четвер, 15 вересня 2022 08:43

"Іде протистояння витривалості та логістики"

– Ми повинні продовжувати наполягати на тому, що Крим – це Україна. Як Донецьк і Луганськ – це Україна. Слід збільшувати витрати й міжнародний тиск на Путіна та його прихильників, доки не почнуть поважати права українського народу та суверенітет країни, – говорить державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен під час саміту "Кримська платформа" 23 серпня.

"Кримська платформа" – ініціатива України, спрямована на розгляд питання Криму на міжнародному рівні. Займається захистом прав людини на півострові та деокупацією.

Автор: twitter.com/AlarKaris
  Президент Естонії, 64-річний Алар Каріс, нарізає тканину для маскувальних сіток у Таллінні 18 серпня 2022-го. Політик одягнув футболку, подаровану в Києві, й долучився до групи волонтерів, які виготовляють сітки для українських військових. За пів року в Естонії сплели 9 тисяч квадратних метрів засобів для маскування
Президент Естонії, 64-річний Алар Каріс, нарізає тканину для маскувальних сіток у Таллінні 18 серпня 2022-го. Політик одягнув футболку, подаровану в Києві, й долучився до групи волонтерів, які виготовляють сітки для українських військових. За пів року в Естонії сплели 9 тисяч квадратних метрів засобів для маскування

Про створення такого майданчика на 75-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй у вересні 2020 року заявив президент України Володимир Зеленський. Він закликав приєднуватися до ініціативи.

У лютому 2021-го в Україні створили організаційний комітет із підготовки та проведення установчого саміту "Кримської платформи" на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. За місяць ухвалили Стратегію деокупації та реінтеграції Криму.

"Україна засновує та розвиває "Кримську платформу" як ключовий зовнішньополітичний інструмент консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на деокупацію та відновлення територіальної цілісності України, – йшлося в документі, – подолання наслідків, спричинених тимчасовою окупацією Росією АР Криму й міста Севастополя, а також захисту прав та інтересів громадян України".

У конгресно-виставковому центрі "Парковий" у Києві 23 серпня 2021-го відбувся установчий саміт "Кримської платформи". У ньому взяли участь представники 43 країн – від усіх членів НАТО, ЄС та G7. Серед них президенти Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Угорщини, Молдови, Словенії та Фінляндії. Підписали декларацію, якою підтвердили незаконність анексії Криму Росією. Створили офіс ініціативи в Києві й запустили роботу на постійній основі.

2022 року саміт відбувся в онлайн-­форматі через обстріли українських міст. Та до Києва приїхав президент Польщі Анджей Дуда. Він закликав демонтувати нафтогін "Північний потік-2" і заявив, що "Крим – це Україна, як Ґданськ та Люблін – Польща".

У саміті взяли участь майже 60 держав і міжнародних організацій. Кількість учасників збільшилася за рахунок приєднання країн Африки та Південної Америки.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон звернув увагу на перетворення Криму на суцільну російську військову базу й використання півострова як плацдарму для широкомас­штабного вторгнення в Україну. Президент Зеленський додав, що окупанти запустили 750 ракет із Криму.

– Захоплення Криму незаконне. Це наша принципова позиція і з погляду морального, і з погляду юридичного, – каже президент Туреччини Реджеп Ердоґан. – Крим має повернутися Україні. Це критично важливо для всього регіону та світової безпекової системи. Крим – це єдина батьківщина кримських татар. Вони – українські громадяни, і в їхніх інтересах має розвиватися Крим.

Генсек НАТО Єнс Столтенберґ запевнив у підтримці українських військових.

– Наближається зима. Вона буде тяжка, – говорить Столтенберґ. – Ми бачимо, що війна йде на виснаження. Це протистояння витривалості та логістики. Маємо й надалі підтримувати Україну, щоб вона могла перемагати. Це запорука євроатлантичної безпеки.

Автор: gettyimages
  Чоловіки зайшли до першої зупинки-укриття для пасажирів громадського транспорту в Харкові 19 серпня 2022 року. Усередині є 12 сидячих місць, скриня з піском для гасіння займань та екран із камерами відеоспостереження
Чоловіки зайшли до першої зупинки-укриття для пасажирів громадського транспорту в Харкові 19 серпня 2022 року. Усередині є 12 сидячих місць, скриня з піском для гасіння займань та екран із камерами відеоспостереження

21 серпня до литовського порту Клайпеда прибув американський десантний корабель USS Kearsarge – командне судно 22-го експедиційного загону морської піхоти США. Це найбільший корабель, що будь-коли заходив у Литву. Має довжину 257,3 м, ширину – 60,1 м, екіпаж – понад 2 тис. осіб. Посольство США повідомило, що корабель прибув для демонстрації солідарності та єдності союзників НАТО.

22 серпня залізничники запустили рух поїздів між станціями Березине на Одещині та Басарабяська в Молдові. Колію між ними розібрали 1997-го. Відновлення залізниці завдовжки 23 км провели в рекордно короткий термін – трохи більш ніж місяць. Узялися за неї, щоб вантажні поїзди курсували в обхід підконтрольного Росії Придністров'я. Колія слугуватиме для проїзду потягів до портів Ізмаїл та Рені.

23 серпня в Україні поновили футбольний чемпіонат на всіх рівнях. Через активні бойові дії ігор не проводили пів року. У квітні достроково завершили попередній сезон. Турнірну таблицю зафіксували станом на 24 лютого, призерів не нагороджували. Прем'єр-лігу відкрили на столичному НСК "Олімпійський" поєдинком донецького "Шахтаря" проти "Металіста-1925" з Харкова. Символічний перший удар по м'ячу зробив боєць полку "Азов" Ярослав Голик. Матч закінчився з рахунком 0:0.

"Завдяки мужності та хоробрості українського народу, обладнання, що його надіслали ми й наші колеги, використали з нищівним ефектом для захисту української землі та повітряного простору. Історія показала: якщо не протистояти диктаторам, то вони не зупиняються ні перед чим", –

Джозеф БАЙДЕН, 79 років, президент Сполучених Штатів Америки

472 безпілотники отримала армія дронів, сформована Міністерством цифрової транс­формації. Ролик із підніманням літальних апаратів у повітря показав керівник відомства Михайло Федоров 22 серпня. Техніку придбали за кошти, зібрані на фандрейзинговій платформі United24

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Іде протистояння витривалості та логістики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі