четвер, 09 вересня 2021 09:41

Ми не вміємо говорити про секс, смерть і старіння

Найцікавіші події вересня

1–5 вересня

250 анімаційних фільмів покажуть на фестивалі Linoleum.

– Найбільше буде французьких та німецьких стрічок, – розповідає співкураторка заходу, режисерка Жанна Озірна, 34 роки. – Отримали на конкурс майже три тисячі картин із 75 країн. Маємо п'ять конкурсних програм.

Основна тема – "Присутність. Близькість. Дотик". В українському конкурсі змагатимуться 10 картин. Навіть не очікували таких сильних робіт. Удруге проводимо конкурс комерційної анімації – музичних відео та трейлерів. Це єдина можливість побачити їх на великому екрані. крім конкурсної програми, підготували 15 спеціальних подій. Одна з них – традиційна Ladies First, фільми жінок про жінок. Якщо торік аніматорки рефлексували щодо відносин із власним тілом, то нині багато стрічок присвячені тому, як жінки дають раду своїм спогадам, стосункам із батьками, соціумом.

Покажемо два повні метри – польський мультфільм "Убий це і виїдь із цього місця" Маріуша Вільчинського, який він робив 14 років, та фантастичний "Криптозоопарк" американця Даш Шо. Покажуть 80 хвилин ретроспективи українських еротичних короткометражок.

Фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM

Київ, кінотеатр "Жовтень", вул. Костянтинівська, 26

коворкінг Kooperativ, вул. Січових Стрільців, 23-А

Автор: www.ft.org.ua
  Оксана Жданова (в червоній сукні) в мюзиклі ”Співай, Лоло, співай!” зіграла виконавицю в кабаре. Її прихильником стає підстаркуватий викладач латини, хоча перед цим вважав дівчину символом розпусти. В театрі Франка виставу за мотивами роману Генріха Манна ”Вчитель Гнус, або Кінець одного тирана” поставив Дмитро Богомазов. На сцені будуть живий оркестр, кордебалет і клоуни
Оксана Жданова (в червоній сукні) в мюзиклі ”Співай, Лоло, співай!” зіграла виконавицю в кабаре. Її прихильником стає підстаркуватий викладач латини, хоча перед цим вважав дівчину символом розпусти. В театрі Франка виставу за мотивами роману Генріха Манна ”Вчитель Гнус, або Кінець одного тирана” поставив Дмитро Богомазов. На сцені будуть живий оркестр, кордебалет і клоуни

3– вересня

– Через пандемію така звична річ, як дотик, для багатьох перестала бути доступною, – каже креативна директорка літературного фестивалю Book Space Юлія Лактіонова, 36 років. – Показово, що переможцем фотоконкурсу World Press Photo-2021 став знімок "Перші обійми" данського фотографа Мадса Ніссена. Хоч би якою тривалою була вимушена дистанція, є надія на повернення близькості. Американські дослідники виявили, що соціальна ізоляція та самотність такі ж шкідливі для здоров'я, як паління, алкоголізм та переїдання. Ми змушені шукати нові способи обміну інформацією та "нову близькість". Це і є фокусна тема нашого фестивалю. Саме література може подарувати нам усі грані близькості. Об'єднати людей крізь час і простір. Завдяки книжкам ми мандруємо епохами, країнами, знайомимося з відомими й не дуже постатями. На лекціях і дискусіях говоритимемо з авторами й інтелектуалами, що вони думають про новий світ і близькість.

75 видавництв представлять На Book Space свої новинки. Відбудуться 150 подій. До Дніпра приїдуть 250 гостей, зокрема, Оксана Забужко, Вітольд Шабловський, Мирослав Лаюк, Ірена Карпа, письменники з Фінляндії, Туреччини, Греції, Гани та Філіппін.

IV Міжнародний книжковий фестиваль Book Space

Дніпро, причал на Січеславській набережній, Центр сучасної культури, Крутогірний узвіз, 21-А, Музей "Літературне Придніпров'я", просп. Яворницького, 64

4–5 вересня

1500 фанатів популярної культури візьмуть участь у шоу Comic Con Ukraine – фестивалі коміксів і косплею. Вийдуть в образах улюблених героїв аніме, коміксів, відеоігор, кіно.

– До нас їдуть із Кишинева, Мінська, Вільнюса, Варшави та Франкфурта, – розповідає піар-менеджерка заходу Анастасія Волокіта, 33 роки. – Хедлайнер музичної сцени – польський фольк-метал-колектив Percival. Створив саундтрек до культової гри "Відьмак-3". Виступатимуть два ютуб-блогери, які переспівують хіти. Кореєць Сонґ Вонсоб робить кавери на пісні KAZKA, The Hardkiss, "Океану Ельзи" та Монатіка рідною мовою. А наша Олена Андросова з Рівного під псевдонімом Eileen записує кавери українською з національними інструментами на композиції з серіалів "Відьмак", "Гра престолів". На фестивалі вперше виступить наживо.

Працюватимуть зони з коміксами, настільними та відеоіграми, алея художників, маркет, музична сцена. Буде косплей для собак, відвідувачів навчатимуть сортувати сміття та збиратимуть кошти на висаджування дерев. Спеціальними гостями фестивалю стануть британський письменник і сценарист Ричард Морґан, автор серії популярних книжок "Видозмінений вуглець", за якими Netflix зняли серіал, американський актор Джанкарло Еспозіто, який зіграв Ґуставо Фрінга в серіалах "Пуститися берега" і "Краще дзвоніть Солу", польська акторка й модель Гелена Манковська в образі персонажа-вампіра Леді Дімітреску з серії ігор Resident Evil.

Comic Con Ukraine

Київ, арт-завод "Платформа", вул. Біломорська, 1

23 вересня

Повторюватися я не вмію, і це не цікаво. Для мене п'єса є тільки першим імпульсом, а майбутня вистава не є чимось заздалегідь заданим. Це живий процес, що залежить від багатьох факторів – залу, сцени, акторів. Остаточно все складається тільки у процесі репетицій, – каже режисер Дмитро Богомазов, 57 років. Удруге ставить "Співай, Лоло, співай!" за п'єсою Олександра Чепалова. В основі – роман Генріха Манна "Вчитель Гнус, або кінець одного тирана".

– Книжка мала багато інтерпретацій і в кіно, і на сцені. І щоразу головними ставали зовсім різні, але переважно соціальні аспекти. А у п'єсі Олександра Чепалова на першому плані – театр. Може, тому, що він сам багато років працював завлітом Харківської опери. Саме природа театру і його спілкування з соціумом мене й цікавлять найбільше. Я впевнений, що театр, це не тільки красива казка, свято й розвага, а й досвід зустрічі людини з собою. Інколи це буває непередбачуваним, тому театр – це завжди цікава пригода.

Культура в Україні постійно починається з нуля

Дія вистави відбувається в портовому кабаре "Блакитний ангел", де виступає неперевершена співачка Лола. Одного вечора туди потрапляє підстаркуватий учитель латини, зануда Гнус. Вважає Лолу символом розпусти, але стає жертвою її звабливості. Музику та пісні написали актори Олександр Бегма й Михайло Кукуюк.

Мюзикл "Співай, Лоло, співай!"

19.00, Київ, Театр ім. Івана Франка, пл. Івана Франка, 3

24 вересня

– Треба жити у країні своїх дітей. Не озиратися, дивитися вперед. Забути країну батьків і пращурів. Так говорить один з учнів Заратустри, – розповідає режисер Влад Троїцький, 56 років. Ставить оперу "Про що мовчить Заратустра"

– Але, якщо забуваємо свою історію та генезис, виходить цивілізація бур'яну. Річних рослин. Про це говорили Василь Стус, Іван Франко. Культура в Україні постійно починається з нуля. З другого боку, не можна постійно пережовувати вчорашні котлети, які вже зіпсувалися. Радикальні революційні тексти Заратустри резонують із сьогоденням. Я називаю це "гімн жлобства ". Можна бідкатися, але життя триває. Досить потрапляти у нескінченний конфлікт батьків і дітей. Говорити, що люди зараз не такі, в наші часи були інші. Це неправда. Усе повторюється. Для мене було викликом зробити оперу за мотивами Ніцше. Співати філософські тексти зі складними смислами. Запропонував виконавцям обрати репліки, які їх чіпляють. Викликають емоції, провокують. Опера наповнилася досвідом співаків і музикантів.

Лібрето опери базується на творі Фрідріха Ніцше "Так казав Заратустра" в українській інтерпретації драматурга КЛІМа. Музику написали композитори Андрій Мерхель, Сергій Вілка, Яна Шлябанська. Виконують музиканти формації Nova Opera.

Опера "Про що мовчить Заратустра"

19.00, Київ, кінотеатр "Київська Русь", вул. Січових Стрільців, 93

25–26 вересня

– Ми не вміємо говорити про секс, смерть, старіння, – каже режисер Стас Жирков, 34 роки. – Відсторонені від багатьох тем. Одне із завдань театру – розмовляти з глядачем про те, з чим ми стикаємося щодня. Головний герой вистави "Батько" – літній чоловік Андре. Раптом у його квартирі починають відбуватися дивні події. З'являються якісь люди, те, що він говорить, не збігається з тим, що йому відповідають. Згодом стає зрозуміло, що це блукання у спогадах однієї людини, яка намагається зрозуміти себе у своїй хворобі. Вистава про людяність і любов.

В основі постановки – п'єса "Батько" французького драматурга Флоріана Зеллера, за якою той зняв однойменний фільм з Ентоні Гопкінсом та Олівією Колман. Картина отримала два "Оскари". В Україні п'єсу переклали й поставили вперше. Вистава буде мультимедійною. Сцену перетворять на знімальний майданчик, встановлять екран, працюватимуть кілька камер.

Вистава "Батько"

19.00, Київ, Театр на лівому березі, просп. Броварський, 25

Зараз ви читаєте новину «Ми не вміємо говорити про секс, смерть і старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі