четвер, 11 листопада 2010 13:18

Індіанці араваки обдарували Колумба тютюном

"Місцеві принесли нам фрукти, дерев'яні списи та звичайне сушене листя з різким запахом". Такий запис під час першої подорожі на Захід зробив Христофор Колумб у бортовому журналі 15 листопада 1492 року. Незвичайні подарунки зробили аборигени араваки на острові Сан-Сальвадор. Ходили вони повністю голими, тіла були покриті ритуальними малюнками.

Капітан наказав відіслати подарунки на корабель. Там фрукти з'їли, а "сушене листя" викинули. Далі Колумб пише: "Ми побачили чоловіка на каное, який плив від Санта-Марії до Фернандії. З собою він мав трохи сушених листків, які дуже ними цінуються, адже їх принесли мені в дарунок на Сан-Сальвадорі". Це було листя тютюну.

Іспанця Родріґо де Хереса з колумбового флагмана "Санта-Марія" вважають першим європейським курцем. Вони з приятелем Луїсом де Торресом спостерігали за дивною звичкою місцевих. Ті крутили трубки з пальмового та маїсового листя з тютюном усередині. З однієї сторони запалювали, а з іншої "пили дим".

Матроси перейняли звичку туземців. Родріґо став переконаним курцем та привіз листя в рідне містечко. Дим, який виходив із його рота та носа, лякав сусідів. Інквізиція засудила Де Хереса до 7 років в'язниці за "грішну та пекельну звичку". Коли він вийшов на волю, тютюнопаління вже стало популярним.

1497-го монах Роберт Пейн, що їздив із Колумбом у його другу подорож, видав трактат, у якому описав нюхання та куріння тютюну індіанцями. Так уся Європа дізналася про "сушене листя" араваків. Це плем'я вважало європейських мореплавців божественними створіннями. Тому індіанці без остраху розповіли їм, що край багатий на золото. Через 30 років від араваків не залишиться й сліду.

 


 

"Британік" затонув через чотири з половиною роки після "Титаніка"

Корабель "Британік", близнюк "Титаніка", затонув 21 листопада 1916-го в Середземному морі за 55 хв. Він підірвався на німецьких мінах.

"Британік" перевозив поранених англійських солдатів. У день катастрофи плив із Неаполя й досяг грецького острова Кеа. О 8.12 ранку пролунав потужний вибух. За ним іще потужніший. Він розірвав лівий борт корабля в декількох місцях. Медсестри й обслуговуючий персонал одразу вибігли з їдальні.

Передні чотири відсіки швидко заповнювалися водою. Капітан Бартлетт наказав закрити водонепроникні перегородки й підготувати до спуску всі рятувальні шлюпки. Їх завантажували  належним чином - усі ще добре пам'ятали трагедію "Титаніка". Дві шлюпки, спущені без відома, не змогли далеко відплисти від гвинтів корабля, і ті розрубали їх на частини.

Сигнали лиха прийняли декілька суден. Майже через годину після вибуху "Британік" похитнувся й почав стрімко завалюватися на правий борт. Обрушилися димові труби. Через хвилину лайнер зник під водою.

За годину на місце катастрофи підійшли чотири судна. Урятовано 1036 із 1066 осіб. 21 людина загинула під гвинтами, ще дев'ятеро потонули з кораблем.

 

 



15 листопада 1956 року: тваринники радгоспу "Індустріальний" Шевченківського району Харківської області дивляться телевізор у червоному кутку ферми. Телевізори в селах тоді ще були дивиною

 


 

"Історія на нашому боці. Ми вас закопаємо", -

сказав 18 листопада 1958 року перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов на прийомі американських дипломатів. Фраза приголомшила Захід, хоча ЗМІ вирвали її з контексту. Хрущов потім продовжив: "Тобто соціалізм ефективніший, а отже, переживе капіталізм". Він використав тезу Маркса про те, що пролетаріат є могильником капіталізму. Та вислів розповсюдився в популярному нині вигляді. Щоб позлити американських журналістів, Хрущов використав фразу ще раз під час візиту до США у вересні 1959-го.

 


 

24

керівники нацистської Німеччини постали перед Міжнародним військовим трибуналом у Нюрнберзі 20 листопада 1945 року. "Гітлер не забрав усю відповідальність у могилу. Вся провина не завернута в саван Гіммлера. Ці живі обрали собі в спільники цих мертвих. І за злочини, які вони вчинили разом, повинен заплатити кожен із них". Так почав обвинувальну промову прокурор від США Роберт Джексон. Усього провели 403 засідання. 12 нацистів засудили до страти через повішання.


2 хвилини 13 секунд

за стільки часу ірландець Джиммі О'Коннор зробив найшвидший в історії футболу  хет-трик - забив три голи в одній зустрічі. Сталося це 19 листопада 1967-го: його клуб "Шелбурн" грав проти "Богеміанса".

 



15 листопада 1904 року Кінг Кемп Жиллетт із Чикаґо запатентував бритву зі змінними лезами. ЇЇ конструкція мало чим відрізняється від тих, якими користувалися ще 10 років тому. У станок, половинки якого з'єднуються болтом, вставлялися змінне сталеве лезо. Спочатку бритву продавали за $5 (майже $150 за сучасним курсом). Це була тижнева зарплатня простого працівника. Уже через рік Жиллетт знизив ціну та збув понад 90 тис. станків. Під час Першої світової вони були в кожного американського солдата.


Цар Московії Іван Грозний 16 листопада 1582-го випадково вбив свого сина Івана Івановича. Запустив у нього посохом із залізним наконечником і потрапив у скроню. Причина цього невідома. Царевич нібито міг не погодитися з діями батька під час Лівонської війни або заступитися за свою вагітну дружину. Існує версія, що Іван-молодший помер власною смертю, а криваву історію вигадали. Так чи інакше, у Грозного не залишилося гідного спадкоємця. Його слабодухого сина Федора швидко позбавили влади. У Московії почався період смути.


Останки українського поета Василя Стуса 19 листопада 1989 року перепоховали на Байковому кладовищі в Києві. Після його смерті в таборі Кучино в Пермському краї родичі хотіли перевезти тіло додому. Та їм це заборонили, бо ще не вийшов термін ув'язнення. Син поета Дмитро розповідав, що коли в Сибіру відкрили батькову труну, то він за 4 роки під землею майже не змінився, "лише трохи почорнів".

Зараз ви читаєте новину «Індіанці араваки обдарували Колумба тютюном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі