четвер, 03 лютого 2011 13:42

Медики і продавці часто ріжуть собі руки

Олег Назаренко, 44 роки, перший заступник начальника територіального управління Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд) по Києву та області:

- Законослухняне підприємство має негайно повідомити нашу установу після будь-якого смертельного випадку на виробництві. Надати телефоном інформацію про загиблого, як це сталося. Але так буває не завжди.

Останній випадок. Зареєстроване в Києві підприємство "Блумарин Буд" у жовтні 2010 року демонтувало стару будівлю Славутицького солодового заводу в Хмельницькій області. Частина будівлі зруйнувалася, загинули двоє робітників. Підприємство про це нас не повідомило. Робітник, який вижив, знав лише телефон директора. Директор на дзвінки не відповідав. За адресою реєстрації фірми його не знайшли. Шукати керівника допомагала прокуратура. Тому лише тепер призначили комісію, яка розслідує загибелі. Таке трапляється на підприємствах, де людей наймають без оформлення трудових договорів.

Найбільш травматично небезпечні галузі по Києву та області - будівництво, транспорт, зв'язок, соціально-культурна сфера та агропромисловий комплекс.

Найбільш травматично небезпечні галузі по Києву та області - будівництво, транспорт, зв'язок, соціально-культурна сфера та агропромисловий комплекс

На будівництві в столичному регіоні щороку, з 2003-го по 2008-й, фіксували до 40 випадків смертельного травматизму. Зараз будівництва поменшало. І випадків травмування - теж. Стало менше смертей і в сільському господарстві. Там зменшуються обсяги виробництва, міняється техніка. Сучасні, продуктивніші машини є безпечнішими. Їх власник потребує меншої кількості працівників. Більшість випадків смертельного травмування в сільському господарстві траплялася раніше в стані сп'яніння. Приватний власник по-іншому ставиться до алкоголю на робочому місці.

На третьому місці - виробничий травматизм у соціально-культурній сфері. Медики і продавці часто ріжуть собі руки. Був випадок, коли жінка різала в магазині ковбасу і відрізала собі палець. У торгівлі травмуються під час розвантаження чи завантаження товарів.

Підприємства часто не навчають і не перевіряють знання працівників у сфері охорони праці. Роботодавцю потрібні працівники вже і зараз, без медогляду, спецодягу.

Буває, перевіряємо будівельне підприємство. Усі одягнуті, як належить, прив'язалися ременями безпеки. А через півгодини після нашого від'їзду - знову працюють у небезпечних умовах.

Нещасний випадок на виробництві, за нашою класифікацією,- це коли людина внаслідок травмування, укусу собаки чи чогось іншого втрачає працездатність на день і більше. Якщо травма є, але людина залишається на робочому місці, або її не переводять на легшу - це не нещасний випадок. Тому кава, розлита секретаркою на себе - це не нещасний випадок.

 

Найпоширеніші причини смертельного травмування на виробництві у столичному регіоні:

Падіння з висоти - у будівництві;

Дорожньо-транспортні пригоди та наїзд транспорту на територіях підприємств;

Враження електричним струмом;

Враження рухомими обертовими предметами - на дерево- і металообробних підприємствах.

Зараз ви читаєте новину «Медики і продавці часто ріжуть собі руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі