четвер, 20 травня 2021 09:52

Конте зробив "Інтер" командою без слабких місць

Чемпіонат Італії з футболу виграв міланський "Інтер". Перервав панування туринського "Ювентуса", який перемагав дев'ять разів поспіль із 2011/12. Тренеру 51-річному Антоніо Конте на другий сезон співпраці з командою вдалося зробити те, заради чого його кликали китайські власники клубу, даючи зарплату 12 мільйонів євро на рік

– Від "Інтера" чекали прогресу ще минулого сезону, коли ­команду очолив Антоніо Конте, – каже журналіст 33-річний Юрій ШЕВЧЕНКО, спеціалізується на італійському футболі. – Воротар команди Самір Ханданович влучно описав ситуацію. Попередній тренер Лучано Спаллетті повернув "Інтер" до групи найсильніших команд Італії, а нинішній узяв найкраще від його спадку й побудував свою команду, керуючись досвідом у "Ювентусі" та "Челсі".

Автор: gettyimages.com
  Головний тренер ”Інтера” Антоніо Конте радіє перемозі над ”Вероною” в домашньому матчі 33-го туру чемпіонату Італії – 1:0. Поєдинок відбувся 25 квітня. Фахівець працює в ”Інтері” другий сезон. Торік команда фінішувала другою, нині посіла перше місце
Головний тренер ”Інтера” Антоніо Конте радіє перемозі над ”Вероною” в домашньому матчі 33-го туру чемпіонату Італії – 1:0. Поєдинок відбувся 25 квітня. Фахівець працює в ”Інтері” другий сезон. Торік команда фінішувала другою, нині посіла перше місце

Протягом першого року Конте шукав, яким буде його "Інтер". Від схеми 3–5–2 він не відмовився. Але намагався зрозуміти, які гравці найкраще втілять його бачення футболу. Влітку було кілька транс­ферів на вимогу тренера. Та ви­явилося, що найсильніший "Інтер" складається з тих, хто був у ­команді в дебютному сезоні Конте. Він знайшов ідеальне поєднання, залучив Крістіана Еріксена – і вийшов переможний варіант.

"Інтер" сильний, але не без допомоги конкурентів. У першу чергу "Ювентуса". Складний сезон туринців став подарунком для міланської команди, яка на дистанції легко обійшла багаторічного чемпіона. Інші претенденти на скудетто (нашивка у вигляді італійського прапора, яку носить на формі чемпіон. – Країна) також нестабільні.

Виліт з єврокубків допоміг "Інтеру" в національному чемпіонаті?

– Це одна з головних причин, чому команда додала після Нового року. Так вважає і футболіст Марко Матерацці, який перемагав у Лізі чемпіонів з "Інтером" 2010-го. Він каже, що Конте набагато краще готує команду до матчу, коли в нього є цілий тиждень. Тренер говорить, що невдача в Європі зробила "Інтер" сильнішим психологічно. У групі Ліги чемпіонів клуб кілька разів втратив очки в матчах, які мав вигравати або хоча б завершувати нічиєю, – команда не була впевнена в собі. Після вильоту зробили висновки, навчились ефективно реагувати на проблеми та стали набирати.

Конте як тренер розвивається?

– Нового не вигадує, тримається свого бачення футболу. Він давно робить ставку на 3–5–2 й не хоче нічого змінювати. Коли в "Інтера" були проблеми з результатами, тренера критикували саме за відсутність плану Б. Але він не експериментував – і це спрацювало.

Втім, протягом сезону в Конте змінюється ставлення до гри. "Інтер" розпочинав як атакувальна команда з проблемами в захисті – міланці забивали багато, але й пропускали постійно. Зараз часто грає від захисту, віддає контроль супернику, робить ставку на контратаки. Конте не боїться, що його звинуватять у неяскравому футболі – на перше місце вийшов результат.

Які позиції команди найвразливіші?

– Важко знайти слабкі місця в цьому " Інтері". У команди одна з найкращих атак чемпіонату та найліпший захист. Щоправда, воротар 36-річний Самір Ханданович вже не такий надійний, як раніше, – може і врятувати, і помилитися на рівному місці.

Можливо, влітку Конте шукатиме підсилення на лівий фланг.

Хто лідер "Інтера"?

– Можна назвати мало не всіх гравців основи. Багато футболістів ведуть команду за собою. Але оберемо одного з кожної лінії. У захисті це Мілан Шкріняр, який довго адаптувався до схеми з трьома захисниками, ледь не пішов із команди влітку, але зараз став одним із найсильніших гравців оборони Серії А. У півзахисті – Ніколо Барелла, якого вболівальники бачать наступним капітаном. Молодий, але впевнений у собі гравець, за два роки в команді змужнів і додав. Попереду неймовірний дует – Ромелу Лукаку й Лаутаро Мартінес. Обрати одного з них складно, але Ромелу бере харизмою.

Його можна назвати одним із топових гравців сучасного футболу?

– Коли Лукаку долучився до "Інтера", багато хто вважав це помилкою. Він коштував клубу майже 80 мільйонів євро, а в Англії лише одного разу забив понад 20 голів. Але Конте мріяв працювати з ним, а футболіст хотів грати під керівництвом італійця. Тренер допоміг йому стати сильнішим, різноманітнішим.

61 гол у 89 матчах в Італії – це показник одного з найкращих нападників сучасності. Лукаку стабільний, грає на команду та забиває сам. Такого ефективного форварда в "Інтера" не було давно.

Які перспективи "Інтера"?

– Будь-якій команді потрібні зміни, аби прогресувати. Нинішньому чемпіону Італії, найімовірніше, знадобляться зміна воротаря та підсилення складу за рахунок гравців для ротації.

Італійські клуби невдало виступили в єврокубках. Це свідчить про слабкість чемпіонату?

– Я не робив би такого висновку на підставі виступів італійців. Причини єврокубкового вильоту команд із серії А різні. "Інтеру" не пощастило в матчах проти "Шахтаря". "Аталанті" та "Лаціо" – з жеребом: у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів натрапили на "Реал" та "Баварію" відповідно. "Мілан" був близький до того, щоб пройти "Манчестер Юнайтед" і дістатися чвертьфіналу Ліги Європи. Лише "Ювентус" і "Наполі" заслуговують на сувору критику, бо мали проходити португальський "Порту" та іспанську "Гранаду".

Зараз ви читаєте новину «Конте зробив "Інтер" командою без слабких місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі