четвер, 03 червня 2021 09:48

Лікарі мали звітувати про чудесні зцілення й показувати порожні реанімації

У Танзанії створили комітет для боротьби з епідемією коронавірусу. Іноземців пускатимуть з негативним ПЛР‑тестом. Долучилися до міжнародної програми з розподілу вакцин COVAX. Попередній президент країни Джон Маґуфулі заперечував епідемію. Заявляв, що танзанійці перемогли вірус молитвами. Помер 61-річним у березні. Його наступницею стала Самія Сулуху-Хассан

Петер Рамітуфу, 49 років, терапевт, Дар-ес-Салам:

– Наприкінці квітня 2020-го нам заборонили вести статистику. Тобто ми не просто не передавали її у ВООЗ, влада робила вигляд, що нічого не відбувається. Протестувати боялися. Могли арештувати, конфіскувати майно.

У червні торік у нас закінчився кисень. Головний лікар звернувся в міністерство. Там сказали, що немає жодних підстав так неекономно його використовувати. Мовляв, почнуть розслідування, куди ми його поділи. Потім тихо запустили завод, що наповнює балони.

Двічі з Кенії нам передавали засоби для тестування. Обидва рази вантаж арештовували на митниці. Все стояло там рік. Віддали за місяць після смерті Маґуфулі. Старі чинов­ники ще кілька тижнів боялися й чекали, яку політику поведе Самія. Доти забороняли діагностувати коронавірус. Колега лікував хворих, а в графі діагноз писав: "чума".

Маґуфулі мав хімічну освіту й був прекрасний оратор. Коли казав, що маски носити шкідливо, це звучало переконливо. Він на всю країну заявляв, що вакцини більше скалічать, ніж врятують. Це не можна перекреслити за місяць. Пацієнти досі вважають, що дієві лише маски місцевого виробництва, а китайські спеціально розроблені так, щоб танзанійці помирали.

Нам наказували проводити молебні у відділеннях. Мали звітувати про чудесні зцілення й демонструвати порожні реанімаційні палати. Потім примусово привезли апарати для подавання пари. Пацієнта закривають у ящику і вмикають. Президент оголосив, що це допомагає. Ми отримали понад 170 ящиків лікувальних трав. Це було тоді, коли в усьому світі укладали контракти на купівлю вакцин.

Автор: hetactiefonds.nl
  60 черниць і 25 священників померли за два місяці під час другої хвилі епідемії в Танзанії, за підрахунками католицької церкви. Їх змушували проводити масові молебні
60 черниць і 25 священників померли за два місяці під час другої хвилі епідемії в Танзанії, за підрахунками католицької церкви. Їх змушували проводити масові молебні

Сестра ОЛІВІЯ, 62 роки, черниця, Мванза:

– Влада заявила, що маємо молитися за зцілення, якщо хочемо мати церкву в Танзанії. За рік я перехворіла двічі. Перший раз упоралася сама. Вдруге – потрапила в лікарню. У картці призначень записано їсти якомога більше часнику й розжовувати цілющі насінини. Насправді мене тримали під киснем, кололи багато препаратів. Не знаю, як лікарям це вдавалося.

У квітні місії сусідніх країн відправили до нас медика з вакцинами. Зробили щеплення лікарям і нашій парафії. Залишилися кілька десятків доз. Ледве знайшли охочих. Люди вірили в маячню Маґуфулі.

Карантин запровадити неможливо. Є місця, де кілька сіл мають одне джерело. Найбідніші виживають завдяки торгівлі. Після карантину почнуться бунти. Влада на це не піде. Нова президентка ніби й оголошує якісь заходи, але різких рухів не робитиме, щоб залишатися популярною. Кілька політиків чесно заявляли, що заразилися. Їх звільнили з посад.

Чеа УТУМАКА, 53 роки, журналіст, Дар-ес-Салам:

– Ми – на порозі третьої хвилі коронавірусу. Оцінити наслідки перших двох не можемо. Колег арештували за спроби поїздити країною та підрахувати.

Маґуфулі любив подорожувати країною на машині. Зупинявся й розмовляв з людьми. Був різкий і прямий. Тому його вважали успішним правителем. Коли президенту втретє сказали про проблеми з водою в одному місці, назвав людей брехунами й ледарями. Найгучніший скандал стався, коли чоловік поскаржився, що в їхньому місті туалет надто дорогий. Маґуфулі відповів: "То лишайте своє лайно вдома". Казав, його мета – набудувати більше доріг і вирішити основні проблеми, а розмови про епідемію відволікають.

У червні ми усвідомили, в якій ситуації опинилися. Тест здати навіть платно не було можливості. З ліками – катастрофа. Закінчилися всі запаси на складах. Тоді ми просили допомоги в міжнародних компаній, що мають офіси та представництва тут. З Канади передали 20 флаконів препарату для розрідження крові. Загалом у країні їх було трохи менше сотні. Населення Танзанії – 58 мільйонів.

Донька має одну легеню після автомобільної аварії. Вона – у групі ризику. Запалення не переживе. Зверталися з дружиною в усі інстанції з проханням вакцинувати хоча б лікарів і групи ризику. Відповіли: орієнтуватися на 2023 рік. В офісі британської компанії щеплювали працівників. Запропонували доньці, так вона отримала вакцину.

Британські колеги хотіли зробити репортаж, як Танзанія пережила цей рік. Кільком компаніям одразу виписали величезні податкові штрафи. Журналістів почали зупиняти через кожні кілька кілометрів поліція і військові.

Є три села, де точно знаємо, що в кожній родині хтось помер. За пів року мали понад 50 похоронів. 2019-го за рік померли вісім людей. Вважають, що на них наклало прокляття сусіднє село. Водили процесії зі смолоскипами.

60 черниць і 25 священників померли за два місяці під час другої хвилі епідемії в Танзанії, за підрахунками католицької церкви. Їх змушували проводити масові молебні

Зараз ви читаєте новину «Лікарі мали звітувати про чудесні зцілення й показувати порожні реанімації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі