четвер, 09 вересня 2021 09:41

Чи може країна подорослішати

28-й Міжнародний літературний фестиваль Book Forum відбудеться з 15 по 19 вересня у Львові. Про захід розповідає програмна директорка 24-річна Софія Челяк

Польська письменниця Ольга Токарчук візьме участь у Львівському книжковому форумі. Розповість про роман "Книги Якова". Це історія про чоловіка, який народився на Поділлі у XVIII столітті. Був єврей, але прийняв християнство, а згодом заснував свою релігію та оголосив себе Месією.

Ольга бачить і розуміє людську природу. Після Нобелівської премії 2018 року вона заснувала фонд підтримки письменників і літературних студій.

Автор: Валерій Шмаков
  Хлопчик розглядає книжку-гру ”Динозаври. Збери пазл” харківського видавництва Vivat. Львівський форум видавців, 2017 рік
Хлопчик розглядає книжку-гру ”Динозаври. Збери пазл” харківського видавництва Vivat. Львівський форум видавців, 2017 рік

Американська психотерапевтка 93-річна Едіт Еґер 17-літньою потрапила в Аушвіц. Батьків убили, а вона з сестрою понад рік провела в концтаборі. Допомагає ветеранам і жертвам фізичних та психічних травм. На Book Forum презентуємо українською її бестселер "Дар" – про 12 найпоширеніших установок, які позбавляють нас свободи.

Через творчість аргентинки Аріани Гарвіч та мексиканців Хуана Пабло Вільялобоса і Ґільєрмо Арріаґи досліджуватимемо Латинську Америку. Пишуть про свої постколоніальні й посттоталітарні країни.

У романі Вільялобоса "Бенкет у норі" син наркобарона мріє про ліберійського бегемота. Герої книжки вирушають у мандрівку, щоб здійснити це бажання. А в романі "Дикий" Ґільєрмо Арріаґи хлопчик хоче помститися релігійним фанатикам за смерть рідних. Цей автор написав сценарії до так званої трилогії смерті режисера Алехандро Ґонсалеса Іньярріту – фільмів "Сука-любов", "21 грам" та "Вавилон".

У розділі "Війна" будемо говорити про те, хто такий український герой – і на метафоричному, й на законодавчому рівнях.

Форуму видавців 28 років. Повернімося до авторів, яких ми презентували. Розпитаємо як розвивалися кар'єри поеток Мар'яни Савки й Мар'яни Кияновської. Літератори Галина Крук і Остап Сливинський мають великий досвід спільних подорожей і фестивалів. Олена Стяжкіна, історикиня й письменниця з Донецька, є однією з найсильніших авторок, які пишуть про Донбас.

Син наркобарона мріє про ліберійського бегемота

Кілька років тому ми змінили формат журі форуму. До львівських експертів долучаються фахівці з Києва, Харкова, Одеси. Близько 80 подій, зокрема дискусії, залишаємо в онлайні. Літературні та професійні події будуть наживо.

Цьогорічна фокусна тема – "Гра в дорослішання: Як ми зростаємо незалежними". Поговоримо, що таке дорослішання, чи воно взагалі існує? Чи можна це поняття застосовувати до країни, інституції? В межах шести дискусій та близько 130 заходів цьогорічного Book Forum намагатимемося знайти відповідь на ці запитання.

Зараз ви читаєте новину «Чи може країна подорослішати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі