вівторок, 15 березня 2016 12:32

Є невдоволення російською владою. Але це не переходить у любов до України

Уранці 27 лютого 2014 року парламент і уряд Автономної Республіки Крим захопили озброєні люди у військовій формі без шевронів. Над обома адміністративними будівлями підняли російські прапори.

Наступного дня Рада національної безпеки й оборони проголосувала проти запровадження воєнного стану. Політики, які очолили державу після втечі Януковича, вирішили не чинити збройного опору російській агресії.

16 березня на території Криму і Севастополя відбувся референдум про відокремлення від України. 18 березня їх формально приєднали до Російської Федерації.

На півострові переслідують кримських татар і всіх, хто заперечує його російську приналежність. Витісняють проукраїнськи налаштованих жителів і заміщають їх військовослужбовцями РФ.

Торік восени кримськотатарські активісти і "Правий сектор" розпочали торговельну й енергетичну блокаду Криму.

За роки окупації зазнають невідворотних змін як півострів, так і Україна.

Яким повернеться Крим в Україну?

Автор: REUTERS
  Севастополець грає на акордеоні на набережній біля порту, 17 грудня 2015 року. Ліворуч на екрані транслюють щорічну прес-конференцію російського президента Володимира Путіна
Севастополець грає на акордеоні на набережній біля порту, 17 грудня 2015 року. Ліворуч на екрані транслюють щорічну прес-конференцію російського президента Володимира Путіна

Крим повернеться лише в тому разі, якщо в нас буде все добре з економікою. Відбудеться це через 10 років чи через 40 – ніхто не знає. Але доведеться проводити лагідну українізацію і підписувати з кримчанами соціальний договір на підставі нових цінностей українського суспільства. Якщо ми їх досягнемо.

Каша САЛЬЦОВА, 34 роки, вокалістка гурту "Крихітка"

Звідти викинули всіх, хто хоч трохи українець. Тепер добивають татар. Усе це – зачистка під імперію. Але вона не проіснує і п'яти років. Крим повернеться новим Донбасом. Там довгий час буде кошмар.

Щодо майбутньої українізації півострова – згадайте Київ 20-річної давнини. Було страшніше, ніж у Криму. Але проблема зникла, коли найкращі вузи почали ­працювати українською мовою. Підросла інша молодь. І суспільство потрохи ­тягнеться за нею.

Богдан ЖОЛДАК, 68 років, письменник і сценарист

ЯКЩО ЗАВТРА ПУТІНА ВБ'ЮТЬ, ТО КРИМ ЗАВТРА Ж ПОВЕРНЕТЬСЯ. Підписувати якісь нові юридичні документи не потрібно. Головне, щоб забралися звідти російські війська, а офіційно півострів і так у складі України.

Там уже видна руйнація, Крим перестає бути курортом. Усе більше подібний до Абхазії. Однак на півострові благодатна земля, тому відродимо все швидко. З людьми буде складніше. Але ті, хто не може без "русского мира", злиняють разом із ним.

Крим має стати національною автономією кримських татар.

Дмитро КАПРАНОВ, 49 років, письменник і видавець

Крим повернеться за п'ять-сім років. Це буде пов'язано з економічним крахом Росії, з міжнародним тиском і, не дай Бог, екстремальнішими подіями.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, 47 років, народний депутат України

Військові пенсіонери Криму були і є опорою Росії. Допомагають їй формувати громадську думку. Зараз Путін намагається всіляко зменшувати кількість симпатиків України і кримських татар. Їм пропонують переселятися на материкову частину, посилають на військову службу. Росії не потрібна така кількість населення на півострові. Його утримання обходиться дорого. Кремль хоче залишити тільки військових пенсіонерів та їх обслугу.

Головна надія – на кримських татар і на не заражену "совком" молодь. Вони – нинішня проблема Кремля. Для промивки їхніх мізків потрібен час і гроші. Зробити із них зомбі Росія зможе за кілька років. А завадити цьому може трансляція херсонського телебачення у Криму й поїздки молоді на материкову частину України й у Європу.

По поверненні півострова російські бази залишать Крим. Нам треба буде розвивати там туризм. Запрошувати турецьких інвесторів. Також на півострові – ВЕЛИЧЕЗНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДЛЯ ВИНОРОБСТВА.

Кирило САЗОНОВ, 29 років, політолог

Крим не став українським ментально за 25 років, коли там викладали українську мову, діяли українські партії. Хіба він може стати таким зараз?

На жаль, Росія значно ефективніше працює зі своїми регіонами. Вичищають усі неблагонадійні елементи. А в Україні такі люди отримують депутатські мандати, приймають закони. Як, наприклад, Дунаєв, Королевська, Звягільський чи Бойко. Тому не впевнений, що Крим повернеться в Україну.

Тепер він – проросійський. Так, є невдоволення російською владою. Але це не переходить у любов до України. Єдиний шанс – якщо в нас відбудуться реформи і країна стане економічно привабливою. Але виникає запитання: чи потрібні нам громадяни, які не люблять Україну, українську культуру, яких можна хіба що купити?

Зараз повернення півострова неможливе. Але це навіть на благо. Адже Крим і Донбас голосували б за "Опозиційний блок". Тобто ціна повернення цих регіонів – це відмова від української ідентичності, прозахідного шляху. Не думаю, що більшість громадян готові до цього. Нам потрібно провести реформи й побудувати українську державу. А хто не з нами, нехай вибачає.

Денис КАЗАНСЬКИЙ, 32 роки, журналіст

Автор: УНІАН
  Магазин у Сімферополі продовжує працювати за відсутності електропостачання, 25 листопада 2015 року
Магазин у Сімферополі продовжує працювати за відсутності електропостачання, 25 листопада 2015 року

Тут питання в іншому: ЯКОЮ МАЄ БУТИ УКРАЇНА, щоб хтось захотів до неї приєднатися? Ми повинні вирішити тисячу внутрішніх питань. Не обов'язково пов'язаних із війною. Повернення Криму може відбутися тільки в успішну, могутню, розвинену Україну, з міцною економікою. Потрібно починати з себе.

Олександр СИДОРЕНКО (Фоззі. – Країна) 42 роки, учасник групи "Танок на майдані Конго"

Доки в Кремлі щось не здохне, нам нічого не світить. Міжнародна спільнота ворушитися не буде. Ми самі не здатні – ані політично, ані економічно, ані військово – повернути відторгнену територію. І коли Росія почне сипатися – це може статися не швидко, але несподівано – повернення півострова стане реальним. Крим – дотаційний регіон. І щойно закінчаться вливання Москви, холодильник почне перемагати телевізор.

Проте якщо ми не проведемо реформи, що малювали собі на Майдані, то в поверненні Криму й окупованого Донбасу не буде сенсу. На узбережжі півострова кожен другий – малий підприємець, здає свої помешкання туристам. Обслуговує їх. З цього й живе. Тому ЕКОНОМІЧНА СВОБОДА для них має щось означати. Підозрюю, значно більше, ніж політична.

Особливого статусу півострову не треба. Він і так є автономією у складі України. Було б справедливо, щоб кримські татари отримали свою національну автономію в межах усього півострова. Кримськотатарську слід буде викладати в усіх школах. Для цього треба підготувати кадри, підручники, програми. Українську на півострові мають вивчати як державну. До окупації найпрестижнішими школами в Сімферополі були українські. Місцева еліта віддавала туди своїх дітей. Якщо буде реальна політика українізації в усій країні, то нічого додатково в Криму робити не потрібно. Якщо ж взірцем стане контент телеканалу "Інтер", то жодна ФОРМАЛЬНА УКРАЇНІЗАЦІЯ НЕ ДОПОМОЖЕ.

Юрій МАКАРОВ, 60 років, журналіст

До березня 2014 року я в аналітичному центрі "Номос" у Севастополі досліджував місцеве політичне життя, зокрема, розвиток проросійських організацій, вплив РФ. Перед анексією Криму діяли відверті сепаратистські сили, але вони були маргінальні. Зусилля Москва спрямовувала не так на розкол України, як на втягування її в імперські геополітичні проекти, передусім – у Митний союз. Проросійські настрої переважали, однак загалом населення було пасивне.

Панівні позиції посідала Партія регіонів. Вона ж несе головну відповідальність за політичну активізацію проросійських сил під час Революції гідності. Після 20 лютого 2014-го нею скористалися російський спецназ і агентура.

Крим повернеться до складу України лише ПІСЛЯ КАРДИНАЛЬНОГО ПОСЛАБ­ЛЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ. Київ має підтримувати національне самовизначення кримськотатарського народу. Це зміцнить позиції України на півострові.

Максим МАЙОРОВ, 30 років, співробітник Українського інституту національної пам'яті, кримчанин, живе в Києві

Верховна Рада 20 березня 2014 року ухвалила постанову, якою визнала кримських татар КОРІННИМ НАРОДОМ України. По суті, ми приєдналися до декларації про права корінних народів ООН. Зараз тривають дискусії про національну територіальну автономію кримських татар. Законодавство має розвиватися у цьому напрямку. Слід враховувати думку кримських татар як корінного народу України про майбутнє півострова. Вони повинні брати участь у всіх переговорах щодо Криму. Ні Україна, ні Росія не знайшли гідної формалізації Меджлісу. Хоча це – величезна система національного самоврядування.

Юлія ТИЩЕНКО, 38 років, політолог

  ”З анексією українського півострова змінилося існування і в Росії. Економіка впала, рівень життя знизився, влада озвіріла”, – вважає Лариса ВОЛОШИНА. Художник Дмитро Скаженик бачить це так
”З анексією українського півострова змінилося існування і в Росії. Економіка впала, рівень життя знизився, влада озвіріла”, – вважає Лариса ВОЛОШИНА. Художник Дмитро Скаженик бачить це так

Зараз я живу й працюю в Херсонській області, за 70 кілометрів від окупованого півострова. Спілкуюся із кримчанами, які приїздять сюди. Прозріння там іде семимильними кроками. Історію з Кримом можна порівняти із браком кисню. Доки він є, його не помічаєш. А як виходиш після лазні – надихатися не можеш. КРИМЧАНИ ОПИНИЛИСЯ В РОСІЙСЬКІЙ ЛАЗНІ. Ще рік-два – і вискакуватимуть, щоб із розгону стрибнути в холодний Дніпро. А ми будемо їх виховувати не віниками, а дубцями. Крим уже не буде ватний і совковий. До нас повернеться татарський Крим. Він буде у складі України, але з широкою автономією на межі незалежності.

Олег ФЕДОРЧУК, 55 років, футбольний тренер

Повернеться агресивно налаштований Крим. Українську владу вважатимуть окупантами. Вже зараз потрібно створити уряд Криму – в Києві чи Херсоні. До нього мали б увійти корінні жителі півострова – кримські татари, українці, росіяни, вірмени. Цей орган повинен розробити спеціальну економічну, політичну та гуманітарну програми розвитку Криму – після його повернення.

Олег ВОЛОШИН, 35 років, колишній речник Міністерства закордонних справ

Повернення Криму залежить від зміни режиму в Росії. Проте нинішні лідери тамтешньої опозиції – Ходорковський, Навальний – про це не говорять. Тільки Каспаров каже, що Крим – це Україна. Але він має підтримку населення на рівні статистичної похибки.

Ми отримаємо політично, соціально, культурно та економічно дуже складну територію. З одного боку – КРИМСЬКІ ТАТАРИ, яких Москва зараз намагається знищити, з другого – СОТНІ ТИСЯЧ ГРОМАДЯН ІЗ РОСІЙСЬКИМИ ПАСПОРТАМИ. Як їх інтегрувати в наше суспільство? Чи нехай виїжджають до Росії? Важливо, щоб на той момент Україна подолала економічну кризу, отримала безвізовий режим з Європою, навчилася конструктивно вирішувати політичні розбіжності. Для жителів Криму це буде потужним аргументом зробити вибір на користь України.

Світлана ЗАЛІЩУК, 33 роки, народний депутат України

Зараз ви читаєте новину «Є невдоволення російською владою. Але це не переходить у любов до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі