четвер, 21 липня 2022 09:05

"Брат пішов захищати свою землю. Допомагаємо його частині"

Влада Казахстану заявила, що не дозволятиме транзиту підсанкційних товарів до Росії. Список забороненої продукції оприлюднять. Електронних рахунків-фактур не завірятимуть. Без них перетинати кордон заборонено. Президент Касим-Жомарт Токаєв доручив диверсифікувати маршрути постачання нафти в Європу в обхід Росії. 6 липня країна-агресорка зупинила транзит і закрила термінал

Марина ІСКАКОВА, 38 років, бізнес-аналітикиня, Нур-Султан, Казахстан:

– У березні треба було щось вирішувати щодо контракту з російським партнером. Вони вважали, що ми поновимо автоматично. Генеральний директор мовчав до останнього, а тоді сказав, що орієнтуватимемося на інших партнерів, бо не можна робити вигляд, що нічого не сталося. На сторінці компанії закликали підтримувати народ України. Тепер ведуть переговори з канадською фірмою.

Президенту Токаєву складно. Путін тисне, щоб затягнути сусідів у цю бійню. Пишаюся тим, що нашій владі вистачило політичної волі зробити правильний вибір. Ми не хочемо крові на собі. Хай навіть за закриті на вбивства очі щедро платять.

Моя мама народилась у Сумах. Там у неї залишилися мати та дві сестри. Брат, дядько Андрій, живе в Росії. Жодного разу не зателефонував в Україну. Маму переконував, що Зеленський і США брешуть. Ми хотіли, щоб бабуся з тітками переїхали до нас. Але вони вирішили залишитися. Надсилаємо гроші. Двоюрідний брат пішов захищати свою землю. Допомагаємо його частині.

Сусідка наклеїла на автомобіль літеру Z і напис "Россия, вперед". Я перестала з нею вітатися. Раніше раз на тиждень вона нас просила купити їй продуктів. Тепер ігнорую її дзвінки.

Автор: gettyimages
  Люди вимагають звільнення полонених українських захисників ”Азовсталі” на акції протесту у Кракові, Польща, 3 липня
Люди вимагають звільнення полонених українських захисників ”Азовсталі” на акції протесту у Кракові, Польща, 3 липня

Раде БРОДИЧ, 43 роки, лікар, Бєлград, Сербія:

– На фестиваль Exit запросили переможців Євробачення. В останній момент виступ скасували. Дружина каже, що на літературний фестиваль неофіційно заборонили запрошувати українських письменників. Ставлять палиці в колеса, щоб не перекладати їх.

Російська пропаганда в нас потужна. Перетворюємося на другу Білорусь. І більшість цим тішиться.

До мене немає вільних місць на півтора-два місяці. Чотирьох пацієнтів вніс у чорний список за футболки з Путіним. Довго думав, чи це етично. Але це все одно, що пишатися симпатіями до Гітлера.

Даян ФІЛІПС, 57 років, фермерка, Сан-Хоакін, США:

– Сусід придбав спеціальний контейнер для пального. Готуємося до шаленого стрибка цін, якщо не експортуватимуть російської нафти. Це відчує весь світ. Але розуміємо, що іншого виходу немає. На терористів треба впливати усіма можливими засобами.

Запросили до себе чотирьох українок із дітьми. Цього літа наймали менше персоналу, тому будинок для робітників порожній. Я не встигала зібрати помідори. Зазвичай наймали шістьох робітників. Дві українки впоралися самі.

Переїхати їм допомогла місцева церква. Зібрали для них одяг і продукти, хоч я закупила весь холодильник. Фрукти й овочі можуть брати безкоштовно. Просили допомогти розібратись, як переказати гроші в Україну. В однієї воюють батько й чоловік. Ще у двох – їхній рідний брат.

Роками замовляла косметику в компанії "Мері Кей". Подруга займалася продажем. Ображалася, якщо бачила в мене вдома крем іншої фірми. У соцмережі побачила, що українки протестують проти того, що співпраця з Росією триває. Сказала подрузі, що більше не дам ані цента.

Говорила, що готова допомогти біженкам з оформленням документів. Для дітей є школа. Була б рада, якби ці жінки залишилися в мене.

Дірк ВІРХАРД, 61 рік, юрист, Відень, Австрія:

– Нині є запитання до друзів Росії у країні. Багато хто з політиків і великих бізнесменів лобіював інтереси рашистів. Колишня міністерка закордонних справ Карін Кнейсль запрошувала Путіна на своє весілля. Танцювала з ним. Тепер утекла. Каже, їй погрожують. Насправді, думаю, боїться, що після розслідувань з'являться неприємні новини про те, як наше МЗС допомагало росіянам.

Наймали шістьох робітників. А дві українки впоралися самі

Друг фіксує злочини російської армії у звільнених населених пунктах. Має досвід з іншими війнами. Вражений рівнем брехні у російських новинах. Це все нагадує серіал "Чорне дзеркало".

Дружина допомагає фонду хворих на рак тонкого кишківника. Її брат помер через таку пухлину. Його дружина щедро жерт­вує. Для міжнародної спів­праці один із лікарів пролобіював кілька російських лікарень. У групі у фейсбуку хтось із донорів фонду написав, що історія з заарештованим онкохворим Дмит­ром Колкером – варварська. Чоловік із четвертою стадією раку підшлункової помер у камері. На це йому відписав російський волонтер, що не треба зачіпати політику. Під коментарем було майже 40 лайків від росіян. Ми поставили питання руба – доки триває війна, грошей у Росію не перераховуємо. Я розумію, що хворі ні в чому не винні, але й українці нічим не завинили.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Брат пішов захищати свою землю. Допомагаємо його частині"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі