четвер, 30 вересня 2021 09:39

Китайську вакцину Coronavac випускатиме в Харкові група фармацевтичних компаній "Лекхім"

Четвер, 16 вересня, 08:36

– Давайте руку, бо звалитесь у воду, – матрос у жовтогарячому жилеті допомагає жінці зайти в салон швидкісного теплохода "Нібулон Експрес-1". Судно пришвартоване біля столичного річкового вокзалу. Екіпаж готується до першого за понад 15 років туристичного рейсу в райцентр Канів на Черкащині. Тур тестовий. 70 пасажирів мають оцінити мандрівку. Із 2022-го такий маршрут може стати регулярним.

У просторому салоні люди розсідаються в м'які крісла. Розглядають Дніпро у великі вікна. Дехто їсть бутерброди.

– Багато років судно ходило в Нідерландах. Компанія "Нібулон" викупила його й повернула додому. Здійснюватиме туристичні рейси, – каже керівниця Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів, 39 років.

Теплохід повільно відходить від берега. Швидкість набирає за Києвом. У вікно видно, як підводні крила розрізають воду. Бризки летять у різні боки.

130 км до Канева "Нібулон" долає за майже 3 год. У райцентрі туристів ведуть до могили та музею Кобзаря, показують гідроелектростанцію. За такі тури на теплоході планують брати від 1,6 тис. до 2 тис. грн, кажуть організатори.

Швидкісний теплохід є відновленим судном "Восход". Їх виготовляли в Україні з 1973-го. Стали модернізованими версіями перших у Радянському Союзі швидкісних кораблів "Ракета", які випускали з 1957 року. У 2000-х пасажирське судноплавство у країні стало невигідним. Кораблі почали розпродувати за кордон

А в цей час:

– Вона вагітна! Бачив знімок із УЗД на столі. Там ніжки, ручки можна роздивитися, – киянин 27-річний Роман Ткач дзвонить товаришу Максимові, 28 років.

Їде в ювелірний магазин по обручку. Купує вино і квіти. Чекає з роботи дівчину Ксенію Довгаль, 25 років. Стає на коліно, як та заходить у квартиру.

– Вийдеш за мене? Я все знаю і радий, що скоро стану татом, – Роман махає перед коханою знімком.

– Це не дитина. Робила обстеження нирок, – сміється Ксенія. – Почали боліти після ковіду, то вирішила перевіритися.

Роман усміхається. Обручку спершу ховає в кишеню, але потім різко дістає.

– Я все одно не проти розписатися, – надіває прикрасу дівчині на палець.

Ксенія обіцяє подумати. За кілька годин каже, що згодна стати дружиною.

Вінничанка 54-річна Оксана Хвень складає у квартирі іграшки онука Дмитра, 5 років. У пластмасовому КамАЗі знаходить свої золоті сережки, чоловіків перстень і обручки. Телефонує молодшому синові Івану, 23 роки.

– Пробач і вертайся. Я ж не знала, що то Діма забрав, – говорить.

Три тижні тому мати вигнала Івана. Подумала, що він украв мішечок із коштовностями.

– Ще зі школи страждав на ігроманію. Знали про цю залежність. Батько не раз із гральних клубів забирав. Удома пропадали гроші, – розповідає Оксана. – Після армії наче взявся за розум. Роботу знайшов. Аж тут золото пропало. В мене була істерика. Думала, що здав коштовності в ломбард.

Іван працює барменом, вина­ймає кімнату у квартирі.

– Я тебе прощаю, але додому не повернуся, – передзвонює матері за годину. – У мене своє життя. Живу з дівчиною. Не хочу, щоб ти мене далі контролювала.

Згоджується прийти на вечерю наступного дня. Оксана готує фаршировані баклажани.

  В Україні щодоби виявляють усе більше нових хворих на коронавірус. Наближаємося до жовтої зони карантину. Однак це не є початком нової хвилі пандемії, заявив головний санітарний лікар держави Ігор Кузін. ”Якщо у ваші двері постукає коронавірус, попросіть його показати сертифікат про вакцинацію”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
В Україні щодоби виявляють усе більше нових хворих на коронавірус. Наближаємося до жовтої зони карантину. Однак це не є початком нової хвилі пандемії, заявив головний санітарний лікар держави Ігор Кузін. ”Якщо у ваші двері постукає коронавірус, попросіть його показати сертифікат про вакцинацію”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Головне – не загратися

Президент виграв би вибори, якби їх проводили зараз. І хоч би як кричала опозиція про "зубожіння", фактично його немає. Велика частина людей не відчула кризи. Середня зар­плата зростає. Постраждав лише вузький прошарок людей, які пов'язані зі сферою послуг. Усе.

Холодильник поки що перемагає телевізор. Є гроші будувати дороги, реальні доходи збільшуються, попри зростання інфляції. Українська економіка пройшла кризу. Це відбувається не тому, що реалізується якась геніальна економічна стратегія, а завдяки підтримці Заходу. Так, того, який Зеленський звинувачує, що не допомагає. Головне – не загратися. Бо коли погода на зовнішньому ринку зміниться або запаморочення від успіху змусить зробити якусь дурість, втративши підтримку партнерів, це може позначитися й на холодильнику. А він нічого не прощає.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

Двоюрідний брат із сім'єю влітку поїхав із ночівлею до озера. Розпалив вогонь, щоб приготувати вечерю. Зайшов у намет, а на вулиці так бабахнуло, що йому вуха заклало. Полум'я дісталося газового балона, який родич необачно кинув на землю біля вогнища. Щастя, що діти з дружиною гуляли біля водойми. Не постраждали.

Віталій АНДРІЄНКО

Вийшла заміж за розлученого. Свекруха мене не прийняла, не приходила на сімейні свята. Якось коханий не зміг їй додзвонитися й упросив мене провідати її. Знайшла свекруху непритомною. Викликала "швидку". В неї сильно піднявся тиск. Була вдячна за порятунок. Тепер я для неї найкраща невістка.

Світлана ОЛЕКСИН

"Загроза нового військового вторгнення Росії в Україну зараз імовірна, як ніколи. Москва і Пекін натхненні провалом США в Афганістані. Вважають, що це сигнал відходу Америки зі світової політики і їм тепер дозволено все. Це зрозуміли у Вашингтоні. Держсекретаря Ентоні Блінкена викликають у Конгрес, щоб клявся в американській підтримці України", –

Андрій ПІОНТКОВСЬКИЙ, російський політолог

5273 суддів працюють в українських судах, станом на 8 вересня цьогоріч. Є вакансії на 2031 посаду, кажуть у Вищій раді правосуддя

Китайську вакцину Coronavac 2022 року випускатиме в Харкові група фармацевтичних компаній "Лекхім" — офіційний постачальник препарату в Україну. Працює з ­1992-го. Виробляє понад 200 найменувань ліків. Експортує у 35 країн.

Бельгія подарувала Україні науково-дослідне судно Belgica. Зможемо досліджувати екологічний стан Чорного й Азовського морів, кажуть у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів. Бельгійці користувалися кораблем 37 років.

Понад 30 млрд грн витратили з Держбюджету на боротьбу з Covid-19 за перші вісім місяців року. Загалом на 2021-й виділили 36 млрд, повідомляють у Міністерстві фінансів.

Кабінет міністрів ухвалив постанову, що дає можливість дистанційно навчатися в автошколах. Після складання іспитів у сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ водії зможуть замовити права поштою чи кур'єром. Раніше по них приходили особисто.

До 6,7 тис. грн зросте мінімальна зарплата у країні в жовтні 2022 року, згідно з проєктом Держ­бюджету-2022. Зараз становить 6 тис. грн. У грудні цьогоріч її підвищать на 500 грн.

 

П'ять років прожили з дів­чиною. На Новий рік зробив пропозицію, а вона: "Ясновидиця сказала не виходити заміж до 30, бо буду нещаслива". Просила почекати два роки. Наступного дня згріб речі й виїхав із квартири.

Володимир, 31 рік, Черкаси

Після смерті першого чоловіка впала в депресію. Звільнилася з роботи й два місяці не виходила з помешкання. Їла консерви й замовляла піцу. Отямилася, коли не змогла зайти в кухню через коробки і бляшанки на підлозі. Стало страшно, що так опустилася. Попросила родичів допомогти з прибиранням. Пішла до психолога. За два роки вийшла заміж удруге.

Оксана, 41 рік, Київ

У 14 років поспорив із друзями, що нап'юся води зі ставка. Видудлив пів літра. За хвилин 20 живіт так скрутило, що ледь доповз додому. Батьки повезли в лікарню, де діагностували сильне отруєння. Промивали шлунок. Два дні був під крапельницею.

Антон, 29 років, Полтава

Колега поїхала до Москви на весілля племінника. Виклала в соцмережі радісні фото з центру російської столиці. Коли повернулася, з нею відмовилася родичатися сестра чоловіка. ­2014-го в неї на Донбасі загинув син.

Галина, 45 років, Луцьк

Зараз ви читаєте новину «Китайську вакцину Coronavac випускатиме в Харкові група фармацевтичних компаній "Лекхім"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі