пʼятниця, 18 грудня 2020 11:42

"Двоюрідний брат застрелився. Родина сплатила за це штраф"

В Об'єднаних Арабських Еміратах дозволять вживати алкоголь. Ліцензію для придбання спиртного оформлювати більше не потрібно.

Влада анонсувала зміни до цивільного й кримінального кодексів. За новими правилами, дозволять жити разом неодруженим парам. Також розширюють права іноземців. Вони зможуть розлучатися й оформлювати спадщину за законами своїх країн.

Посилять покарання за вбивства честі. Так називали смерть жінок від рук родичів, на думку яких та зганьбила їх позашлюбними стосунками.

Петра МАУРІЦ, 29 років, фотограф, Дубай:

– Фільмую інтер'єри для будівельної компанії. Якщо два роки тому доводилося працювати без вихідних, то зараз рідко коли зйомка чотири рази на тиждень. Влада хоче в будь-який спосіб залучити інвесторів. Спростити для них купівлю алкоголю – найменша поступка.

Не можу сказати, що правил суворо дотримувалися. Ми не порушували нахабно. Проте купити пляшку віскі чи джину ніколи не було проблемою. Торік на переговори приїхала компанія з озеленення. Їх попередили, що пити треба обережно. Але один не розрахував. Його затримали, коли ходив п'яний торговим центром. Намагався поцілувати колегу, яка його хотіла відвезти в готель. Мав море проблем. Заплатив величезний штраф, ледве уник в'язниці. Але за п'ять років це єдиний випадок.

Наша архітекторка намагалася накласти на себе руки. За рік померли її мати й сестра, втратила бажану вагітність, від неї пішов чоловік. Терапія й антидепресанти не допомагали. З'їла три пачки снодійного, та її врятували. Потім мала такі проблеми із судами, що довелося втручатися власнику компанії. Його двоюрідний брат застрелився. Родина платила через це штраф. Каже, той мав дуже агресивний рак мозку. Не міг терпіти біль, жодні знеболювальні не допомагали.

Автор: gettyimages.com
  Жінка стоїть у Великій мечеті шейха Заїда в Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати. Будівлю зводили з 1996‑го по 2007-й. Має 82 бані. Зовні прикрашена італійським і грецьким білим мармуром. Це одна із шести найбільших мечетей світу. Її назвали на честь засновника й першого президента країни шейха Зайда бін султана Аль Нахайяна
Жінка стоїть у Великій мечеті шейха Заїда в Абу-Дабі, Об’єднані Арабські Емірати. Будівлю зводили з 1996‑го по 2007-й. Має 82 бані. Зовні прикрашена італійським і грецьким білим мармуром. Це одна із шести найбільших мечетей світу. Її назвали на честь засновника й першого президента країни шейха Зайда бін султана Аль Нахайяна

Зафір аль-МАСУРІ, 34 роки, юрист, Ель-Фуджайра:

– Не зрозуміло, як усе працюватиме насправді. В Дубаї та Абу-Дабі зміни вже вважають дійсними. Ель-Фуджайра окремо визначить місця, де можна буде купити й пити алкоголь. Тобто суттєво нічого не міняють. Неодруженим парам дозволили жити разом, але закон про заборону позашлюбного сексу діє. Насправді до цього ставилися простіше. Згадували, коли треба було на когось натиснути.

Сестра не може розлучитися. Чоловік погано до неї ставиться, не поважає. Проте закон на його боці. Маємо фото синців, записи розмов, але вдіяти нічого поки що не можемо. Якщо вона піде, втратить дітей. Іноземкам дозволили розривати шлюб без проблем.

Сім років тому мене найняли представляти інтереси бельгійки. В її батька була зареєстрована тут фірма. Заповіт оформили неправильно. Тому ділили за нашими законами. Дві третини отримали її брати, а вона з матір'ю – по 15 відсотків. Це було нечесно, бо батько хотів залишити половину дружині, а решту поділити між дітьми порівну. Ми не змогли їм допомогти. У нас такі закони. Після засідання суддя казав матері, що має покладатися на синів, а її донька – більше довіряти чоловікові.

Яср СААДІ, 45 років, геолог, Аджман:

– Материну 17-річну сестру знайшли вбитою. Кажуть, була вагітна від сина сусідів. Мати це не змогла пробачити сім'ї. Після народження моєї молодшої сестри перестала спілкуватися зі своїми братами.

Я відмовляв доньку від офіційного шлюбу. Бачив, що хлопець ненадійний. У нього виявилися проблеми з наркотиками. А якби довелося розлучатися, мали б зараз величезні витрати.

Три роки утримував двоюрідну сестру. Дядько вигнав її, бо пішла від чоловіка. Прийшла до нас. На ній не було живого місця. Та чоловік у суді довів, що сама винна. За Сару не вступилися рідні брати. Тітка віддала все, що мала, але вголос не підтримала. Це ненормально. Зараз сестра вийшла заміж удруге. Живуть у Марокко.

Мене колись ледь не вигнали з роботи, бо знайшли в кімнаті пляшку коньяку. Його подарував напарник із Франції. Зараз удома в барі маю понад 200 пляшок алкоголю. Не п'ємо, але гостей часом пригощаємо. Розповів колегам-норвежцям, що з листопада не буде проблем із купівлею алкоголю. Один сказав, що не знав про труднощі з цим. Просто доводилося доплачувати персоналу в готелі.

90 відсотків населення Об'єднаних Арабських Еміратів – іноземці. У країні живуть 10 млн людей

Зараз ви читаєте новину «"Двоюрідний брат застрелився. Родина сплатила за це штраф"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі