четвер, 03 березня 2011 17:22

Глава Лівії має два українські ордени

 

Муаммара Каддафі називають наймоднішим диктатором. Вбрання використовує для наголошення бедуїнського походження. Під час першого за 40 років візиту до Рима Каддафі одягнув військову форму з масивними золотими еполетами. На грудях у червоній рамці почепив фото лівійського героя Омара Мухтара. Вождь бедуїнів Мухтар боровся проти італійських окупантів, які стратили його 1931-го. На зустріч із прем'єром Португалії у каїрському готелі Shelton у квітні 2000 року Каддафі прийшов у рожевому атласному балахоні. Про його вбрання написали в новинах: "Напевне він загубив багаж і скомбінував костюм із готельних штор і покривал".

Аксесуари

Улюблені аксесуари полковника - окуляри, військові нагороди, кольорові брошки. Окуляри носить масивні, чорні або тоновані. У них він зображений на лівійській банкноті із найбільшим номіналом - 50 динарів.

Активно використовує звірині мотиви - має масивний золотий інкрустований рубіном перстень із головою лева, скіпетр із наконечником-папугою.

Медалі

На парад у Триполі з приводу 40-ї річниці лівійської революції одягнув блакитний кітель із золотими еполетами і розшитими золотом рукавами. Прикрасив його зеленою стрічкою і хаотично розвісив на грудях 16 орденів. Про них журнал Vanity Fair написав: "Виглядає, наче він купив ці медальки в Парижі на блошиному ринку". Втім, вони справжні. 2003-го Леонід Кучма нагородив полковника орденом Ярослава Мудрого першого ступеня за визначний особистий внесок в українсько-лівійські стосунки. 2008-го за цей же внесок Віктор Ющенко відзначив його орденом Богдана Хмельницького першого ступеня. 1971року колодка нагород на грудях Каддафі мала два рядки, зараз - вісім.

Косметика

Під час візиту Каддафі до Італії у пресі жартували, що Сільвіо Берлусконі зі своєю підтяжкою обличчя виглядає досить презентабельно на тлі диктатора з фарбованим волоссям. Щоб воно не вицвітало під пустельним сонцем, на африканських самітах лівійський лідер ходить під білою парасолькою.

Традиції

Муаммар Каддафі поєднує елементи традиційного вбрання бедуїна з класичним європейським костюмом та військовими строями. Одяг бедуїна - довга світла сорочка, широкий вовняний плащ і шкіряні сандалі. Має просторий силует, аби захищати тіло від вітру і сонця. Диктатору подобаються яскраві чисті кольори, традиційні лівійські орнаменти, тонка смужка, вишивані золотом візерунки, принти. На саміт африканських країн у Ефіопії одягнув сорочку кольору хакі з надрукованими портретами африканських героїв. Там виголосив ідею про об'єднання країн континенту у Сполучені Штати Африки.

Із тканин переважають шовк, батист, муслін, вовна. Використовує шкури диких тварин - осла, слона. Під час візиту до Франції лідер Джамахірії чорне вбрання доповнив тонким елегантним чорним шарфом. Акцент зробив на яскраво-зеленій шовковій сорочці з величезною брошкою у формі Африки. Зелений - національний колір Лівії. Його вважають священним у ісламі. Раніше одяг такого кольору носили тільки нащадки пророка Мухаммеда.

Взуття

Каддафі невисокий - зросту Сільвіо Берлусконі або Дмитра Медведєва. На африканському саміті у серпні 2005-го лівійський лідер одягнув взуття у кубинському стилі на підборах, щоб не виглядати занадто низьким на тлі президента Єгипту Хосні Мубарака.

Головні убори

У білій куфії - арабській хустці, якою чоловіки захищають голову від вітру і піску, полковник зображений на лівійській банкноті номіналом 1 динар. Зазвичай довгі кучері вибиваються з-під військових капелюхів, чим Каддафі нагадує рок-зірку. 2007-го Муаммар відвідав Версальський палац у короткій дублянці й хутряній шапці-вуханці. Також на офіційних заходах з'являвся в білій панамі та рибальському капелюсі.

Дизайнер

Особистий модельєр полковника - лівійка Рабія Бен Барка. Її називають "послом лівійської моди". Позаторік свою колекцію представляла на Тижні моди у Львові. Батько дизайнерки володів вісьмома текстильними фабриками. Прийшовши до влади, полковник Каддафі їх націоналізував. На той час Рабія навчалася в елітній швейцарській школі, потім вивчала дизайн у Римі. До Лівії в'їздити було заборонено. Дочка Каддафі Аїша запросила Рабію в Трbполі. Спочатку одягала її, а потім дружину і диктатора. Поєднує арабські й африканські традиції з європейськими. Дім моди Рабії розташований у центрі столиці, у раніше відібраній фабриці її батька. Про стиль Каддафі говорить, що це "шлюб минулого Лівії із її майбутнім".

Зараз ви читаєте новину «Глава Лівії має два українські ордени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі