вівторок, 05 червня 2018 14:49

Міг купити чотири трикімнатні квартири

Найцікавіші події червня

29 травня – 27 червня

45 картин із 12 авторських циклів представлять на виставці 82-річного Івана Марчука "Коріння". Усього написав близько 5 тисяч полотен. Рідко продає їх.

– 1989-го мав виставку в українській галереї в Торонто, – розповідає Марчук. – Гарно приймали, бо був перший з України, хто приїхав не за рекомендацією компартії чи комсомолу.

У ті роки навіть не знав, скільки коштують мої картини. Перед тим в Австралії зайшов в одну галерею і показав фото своїх робіт. Розказав, за скільки продавав їх українцям. Мені відповіли, що полотна коштують вдесятеро дорожче. Одразу запропонували зробити виставку. І я представив там 26 робіт. Тоді міг купити три або чотири трикімнатні квартири в Україні, звідки поїхав і думав, що вже не повернуся.

У Торонто розповідаю, як оцінили мої картини в Австралії, а мені кажуть: "Маестро, у нас ще не було таких цін". Відповідаю: "Але й таких картин у вас ще не було". Галерея в Торонто хотіла купити всі мої роботи. Однак на них уже чекав Нью-Йорк.

Виставка картин Івана Марчука "Коріння"

Київ, ЦУМ, вул. Хрещатик, 28

5 червня

– Професійна європейська музика живилася античною традицією і поганським фольклором, але народилася в церкві, – каже музикознавець Юрій Чекан, 58 років. – До неї досі звертаються. Церковні мелодії – природні, орієнтовані на людський голос і через це – гармонійні. Усе підсилюється величчю тисячолітньої традиції. В Україні хоровий спів утілював національну ментальність. Цей пласт культури формували Максим Березовський, Артемій Ведель, Микола Лисенко, Микола Леонтович. Однак ця традиція майже обірвалася за атеїстичних радянських часів. Тепер її відновлює композиторка Вікторія Польова. Пише хорові твори на канонічні тексти.

Концерт Вікторії Польової "Простоспів"

19:00, Київ, Софійський собор, вул. Володимирська, 24

Автор: Facebook.com Сергей Ефанов
  11 масок міфічних істот, що живуть при дворі Флорестана, виготовив художник Дмитро Курята для балету ”Спляча красуня”
11 масок міфічних істот, що живуть при дворі Флорестана, виготовив художник Дмитро Курята для балету ”Спляча красуня”

8–10 червня

23 поети з України, Швеції та Німеччини прочитають вірші на фестивалі "Меридіан Полтава".

– Полтавщина народила багато визначних літературних постатей. Це Іван Котляревський, засновник літературної української мови, Панас Мирний, Григорій Сковорода, Микола Гоголь, – каже письменник Тарас Антипович, 39 років. – Джерело, з якого виходили генії, замулилося за часів радянського підневільного існування. Це сильно вдарило по літературному генофонду Полтави. І в 1990-х, і в 2000-х місто було надто тихим у культурному плані. Бракувало руху. Лише зараз почали з'являтися мистецькі толоки та осередки. Є хороші поети – Сергій Осока, Олена Задорожна. Поетичний фестиваль "Меридіан" заснували в Чернівцях. Тепер проводять ще й у Луцьку та Полтаві. Культура зшиває країну.

Міжнародний поетичний фестиваль "Меридіан Полтава"

13–17 червня

Мистецький фестиваль Porto Franko відкриє футуристична опера "Аерофонія".

– Гратимемо музику разом із літаком Ан-2, – розповідає композитор Ілля Разумейко, 28 років. – Будемо видобувати звук за допомогою зміни швидкості гвинта. Виміряли його діапазон: від до-дієз контроктави до мі малої октави. Це – драматичний бас-баритон.

Усього на сцені буде 10 музикантів – учасники камерного оркестру-хору "Нова опера". Пілот – теж музикант, буде учасником дійства. Пишемо партитуру і для нього. Зіграємо оперу на 15-тисячному стадіоні "Рух" в Івано-Франківську. Літак вмонтують у сцену, він стане частиною декорації.

За приклад мали гелікоптерний концерт німецького авангардиста Карлгайнца Штокгаузена. 1992-го він написав твір для класичного квартету і чотирьох гелікоптерів. Його виконували в польоті – під звук обертання гвинтів.

Міжнародний фестиваль актуального мистецтва Porto Franko

Івано-Франківськ, стадіон "Рух", вул. В'ячеслава Чорновола, 128

Драматичний театр імені Івана Франка, вул. Незалежності, 42

26 червня

– Уже робив дві вистави з великого тріо балетів Чайковсько­го. 2007 року з'явився "Лускунчик", 2013-го – "Лебедине озеро". Неминучою була поява "Сплячої красуні", – розповідає балетмейстер театру "Київ модерн-балет" 46-річний Раду Поклітару. – Коли задумав виставу, розумів: це не буде класична версія. Бо сучасний хореограф не ілюстратор, а інтерпретатор. Для Маріуса Петіпа і Петра Чайковського, які зробили класичну версію балету, джерелом натхнення слугувала казка Шарля Перро. Письменник надихався творами неаполітанського казкаря XVI–XVII століття Джамбаттіста Базіле. У його версії казки на новонароджену доньку короля Флорестана накладає закляття його коханка, фея Карабос. 18-річною принцеса вколюється шипом троянди і засинає. Через 800 років сплячу красуню знаходить принц, закохується. Він одружений із феєю, але зраджує її. Принцеса вагітніє і народжує сина. У Базіле історія вийшла більш життєвою, навіть брутальною. А в Перро зник психологізм.

Балет "Спляча красуня", реж. Раду Поклітару

19:00, Київ, Жовтневий палац, алея Героїв Небесної Сотні, 1

28–29 червня

Міжнародний рок-фестиваль "Дунайська Січ"

Українську баладу "Дунаю, Дунаю, чему смутен течеш?" записав у чеській граматиці 1571 року мовознавець Ян Благослав. Книжка вийшла друком у Відні 1857-го. Її досліджував Іван Франко. Розшукав втрачені фрагменти тексту пісні. "Чеський учений був обдарований витонченим слухом, – писав Іван Якович. – Сприйняв з уст найтонші відтінки говору. У ньому можна легко розпізнати риси покутсько-гуцульського діалекту Східної Галичини та Буковини".

"Дунаю, Дунаю, чему смутен течеш?" вважають найстарішим записом української народної пісні. Торік її виконали учасники рок-фестивалю "Дунайська Січ". Обов'язковою умовою до участі є композиція про Дунай українською мовою.

Серед учасників фестивалю гурти TOБI (Одеса), StereoЛом (Львів), GERONIMO (Ізмаїл), "Тінь Сонця", TaRuta, "Гайдамаки" (всі – Київ), "Очеретяний кіт "(Вінниця), "Чумацький шлях" (Хмельницький), The Superbullz (Білорусь), Svjata Vatra (Естонія)

Їзмаїл, Одеська обл., парк Дружби народів

Зараз ви читаєте новину «Міг купити чотири трикімнатні квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі