вівторок, 22 березня 2022 17:06

Європейським країнам стане легше давати зброю Україні

"Росії відмовили в закритті справи. Збройний напад не може прикриватися звинуваченнями в геноциді. Росія має негайно зупинити воєнні операції, початі 24 лютого 2022 року на території України. Всі військові організації чи особи, які перебувають під російським контролем, мають припинити свою діяльність", – йдеться в рішенні Міжнародного суду ООН у Гаазі в Нідерландах. Документ ухвалили 16 березня 2022 року.

Автор: facebook.com/DPSUkraine
  Учасники акції проти агресії Росії в Україні прийшли до будівлі Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй у місті Гаага в Нідерландах 16 березня 2022 року. Того дня суд розглянув позов України проти Росії. В акції взяли участь діти українських прикордонників, евакуйовані в Європу
Учасники акції проти агресії Росії в Україні прийшли до будівлі Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй у місті Гаага в Нідерландах 16 березня 2022 року. Того дня суд розглянув позов України проти Росії. В акції взяли участь діти українських прикордонників, евакуйовані в Європу

Висновок у справі "Україна проти Росії" підтримали 13 суддів, представники Російської Федерації і Китаю були проти. Позов надійшов із Києва 26 лютого, після початку масштабного вторгнення російської армії на територію України.

Українські юристи показали безпідставність звинувачень Росії в геноциді жителів Донбасу, що нібито був причиною для "спеціальної воєнної операції". Просили суд ООН зобов'язати Росію припинити воєнні дії. Судді розглядали справу на засіданнях 7 та 16 березня.

– Путін назвав метою війни захист людей від геноциду. Це жахлива брехня! Путін бреше, а українці вмирають, – виступив на першому засіданні представник України Антон Кореневич. – Це не Україна проводить геноцид. Це Росія, її політичне керівництво та військовослужбовці вчиняють злочини проти людства. За останні два тижні багато людей згадували про Другу світову війну. Росія опоганює пам'ять про Голокост, заявляючи, що "денацифікує" Україну. Насправді "денацифікує" Україну від її демократичного уряду.

Це пекельне протистояння на крові, криках і сльозах

Представники Росії на засідання не з'являються. У Москві заявляють, що їм дали мало часу на підготовку і суд у Гаазі не має права розглядати позов.

Генеральний секретар Гаазької академії міжнародного права Жан-Марк Тувенен звертає увагу, що в Росії про "геноцид на Донбасі" говорили протягом восьми років. Підтверджує це цитатами російських державних ЗМІ та політиків. Таким чином готували підґрунтя для нападу.

– Конвенція про геноцид не дозволяє вторгатися на територію іншої держави для зупинення винищення людей або покарання за це, – каже Тувенен. – Росія могла звернутися до ООН або подати позов до суду. Натомість розпочала воєнні дії. Україна чинить опір. Люди там страждають і вмирають. Суперечка про тлумачення поняття "геноцид" між Україною та Росією – це не дискусія. Це пекельне протистояння на крові, криках та сльозах.

Член колегії Верховного суду США Девід Сіонтс нагадує, що Росія окупувала Крим у відповідь на Революцію гідності. Нібито задля захисту "російськомовного населення". Юрист підкреслює, що, як і зараз, тодішня агресія Росії ґрунтувалася на брехні. Спочатку Москва заперечувала присутність її військових на півострові. Та потім Путін визнав це.

Учасники судового засідання звертають увагу на кількість жертв на Донбасі. Ця тенденція заперечує геноцид. Якщо 2014-го загинуло понад 2 тис. мирних жителів, а наступного року – близько тисячі, то далі їх було набагато менше. Наприклад, 2019-го – 27 людей, 2020 року – 26, а торік – 25. Значно більше загинуло від російських бомбардувань протягом останніх двох тижнів у Києві, Чернігові, Харкові, Маріуполі, Волновасі. Судді розглядають фотографії зруйнованих будівель та вулиць українських населених пунктів. Згадують про загрозу атомним електростанціям.

Юристи називають рішення Міжнародного суду в Гаазі перемогою українців. Завдяки йому багатьом європейським країнам буде легше надавати озброєння Києву. Пізніше вплине на нарахування компенсацій, які змушена буде виплатити Росія.

Автор: facebook.com/yan.dobronosov
  16 березня в Києві затримали 52-річного Сергія Тарасова, який інформував спецслужби Росії про розміщення українських військ у столиці. В нього виявили листування, в якому обіцяв сприяти окупантам у Києві. Назвався священником Російської православної церкви Онуфрієм. У помешканні тримав багато ікон, проросійську символіку, вибухівку та значну суму в рублях
16 березня в Києві затримали 52-річного Сергія Тарасова, який інформував спецслужби Росії про розміщення українських військ у столиці. В нього виявили листування, в якому обіцяв сприяти окупантам у Києві. Назвався священником Російської православної церкви Онуфрієм. У помешканні тримав багато ікон, проросійську символіку, вибухівку та значну суму в рублях

10 березня в місті Городня Чернігівської області застрелився місцевий житель Роман Макась. Росіяни хотіли призначити його головою окупаційної адміністрації, після того як мер Андрій Богдан відмовився співпрацювати. Роман Макась теж не пішов на контакт. Але росіяни розпустили чутки, ніби він погодився. Вранці чоловіка знайшли мертвим.

У ніч на 11 березня в палаці Версаль біля Парижа відбулося екстрене засідання Європейської ради. Протягом 5 годин обговорювали російську агресію та прагнення України вступити в ЄС. Розглянули заявку України на вступ до Європейського Союзу, яку підписав президент Володимир Зеленський 28 лютого. Рада схвалила декларацію про визнання перспективи членства України в ЄС, але без зазначення конкретних термінів.

12 березня російські війська не змогли подолати залишки давньоруських оборонних споруд поблизу села Білогородка Бучанського району на Київщині. "Орки вперше дізналися про історію Русі на власному досвіді, – написали представники Сухопутних військ у фейсбуку. – Оборонні системи проти орди – 2 тисячі років гарантії!" Ці стародавні укріплення називали Змієвими валами. Були заввишки понад 12 м. Їх використовували для захисту від кочівників та монголо-татарської орди.

67 жителів міста Буча на Київщині поховали в братській могилі на території тамтешньої церкви 12 березня. Вони загинули під час обстрілів окупантами житлових будинків. Більшість тіл не вдалося ідентифікувати. Похованням займалися працівники міського центру первинної медико-санітарної допомоги

"Вбивати ворога – це не гріх. Ми захищаємо, ми не прагнемо чужого. І той, хто прийшов до нас із мечем, він від того меча й загине", –

митрополит ЕПІФАНІЙ, 43 роки, предстоятель Православної церкви України, благословив людей на боротьбу з ворогом 14 березня в ефірі загальнонаціонального телемарафону

"Росія наближається до повної поразки в Україні. Російська підготовка виявилася некомпетентною, базувалася на хибному припущенні, що українці прихильно ставляться до Росії. Насправді її армію розбили одразу після вторгнення. Поразка Москви запустить процес нового народження свободи й зупинить наші побивання стосовно занепаду демократії. Дух 1989-го продовжить жити й надалі завдяки жменьці хоробрих українців", –

Френсіс ФУКУЯМА, 69 років, американський філософ, написав 11 березня 2022-го у блозі на сайті American Purpose

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Європейським країнам стане легше давати зброю Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі