 10 тисяч людей. 14 жовтня, на Покрову, йшли центральними вулицями Києва із запаленими смолоскипами. Вигукували проукраїнські гасла. Учасників ходи охороняли поліцейські на конях

А в цей час:

– Це – найкращий подарунок у житті! Люблю тебе, – харків'янка 26-річна Наталія Поліщук обіймає Віктора, 29 років.

Він подарував їй обручку за 48 тис. грн. Пропонує одружитися.

– Звісно, я згодна, – плаче Наталія. – Тільки весілля давай заплануємо на весну. Коли тепло стане.

Віктор погоджується. Йде купувати вино. Наталія готує вечерю.

– Цю обручку побачила ще у квітні, коли в ювелірному магазині купували мені ланцюжок до хрестика, – каже. – Пожартувала: от би й мені таку – з найкращого золота з діамантом. Віктор, видно, загорівся. Пару тижнів тому продав свого "Ланоса". Мовляв, хоче трохи докласти і купити іномарку. Тепер знаю навіщо.

Наступного дня Наталія знімає з картки 14 тис. грн. Купує Віктору iPhone6.

32-річний Олексій Мазуренко з Дніп­ра заходить у м'ясний магазин поряд із будинком. Із пакета дістає курку-гриль, кидає її під ноги продавщиці.

– Ви що мені продали? Отруїти вирішили? Там у м'ясі хробаки повзають!

Продавець роздивляється тушку. Знаходить двох хробаків. Вибачається і повертає гроші. Чоловік робить запис у книзі скарг і йде.

– Курку купив учора. Добре, що маю звичку різати перед вживанням. Якби просто відривав шматки і їв – може б і не помітив хробаків, – говорить Олексій. – М'ясне беру тут уже років вісім. Ніколи проблем не було. А тут таке. Єдиний плюс – у мене зникло бажання їсти м'ясо. Буду тепер вегетаріанцем.

– Як можна було про ключі забути? – полтавець 30-річний Валерій Дашутін ломом відчиняє пластикове вікно у своєму приватному будинку.

За кілька хвилин залазить у хату. Бере на руки 7-місячну доньку Софію. Дівчинка плаче.

Дитину саму в хаті лишила дружина Оксана, 32 роки. Вранці вийшла пити каву у двір. Вхідні двері зачинилися від вітру.

– Двері замикаються автоматично. Треба або запобіжник на замку клацнути, або з ключами виходити, – каже Валерій. – Дитина прокинулася, бо двері сильно грюкнули. Впала з дивана і заходилася плакати. Добре, дружина з телефоном була. Дзвонить, а я – на іншому кінці міста. Приїхав за півгодини.

Наступного дня Валерій змінює замок у дверях.

Бар "Фарадей" на українській станції "Академік Вернадський" в Антарктиді – один із найкращих у світі, за версією британських експертів з алкогольних напоїв Джоела Гаррісона і Нейла Рідлі. Свої враження про заклад вони описали у книжці-рейтингу Straight Up. Назвали кафе найекстремальнішим і найвіддаленішим у світі. Бар має сім місць. Продають пиво, вино й горілку.

З листопада Укрзалізниця запровадить харчування в нічних потягах. Продаватимуть перші й другі страви, сендвічі, снеки й десерти.

Міністерство юстиції заборонило працівникам використовувати нецензурну лексику та підвищувати голос. Прописали це у правилах етичного поводження. Вони поширюються на всіх працівників міністерства, окрім персоналу Державної кримінально-виконавчої служби. Також зобов'язали послуговуватися українською мовою.

"Доки Крим залишається всередині Росії – він виконуватиме свою радіо­активну роль. Але це не півострів "приєднано" до РФ. Це Росію "приєднано" до Криму. І вона приречена залишатися у нього в заручниках", – Павло КАЗАРІН, публіцист

"У Міністерстві оборони височенний рівень корупції. Відомство купує великі обсяги палива, озброєння, боєприпасів. Усе це проходить крізь руки чиновників, які на закупках наживаються. Держзамовлення віддають підприємствам, за якими стоять друзі олігархів чи президента. І в нас в армії з'являється шалена кількість бронемашин. Бо кожен народний депутат, який має заводик, вважає честю зробити броньовик для ЗСУ. Але таке озброєння неякісне. Вони не думають, як виграти війну, а прагнуть заробити на ній", – Юрій КАСЬЯНОВ, волонтер

У баби з дідом 31 рік тому в хаті вибухнув газовий балон. Будинок згорів ущент. Довелося переїхати до нас у місто. А за два місяці їм подзвонила сусідка з села. Запросила в гості. Їх зустріла вся вулиця, де жили. Провели до новозбудованої хати. Баба плакала й цілувала всіх підряд. Виявилося, вулиця скинулася грошима, закупили матеріали і найняли будівельників. За кілька днів дід продав "Волгу" і влаштував величезне застілля. Запросив усіх мешканців вулиці.

Олексій ПРИХОДЬКО

Друг любив курити за кермом. На швидкості витягував руку з цигаркою у вікно. Позаминулого літа повернув із траси на лісову дорогу, не розрахував відстань до дерева. Зачепив його витягнутою рукою. Зумів спинити машину, але знепритомнів – від болю. "Швидку" викликала дружина, яка сиділа поруч. Медики діагностували перелом руки у п'яти місцях. Дивом її врятували. Але почала тремтіти. За кермо навряд чи сяде.

Роман ОНИЩУК

Літні сусіди сильно отруїлися грибами, які самі збирали. Чоловіка чотири дні крапали у лікарні й відпустили додому. Поталанило, бо був добряче п'яний і алкоголь мінімізував шкоду отрути, пояснили лікарі. А дружина не вживала – і пролежала в реанімації майже два тижні. Дивом врятували. Але ліва частина тіла досі паралізована.

Олександра ХОМИЧ

Автор: Сергій Старостенко
  13 жовтня в Києві студенти Києво-Могилянської академії помили пам’ятник українському філософу Григорієві Сковороді. Акцію провели до 402-річчя з дня заснування вузу. Григорій Сковорода – випускник академії. Навчався там з перервами з 1734-го по 1753 рік
13 жовтня в Києві студенти Києво-Могилянської академії помили пам’ятник українському філософу Григорієві Сковороді. Акцію провели до 402-річчя з дня заснування вузу. Григорій Сковорода – випускник академії. Навчався там з перервами з 1734-го по 1753 рік

1 200 000 українців страждають на психічні розлади, за даними Міністерства соціальної політики

10 166 убивств залишаються нерозкритими в Україні, заявили в Генеральній прокуратурі

152 українських військових перебувають під арештом за скоєні в зоні АТО злочини. Серед них – убивства і завдання тяжких тілесних ушкоджень. Більшість злочинів були скоєні в стані тяжкого алкогольного сп'яніння

7,442 мільярда гривень за опалення та гаряче водопостачання заборгували українці

"В Україні багато бідних людей і відстала економіка. Бо тут намагалися захищати внутрішній ринок і своїх олігархів. Не пускали до себе західний капітал. Це була провальна стратегія. Відкрийте ринок для західних технологій, капіталу й компаній. Дайте їм рівні шанси з вашими олігархами. І побачите, як зміниться країна", –

Пол КРУГМАН, лауреат Нобелівської премії з економіки

У Москві не вірили, що Україна вийде з СРСР

Із середини 1980-х чекісти намагалися передбачити фінал демократичних перетворень у СРСР. Коли в деяких республіках вони почали супроводжуватися хаосом, зрозуміли – для них це може закінчитися погано. 1990 року видали наказ, який зобов'язував провести чистку архівів. Насамперед справ, що компрометували керівництво Радянського Союзу і людей, які користувались у суспільстві моральним авторитетом, а насправді співпрацювали з КДБ.

У Москві до останнього не вірили, що Україна вийде з СРСР. Тому у нас залишилася величезна кількість документів.

Архіви, що висвітлюють діяльність радянських спецслужб, із 2015-го відкриті для всіх громадян України. Найбільший масив – кримінальні справи на репресованих у 1920–1980-х: Юрія Тютюнника, Сергія Єфремова, Миколу Куліша, Василя Стуса, В'ячеслава Чорновола.

Однак деякі документи залишаються таємними. Бо за часів Віктора Януковича їх засекретили вже під українськими гри­фами. Потрібно провести процедуру розсекречення.

Андрій КОГУТ, директор галузевого державного архіву Служби безпеки України

Влада задоволена ветеранськими організаціями

В Україні існує багато ветеранських і навколоветеранських об'єднань та громадських організацій. Як правило, вони дрібні й обмежені в ресурсах. Зайняті проблемами земельних ділянок, квартир, довідок, посвідчень. Політикою чи громадською діяльністю майже не займаються.

Найбільшою повагою і довірою суспільства користуються церква та військові. Саме вони становлять головну небезпеку для владної верхівки. А з ветеранськими організаціями у неї – все гаразд.

Кирило МИХАЛЬЧУК, політичний експерт

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Знайома заробляє 5 тисяч гривень. Вистачає на їжу й оренду кімнати. Одяг купує в секонд-хенді. Нещодавно взяла пальто за 500 гривень. Хотіла замінити підкладку. Під нею знайшла 100 доларів.

Оксана, 23 роки, Черкаси

 

Знайомий замовляє з Китаю косметику й парфуми. Ходить по офісах і розпродує. Має велику базу постійних клієнток. Сміється, що робить їм людську націнку – не більше 250%.

Оксана СТОРОЖУК, 34 роки, Дніпро

Уперше зіграв у футбол з однолітками у 7 років. Побігав 5 хвилин і впав непритомний. Отямився в лікарні. Медики виявили порок серця. Сказали, якщо ще хоч раз у житті бігатиму більше 2 хвилин – можу померти. Вже 30 років утримуюся навіть від швидкої ходьби.

Віталій, 37 років, Кременчук на Полтавщині

Зараз ви читаєте новину «Міністерство юстиції заборонило працівникам використовувати нецензурну лексику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі