середа, 01 лютого 2012 18:12

Крав музику й крастиму. Чому я маю платити за кожну пісню?

18 січня на добу закрили англомовну версію онлайн-екциклопедії Wikipedia. Напередодні керівники сайту закликали студентів зробити заздалегідь усі домашні завдання й реферати. Так Wikipedia протестувала проти законопроектів про боротьбу з піратством, які 24 січня мав розглянути Конгрес США. Пошуковик Google розмістив чорний "піратський" прапор над логотипом. За два дні в Конгресі повідомили, що розгляд законопроектів відкладуть на невизначений термін.

Проекти законів Stop Online Piracy Act і Protect Intellectual Property Act надійшли наприкінці жовтня минулого року. Вони надають поліції розширені права переслідувати всіх, хто розповсюджує інтелектуальну продукцію без згоди авторів. Планують посилити кримінальну відповідальність: той, хто виставить для скачування десяток пісень або відео протягом півроку, ризикуватиме сісти до в'язниці на п'ять років. Противники SOPA й PIPA кажуть: це - цензура. Однак, ці проекти підтримують близько 150 американських компаній та громадських організацій

Грег ВАРД, 20 років, студент, Вашингтон:

- Крав музику й крастиму. Я меломан. Навіть засинаю з плеєром у вухах. Чому я маю платити за кожну пісню? Я - студент, у мене на це нема грошей. Готовий сплачувати за викачане з інтернету, якщо зароблятиму не менш як 5 тисяч доларів.

Інтернет - це майбутнє, це свобода. Там усе має бути безкоштовне. Америка - найкраща країна у світі, бо тут майже все дозволено. Якби заборонили викачувати з інтернету безкоштовну музику й фільми, почалися б мітинги. Наші люди звикли економити. Боротьба проти піратства - це смерть інтернету.

Кріс, 28 років, музикант, Сан-Франциско:

- Через піратство економіка втрачає мільярди доларів. За все треба платити. Я переїхав у Штати з Філіппін. Намагаюся все робити законно. Щоб дивитися фільми, зареєструвався на одному з найдешевших відповідних сайтів netflix.com. Щомісяця плачу 8 доларів. За ці гроші можу викачувати стільки фільмів, скільки забажаю.

За безкоштовне поширення порно сядеш до в'язниці. Треба, щоб і за звичайні фільми загрожувало цілком реальне покарання

Деякими піснями хочу поділитися з іншими, тому виставляю їх в інтернеті безкоштовно. Закрити сайти-файлообмінники мало. Треба якось зацікавити людей, щоб їм хотілося платити. А сайти слід переробити, щоб неможливо було скачувати без паролю, за який необхідно заплатити.

Саманта МУР, 46 років, юрист телеканалу CBS, Лос-Анджелес:

- Кінокомпанії й власники прав на музику сподіваються новими законами захистити себе, як це зробив порнобізнес. Інтернет більше не даватиме таких можливостей піратам. Те, як поширюють продукцію для дорослих, показує, що за бажання можна припинити безкоштовне розповсюдження фільмів і музики. Warner Brothers навіть заплатили одному відомому порнопродюсеру, щоб той розповів, за якими схемами вони працюють. Є спеціальні сайти й канали з платним доступом. За безкоштовне поширення порно сядеш до в'язниці. Треба, щоб і за звичайні фільми тобі загрожувало реальне покарання. Люди готові платити долар на день, щоб дивитися на чужий пеніс і вагіну. Але коли кажеш, що стільки ж коштуватиме канал художніх фільмів - обурюються.

Розмістити піратський контент у США дуже складно. Власники прав на продукцію наймають кваліфікованих програмістів. Ті використовують спеціальні програми, які знаходять відео, навіть якщо у назві - набір випадкових символів. Вас попросять видалити з Youtube навіть домашнє відео з вашими дітьми, якщо в ньому звучить пісня, права на яку належать, наприклад, Sony. Але пірати бувають ще професійніші. Вони використовують сервери в Канаді, Європі чи Австралії.

Наш канал не дозволяє транслювати прем'єри своїх серіалів. Доки юристи розбираються, служба захисту намагається вивести з ладу сервер піратського сайту. Програма надсилає на нього тисячі запитів на секунду. Мало хто з піратів мають техніку, здатну впоратися з такою атакою. Коли юристи виграють справу, арештовують усе майно інтернет-злочинця.

США підписали домовленості про захист інформації майже з усім світом. Залишилося тільки ввести жорсткі умови вдома. Які не були б протести, кіно та аудіо індустрії дають надто великі прибутки. До нас треба прислухатися.

Ешлі ТРОЙ, 26 років, дерматолог, Сан-Франциско:

- Брат разом із другом розсилав спам і мав піратський сайт. За 5 доларів на тиждень можна було отримати доступ до величезної бази фільмів і музики. Їх не посадили, бо обидва були 15-річні. Минуло три роки, але за братом досі спостерігає закріплений за ним соціальний працівник. Перевіряє, чи він не використовує "плаваючі" ІР-адреси. У нас на комп'ютері стоїть фільтр, який усю інформацію надсилає на комп'ютер соцслужби. Одного разу ми з батьком хотіли розважитися й набрали у пошуковику "порно з конем". За 20 хвилин до нас приїхали поліцейські. Забрали у відділок, де годину пояснювали, що це некультурно й безвідповідально. Наша родина отримала статус "такої, що потребує нагляду через неодноразові злочини, пов'язані з інформацією". І мені, й батьку, а він завідуючий педіатричним відділенням у лікарні, на роботу надіслали попередження. Колег питали, чи не помічали за нами сексуальних відхилень. Удома зобов'язали встановити програму, яка моніторить, чи є ліцензійними диски, які ми слухаємо й дивимося. Якщо ні - маємо дзвінок із поліції.

Саймон ФЛЕТЧЕР, 35 років, бармен, Нью-Йорк:

- Я поважаю роботу улюблених акторів і музикантів. Так само клієнти повинні поважати й мою працю й залишати чайові. Це індустрія розваг. Якщо бажаєш провести приємно час - плати. Не хочеш? До твоїх послуг парки, безкоштовні дитячі й церковні вистави.

Замовляю диски через телеканали. Це найвигідніше. Два диски з чотирма-п'ятьма мелодрамами чи бойовиками на кожному під час знижок купую по 12 доларів. Дружина бере фільми в прокаті. Коли хоче подивитися щось нове, йде в салон і платить 2 долари. Мультфільми дешевші.

Фіона МІЛЛЕР, 21 рік, студентка кіноакадемії, Лос-Анджелес:

- Я їздила до Москви вивчати фільми доби соцреалізму. Мала можливість скачати безкоштовно всі фільми російських класиків, однак не зробила цього. Для мене це принципово. Я хочу, щоб знімали якісне кіно. А для цього кінокомпаніям потрібні прибутки. Зараз через піратство на кожному фільмі вони втрачають від 40 до 60 відсотків.

Дотком заробляв 115 тисяч доларів щодня

19 січня за рішенням американської прокуратури закрили файлообмінник Megaupload. Його власника 38-річного Кіма Доткома з шістьма колегами звинуватили в інтернет-піратстві, відмиванні грошей і заарештували.

Доткома називають "Доктор Зло", а також найбільшим піратом у світі. Він жив на північ від міста Окленд у Новій Зеландії, у маєтку вартістю понад $25 млн з басейном, полем для гольфу та конюшнями. Мав колекцію з 18 дорогих рідкісних авто. Здаватися відмовився. Поліцейські взяли будинок штурмом. Доткома застали в кімнаті-сейфі. Знайшли незареєстровані пістолет і дробовик. Усе майно конфіскують.

Позаторік Дотком заробив $42 млн, за даними ФБР. Зараз йому загрожує 20 років в'язниці.

Сайт Megaupload був одним із 13 найпопулярніших у світі.

5635 хакерів

взяли участь 19 січня у найбільшій в історії інтернет-атаці на сайти ФБР, Департаменту юстиції США та компаній звукозапису. Так вони помстилася за закриття сайту Megaupload

"Як я ставлюся до піратів? Уявіть собі, що ви маєте двоюрідного брата. Крім того, що в нього смердять ноги, він тижнями живе у вас удома й бере гроші з вашого гаманця. І ви дивитеся, як він сотню за сотнею тягне. Ось це пірати в моєму житті"

Джек НІКОЛСОН, актор

Зараз ви читаєте новину «Крав музику й крастиму. Чому я маю платити за кожну пісню?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі