четвер, 02 вересня 2021 09:51

Країни Євросоюзу почали визнавати українські Covid-сертифікати

П'ятниця, 20 серпня, 05:06

Два екскаватори ковшами розбивають стіни одноповерхового будинку XIX століття на вулиці Обсерваторній, 6, у Києві. Здіймається густий пил.

Садибу звели 1891-го, належала офіцеру армії Російської імперії Олександру Барбану. Пізніше – дворянину Івану Гореславському. Торік землю під будинком узяло в оренду товариство "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень". Вирішили звести житловий комплекс із паркінгом.

– Хочуть збудувати 12-поверхівку попри припис Міністерства культури про зупинення робіт, – каже киянин 24-річний Олег Симороз. Із місцевими протестував проти забудови. – Кличко мовчить. За будівництвом стоїть колишній депутат Київради Микола Негрич. Підрядником у документах вказаний його бізнес-партнер Сергій Уманець.

– Жах і сором за столичну владу, яка не в змозі стримати оскаженілих забудовників. Невідомі чоловіки, як злодії, зносять історичний будинок, знаючи про заборону на роботи. Усе проігнорували, – каже міністр культури Олександр Ткаченко, 55 років.

У Київській міській державній адміністрації звинувачення заперечують.

– Дивує бездіяльність поліції. Будівлі Мінкульт не вніс до реєстру об'єктів культурної спадщини. Вони погодили проєктну документацію будівництва, – говорить міський голова 50-річний Віталій Кличко. – Ми створили комісію на вимогу людей, які проти спорудження висотки. Але забудовник проігнорував засідання.

Увечері 20 серпня, Рада національної безпеки й оборони ухвалила рішення відновити садибу Барбана

Автор: GETTYIMAGES.COM
  Жінка фотографує клейнод гетьмана Івана Мазепи на виставці в національному заповіднику ”Софія Київська”. Вперше показують булаву Мазепи та оригінал Конституції Пилипа Орлика, яку гетьман уклав 1710 року з козацькою старшиною в молдовському місті Бендери. Захід триватиме до 14 листопада
Жінка фотографує клейнод гетьмана Івана Мазепи на виставці в національному заповіднику ”Софія Київська”. Вперше показують булаву Мазепи та оригінал Конституції Пилипа Орлика, яку гетьман уклав 1710 року з козацькою старшиною в молдовському місті Бендери. Захід триватиме до 14 листопада

А в цей час:

Львів'янка Наталія Богатиренко, 32 роки, прокидається від дзвінка. Дістає мобільник з-під подушки. Телефонують із табору, де відпочиває її донька Крістіна, 10 років.

– Дитина у прищах. Блювала, горло червоне. Забирайте, бо через неї всю групу відправлять на карантин, – каже медсестра.

– Не можу, бо приїхала в Одесу по роботі, пояснює Наталія. – Батько за кордоном. Братиму квиток на потяг, буду завтра вранці.

Набирає матір із Рівного і просить забрати дочку. Та приїжджає до Львова о 10:00. Везе Крістіну до лікаря. З'ясовують, що в дівчинки алергія на укуси комах.

– Упевнена, мала отруїлася кавунами, які давали в таборі, – говорить Наталія. – 8 тисяч гривень за відпочинок ніхто повертати не хоче. Назад узяти дитину теж не бажають. Якщо не компенсують витрат – подам до суду.

– Ваша мати в Києві. Заберіть, – каже телефоном киянка 47-річна Людмила Тарасюк вінничанці Оксані Приймачко, 56 років.

Її матір 78-річну Інну Шевченко зустріла на залізничному вокзалі у столиці. Жінка не пам'ятає, як приїхала. Має хворобу Альцгеймера.

– Мама вранці вийшла по хліб і не повернулася, – говорить Оксана. – Нас попереджали, що може мати провали в пам'яті. Купую їй одяг із кишенями і кладу записки зі ­своєю адресою і номером телефону. Не знаю, як мати опинилася в Києві.

Маршруткою їде до столиці. На зустрічі з донькою Інна Петрівна згадує, що квиток у Київ взяла на автовокзалі. Хотіла провідати сина.

– Колись брат учився і жив у Києві. 10 років тому виїхав до Лондона. Мама забуває. Людмилі Тарасюк дарує 3 літри меду з власної пасіки. За 1199 грн купує матері спеціальний браслет. У ньому є чип, за яким можна відстежувати місце перебування.

  Україною поширюється штам коронавірусу Delta. Щодоби збільшуються кількість нових інфікованих і смертність. Спалах вірусу очікується восени. Запобігти важкому перебігу хвороби допоможе тільки вакцинація, каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. ”Іноді від зустрічі з косою кирпатої старої відділяє лише тканина медичної маски”, – попереджує художник Володимир КАЗАНЕВ­СЬКИЙ
Україною поширюється штам коронавірусу Delta. Щодоби збільшуються кількість нових інфікованих і смертність. Спалах вірусу очікується восени. Запобігти важкому перебігу хвороби допоможе тільки вакцинація, каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. ”Іноді від зустрічі з косою кирпатої старої відділяє лише тканина медичної маски”, – попереджує художник Володимир КАЗАНЕВ­СЬКИЙ

Фермери, які через посуху втратили значну частину посівів озимих або зернових культур, отримають від держави понад 4,5 тис. грн/га. Це стосується підприємств, які обробляють до 50 га.

Запровадили державну відзнаку "Національна легенда України". Золота нагорода має вигляд квітки із тризубом. Вручатимуть щороку до Дня Незалежності за особистий внесок в освіту, економіку, спорт, культуру, благодійну діяльність і захист країни.

Українські пілоти Максим Луньов і Євген Рахмайлов першими в історії держави здійснили переліт із Канади до Києва на вертольоті. Подолали 10 тис. км над територією 13 країн. Кожні 3–4 год. сідали на заправку. Подали документи для реєстрації досягнення в національній Книзі рекордів.

Із 20 серпня країни Євросоюзу почали визнавати українські Covid-сертифікати в додатку "Дія". Їх власники можуть вільно подорожувати Європою. Елект­ронну довідку отримають усі, хто має застосунок і був щеп­лений двома дозами будь-якої вакцини, які доступні в Україні.

Перший пам'ятник Тарасові Шевченку на Близькому Сході відкрили у Лівані. Бронзовий монумент на замовлення українського посольства створив місцевий скульптор П'є Карам. Арабською вибив на ньому "Заповіт".

"Коли Талібан встановить владу всередині Афганістану, почне впливати на сусідні держави – Таджикистан, Узбекистан та інші. Якщо там спалахне, то займуться і Північний Кавказ, Татарстан, Ростов, Ставрополь. Там велика концентрація мусульманського населення", –

Олександр ПЕТРУЛЕВИЧ, генерал-майор Служби безпеки України

408 тисяч першокласників цьогоріч підуть у школи. Це майже на 9 тис. менше, ніж торік, каже міністр освіти й науки Сергій Шкарлет

24 800 підроблених паспортів виявили на кордоні українські митники за 30 років незалежності. Понад 393 тис. документів були недійсні, за даними Державної прикордонної служби

По сусідству живе психічно хворий. Кидається на людей, погрожує зарізати. Викликали поліцію і медиків. Кажуть: "Можемо забрати тільки на певний час". Через того чоловіка не можу продати квартиру. За дітей боюся. Віддала до свекрухи в село.

Юлія БУРЧЕНКО

Найняла доглядальницю за хворою матір'ю. Та стала жалітися, що з хати зникають речі. Не повірила, бо має склероз. Та недавно прийшла додому раніше й застала, як робітниця розглядає сімейні прикраси. Вигнала. За матір'ю дивлюся сама.

Галина ШЕВЧЕНКО

Державні гроші стають доступніші

Міжнародне агентство Fitch підтвердило кредитні рейтинги українських державних Приват­банку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку на рівні "В" із позитивним прогнозом. Ці фінустанови становлять понад 60% банківської системи України.

Кращий рейтинг держави дає можливість бізнесу дешевше кредитуватися, розвиватися, платити вищі зарплати. Людям – брати дешевші позики на іпотеку чи споживання. Рішення про державні фінанси ухвалюються на вищому політичному рівні, але впливають на життя кожного з нас.

Павло КУХТА, економіст

Окупація російського маскульту може повернутись

Доки українське суспільство не навчиться визнавати своїх попзірок як стовпів власної масової культури, ми будемо жити під загрозою повернення всебічної окупації маскульту Росії.

Українські артисти, які співають російською, є об'єктами для маніпуляцій ворога. Бо все російськомовне автоматично трактується Кремлем як його культурне поле. У таких обставинах Україні потрібно виборювати право на власну історію і культуру без контролю з боку агресивного сусіда. Одним із видів зброї у цій боротьбі є українська мова.

Поклоніння російській музичній культурі для нас таке ж деструктивне, як і поклоніння успіху в Москві, що було предметом культу до 2014 року.

Ігор ПАНАСОВ, музичний критик

 

Перед Днем Незалежності віддав доньці пляшку шампанського, яку зберігали з дня її народження – 27 серпня 1991‑го. Розплакалася: "Це найкращий подарунок до 30‑річчя".

Відкривати не хоче. Планує берегти до 50 років.

Олександр, 52 роки, Суми

У Севастополі 2009‑го був на концерті до дня міста. Коли українською замовив шашлик, ззаду почали підсміюватися: "Селюк приехал". Стало гидко. Такої зневаги не відчував більше в жодному місті й селі Криму.

Віталій, 38 років, Львів

Дядько емігрував у США 1989 року. Жодного разу не приїжджав, відійшов 2015‑го. Після похорону по cкайпу дзвонила двоюрідна сестра: "Перед смертю тато плакав за Україною. Жалкував, що поспішив переїхати й не дочекався її незалежності".

Марина, 41 рік, Чернігів

Чоловік не приїхав забирати мене із сином з пологового. Написав повідомлення: "Відзначав і напився. Дуже погано". Попросила батьків відвезти до них додому. Наступного ранку заявила чоловікові, що хочу розійтися.

Олександра, 29 років, Київ

Позаторік вирішив зайнятися фотографією і вклав заощадження у професійний фотоапарат за 25 тисяч гривень. За тиждень знімав природу з човна на Дніпрі. Випустив камеру з рук. З другом пірнали 15 хвилин, але було глибоко – не знайшли.

Віктор, 33 роки, Черкаси

Зараз ви читаєте новину «Країни Євросоюзу почали визнавати українські Covid-сертифікати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі