вівторок, 16 січня 2018 13:59

Мінімальна зарплата підніметься до 3720 гривень

Субота, 23 грудня, 18:34

– Та пошли вы, я отказываюсь что-то проходить! – кричить на поліцейських заступник начальника департаменту надання адміністративних послуг Одеської міськради Діана Тирновенко, 34 роки.

Вона їхала автомобілем Nissan Micra зі швидкістю 120 км/год. У салоні сидів її 6-річний син. Поліцейські заблокували машину порушниці на вул. Пушкінській. Коли водійка вийшла – почала сваритися. Від неї тхнуло алкоголем. Проходити перевірку на тестері відмовилася.

– Пролетіла на червоний світлофор. При складанні протоколу вела себе неадекватно. Ображала патрульних, посилала свідків на три букви, показувала середній палець. Намагалася мене вдарити. І все це – на очах сина, – каже Юрій Головчук із громадської організації "Безпечне місто".

Відео з чиновницею свідки й журналісти виклали у мережу.

"Не вистачало нам своєї Олени Зайцевої! (18 жовтня у Харкові на автомобілі Lexus влетіла у натовп людей. Загинули шестеро. – Країна). Забрати права довічно й заборонити займати будь-які посади в державних структурах", – коментують новину одесити.

Автомобіль Діани Тирновенко забрали на штрафмайданчик.

Міський голова Геннадій Труханов вибачився перед поліцейськими за поведінку підлеглої.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Дівчина розглядає букет у льоду на Співочому полі в Києві. Виставку заморожених квітів і фруктів проводять у рамках фестивалю ”Льодовиковий період”. Загалом створили майже 20 крижаних скульптур. Фестиваль триватиме до 30 січня. Вартість вхідного квитка становить 50 гривень
Дівчина розглядає букет у льоду на Співочому полі в Києві. Виставку заморожених квітів і фруктів проводять у рамках фестивалю ”Льодовиковий період”. Загалом створили майже 20 крижаних скульптур. Фестиваль триватиме до 30 січня. Вартість вхідного квитка становить 50 гривень

А в цей час:

– Ану пішли геть звідси! Алкоголіки, – полтавець Анатолій Кочерга, 51 рік, виганяє з дачі під містом двох 20-річних хлопців.

Вони два тижні жили в будинку. Пили горілку, вкрали частину речей.

Анатолій бере лопату, замахується. Хлопці хапають куртки й чоботи. Босоніж тікають на вулицю. Відбігають на 200 м.

– Та пішов ти нафіг зі своєю донькою! Псих! – кричить один із молодиків.

Обидва взуваються, одягаються і йдуть.

– Оце донечка сюрприз під Новий рік зробила. Не чекав від неї такої підлості, – говорить Анатолій Миколайович. – Ці двоє – якісь її друзі. Хтозна де і злигалася. Наплели їй, що не мають грошей заплатити за зйомну квартиру. Мовляв, директор дасть зарплату тільки після свят. Напросилися жити до нас на дачу. Іра нічого кращого не придумала, як украсти в мене ключі. Зробила дублікат. Не боялася, бо знала – взимку сюди ніхто не їздить. Не врахувала тільки сусідів. Вони запримітили цих двох. Набрали мене. Донька зізналася. Прощу, звісно. Але на подарунок до свят може не розраховувати.

25-річний киянин Віктор Левченко заварює чай. Сильно кашляє. Термометр показує 38,5°С.

– Захворів через власний ідіотизм, – говорить. – Посперечався з друзями на пляшку дорогого віскі, що дві ночі спатиму на вокзалі. Для підтвердження мав щогодини присилати їм звідти фото. Першу ніч було якось соромно. Більше ходив вулицями, сидів у "Макдональдзі". Другу – вдавав із себе туриста. Сидів у залі очікування, дрімав. Але після першої ночі вже почався кашель. Дуже протягло. На ранок – піднялася температура. Поїхав додому. Збив. Цілий день було нормально. А зараз знову. Боюся, якщо сильно застудився – назначать серйозні ліки. А це значить, новорічні свята будуть жахливі. Добре, відпустка до 13 січня. Буде час нагнати втрачене.

Температура у Віктора тримається всі вихідні. У вівторок йде до лікаря. Діагностують гострий бронхіт.

– Як таке могло статися? Всього на хвилину залишила коляску, – плаче харків'янка 32-річна Анжела Давидова.

Гуляла з 1,5-річним сином Сергієм. Зайшла з ним у магазин купити хліба. Коли вийшла – візка не було.

– Не знаю, як повертатися додому. Чоловік приб'є. Це одна з кращих моделей, італійська. Взяли за майже шість тисяч гривень, – каже Анжела. – Викликатиму поліцію. Можливо, злодій ще не встиг далеко втекти. Зловлять у дворах.

Дістає телефон, набирає номер. Тут із-за рогу виходить кум Антон із дружиною Вікторією. Котять візок. Сміються.

– Йшли до вас у гості. Побачили, як заходиш у магазин. Пожартували, – говорить Антон. – Не думали, що ти

так гостро це сприймеш. Вибачай.

Анжела витирає сльози. Б'є кума в плече.

Разом ідуть скуповуватися на вечерю.

  З 1 січня 2018 року росіяни зможуть перетинати український кордон лише за біометричними паспортами. У них братимуть відбитки пальців.  ”Корупціонери повинні здавати відбитки мозолів на пальцях, якими вони рахують гроші”, – пропонує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
З 1 січня 2018 року росіяни зможуть перетинати український кордон лише за біометричними паспортами. У них братимуть відбитки пальців. ”Корупціонери повинні здавати відбитки мозолів на пальцях, якими вони рахують гроші”, – пропонує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

2 603 319 людей з інвалідністю живуть в Україні. 677 828 із них мають роботу.

60,5 мільярда гривень витратили українці на купівлю ліків з початку року, за даними Міністерства охорони здоров'я

Аеропорт "Полтава" отримав статус міжнародного. Для прийому пасажирських літаків там відремонтують злітну смугу, збудують огорожу, налагодять роботу митної служби. На це піде 350 млн грн. Їх виділятимуть частинами до 2020-го. Аеропорту – 91 рік. Останні 20 приймав лише чартерні рейси.

Верховна Рада скасувала розпорядження від 1993 року, що обмежувало доступ жінкам до 450 професій. Заборонялося працювати водіями автобусів, машиністами метро, пожежниками, на ливарному виробництві. Рішення прийняли через брак кадрів у цих професіях, кажуть експерти.

До 3720 грн підніметься мінімальна зарплата із січня 2018-го. Середня пенсія зросте до 2786 грн.

Вакарчук може виграти у другому турі

Українці незадоволені діяльністю практично всіх політичних лідерів. Високі антирейтинги не тільки у Петра Порошенка, а й у Юлії Тимошенко.

Якщо економічна ситуація і соціальні стандарти 2018-го покращаться, президент отримає кілька додаткових відсотків. Хоча повернути симпатії 2014 року вже неможливо (на позачергових виборах за Порошенка проголосували 54,7% ви­борців. – Країна). Тактикою команди Петра Олексійовича буде формування ставлення до нього, як до меншого зла.

Порошенко і Тимошенко залишаються головними фаворитами президентських виборів 2019 року. Однак можуть бути і несподіванки. Є виборці, які не хочуть голосувати за них, колишніх "регіоналів" чи Ляшка. Для них залишаються: Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Святослав Вакарчук. В останнього є до 8% активних прихильників. Це – його стартовий рейтинг. Може виграти у другому турі, якщо пройде туди.

Володимир ФЕСЕНКО, політолог

Не помічаємо, як змінилося мислення західного світу

Усе ХІХ і майже все ХХ століття "західна цивілізація" шукала Остаточної Істини. Відповіді на запитання, чим закінчиться наша історія. Від Гегеля до Фукуями нас розривала думка про "хороший" апокаліпсис. Коли люди досягнуть Остаточної Істини, настане остаточний мир, соціалізм, лібералізм, патріотизм – Велике Нарешті.

Ми часто продовжуємо мріяти в цій логіці, коли сьогодні зі Східної Європи дивимося на Західну.

Але західний світ давно мислить у термінах не Великого Завершення, а маленьких початків. Де 100 років тому казали про "завершальний етап класової боротьби", сьогодні говорять про креатив. Це прагнення створити те, чого ніколи не було. Тобто – закоханість у майбутнє.

Але є одна велика вада цієї закоханості у Початок. Глухота до питання, чим це все закінчиться, часом породжує безвідповідальність за наслідки.

Політики, бізнесмени, футболісти, Саакашвілі й Порошенки люблять починати, але не знають, що буде далі.

Володимир ЄРМОЛЕНКО, філософ

8-річним був на канікулах у селі. З товаришем гралися сірниками. Підпалювали їх і кидали у копицю сіна біля будинку баби. Перевіряли, чи справді суха трава швидко загоряється. Перші сірників п'ять ефекту не дали. А від наступного – спалахнуло. Піднялося полум'я угору метрів на 4, перекинулося на дерев'яну огорожу. Злякався. Погукав діда. Гасили з підключеного до колонки шланга. Згоріли більша частина огорожі і два велосипеди. Закоптилися хатні вікна. Уперше побачив, як дід розлютився. Схопив мене під руки, заніс у хату і відлупив армійським поясом. Синці сходили два тижні.

Віталій ОМЕЛЬЧЕНКО

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Коли пішла в перший клас, батьки стали лишати мене вдома з двома меншими сестрами. Самі йшли гуляти до друзів. Не бували ночами. Одного разу 2-річна Іра впала з дивана, зламала палець. Я побі­гла до сусідів просити допомоги. Ті викликали "швидку" й міліцію. Правоохоронці розшукали батьків і привезли в лікарню. П'яний тато першою побачив мене. Підбіг і з усієї сили дав ляпаса. Кричав, що винна, бо не додивилася за сестрою.

Антоніна, 37 років, Кременчук на Полтавщині

 

Зі старшим на 25 років чоловіком познайомилася в барі. Почали зустрічатися. Коли дізналася, що має дружину, кинула. Тієї ж ночі в моєму автомобілі розбили скло і кинули у салон відрубану кролячу голову. Поряд записка: "Наступною буде твоя, якщо не повернешся. Вітя". Місяць жила в батьків.

Юлія, 29 років, Харків

Дружина постійно ставила кума мені у приклад. Що він і ремонт у квартирі сам зробив, і на машину дорогу заробив, і роботу гарну має. А в розпалі однієї зі сварок закричала: "І як коханець у сто разів кращий!" Миттю замовк­ла і розплакалася. Півроку жили окремо. Потім простив. З кумами стосунки порвали.

Леонід, 34 роки, Харків

Діставав три гумові кулі з ноги водія, який припаркувався на тротуарі. На зауваження перехожого дістав травматичний пістолет і став погрожувати. А хлопець виявився майстром спорту з кікбоксингу. Вибив зброю з рук, підібрав і прострелив шоферові ноги.

Максим, 36 років, хірург

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата підніметься до 3720 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі