середа, 28 лютого 2018 16:03

Демченка до Зінченка

Не кожен знає, хто з українців першим виграв Суперкубок УЄФА у складі закордонної команди. Цим футболістом був Андрій Демченко із Запоріжжя. Він на початку 1990-х "стал русским" у московському ЦСКА. Згодом перейшов до голландського "Аяксу", за який і вийшов на заміну в матчі за Суперкубок 1995 року. А потім покотився донизу, завершивши кар'єру в українських командах нижчих ліг.

Олександр Зінченко теж потрапив до європейського клубу "через Росію". Але, на відміну від Демченка, не став "русским" за паспортом. Можливо, і він вийде на заміну в переможному фіналі єврокубка, хоча навряд. Але порівняв я цих двох футболістів різних поколінь з іншої причини. Юного Демченка віддали Росії. Юного Зінченка – ні. За цей вибір з Олександром "розрахувалися" місцем у національній команді, де він нічого путнього не показав.

  Микола НЕСЕНЮК
Микола НЕСЕНЮК

Прихильники цього дивного рішення принишк­ли було після минулорічного провалу нашої збірної, "підсиленої" Зінченком, і невдалих виступів цього ж гравця у чемпіонаті Нідерландів, куди його відправили із "Манчестер Сіті" в оренду. Тепер почалося знову – Зінченко став інколи потрапляти до складу команди з Манчестера. І тепер він – суперзірка!

Насправді все не зовсім так. Я уважно спостерігав за Зінченком останні два роки. Футболіст він справді дуже здібний. І, можливо, добре, що потрапив у систему "Манчестер Сіті", а не у м'ясорубку вітчизняного чемпіонату. В Манчестері талановитого хлопця поступово підведуть до максимуму. А вже потім він або залишиться в команді, або йому підшукають інше місце. І лише тоді, як мені здається, його слід буде спробувати залучити до нашої національної команди.

На осінь минулого року було помітно, що Зінченко до першої збірної України ще не доріс, а "молодіжку" – переріс. Поки що я розглядав би скоріше його перспективи в національній збірній, ніж у команді тренера Ґвардіоли. У Манчестері українець – один із гравців ротації, яким був колись у лондонському "Арсеналі" капітан збірної Олег Лужний. У національній команді Олександр Зінченко може – не тепер, а згодом – стати новим Андрієм Вороніним. Той теж був у "Баєрі" одним із багатьох, а у збірній – одним із лідерів. Тому не має особливого значення, чи випустять Зінченка на заміну у фіналі Ліги чемпіонів, як колись Демченка – у Суперкубку УЄФА. Спочатку "Манчестер Сіті" має до цього фіналу дійти. І коли дійде, то це станеться аж ніяк не завдяки українському футболістові.

Зараз ви читаєте новину «Демченка до Зінченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі