четвер, 13 травня 2010 16:59

Бишовець заборонив карти в літаку й змусив учити англійську
7

14 жовтня 1995 року через теракт на донецькому стадіоні "Шахтар" під час матчу однойменної команди проти "Таврії" загинув власник "гірників" Ахать Брагін. Упродовж 1996-го президентом клубу був Равіль Сафіуллін. Але вже тоді кожен уболівальник у Донецьку знав: насправді "Шахтар" фінансує Рінат Ахметов. Він був байдужий до футболу за часів Брагіна, а захопився під впливом тодішнього губернатора області Віктора Януковича.

Відтоді донеччани п'ять разів виграли чемпіонат України, стільки ж - Національний кубок, а торік ще й здобули Кубок УЕФА.

"Шахтар" Ахметова подолав гегемонію київського "Динамо" 1990-х і став найуспішнішим українським клубом останнього 10-ліття.


1997-1999, квітень Тренер Валерій Яремченко

"Шахтар" незмінно посідає друге місце в чемпіонаті України - після київського "Динамо". Яремченко грає 1-4-4-2 з різкими крайніми Зубовим та Орбу, опорником Ковальовим і своїм улюбленим диспетчером Кривенцовим. "Гірники" здобувають Кубок України 1996/97, але в наступні два сезони залишаються без титулів. У тренера конфлікт із гравцями.

Навесні 1999-го Ахметов запрошує Анатолія Бишовця, за кілька місяців до того відставленого зі збірної Росії.


1999, квітень - листопад Тренер Анатолій Бишовець, Росія

Уродженець Києва став прищеплювати "Шахтареві" оборонний футбол, хоча комплектація клубу не відповідала такій манері гри. Формально "гірники" грали в п'ятеро захисників (1-5-3-2), але по ходу матчу їх було більше. Глядачі освистували команду, бо та грала нудно. А потім ще й програла голландській "Роді" в Кубку УЄФА, коли тренер перевів атакувального півзахисника Юрія Селезньова на позицію заднього оборонця. Долю Бишовця було вирішено.


Він запам'ятався тим, що заборонив у літаку грати в карти й змусив футболістів учити англійську.


1999, листопад - 2001, жовтень Тренер Віктор Прокопенко

Прокопенко кардинально перебудував гру команди, зробивши крен на атаку. За схеми 1-3-5-2 господарем центра поля став Тимощук, а в захисті лад мав наводити литовський легіонер Глевецкас. У вирішальному поєдинку за друге місце донеччани обіграли вдома "Кривбас" - 3:1.

Таким чином тренер вперше вивів "Шахтар" до групового турніру Ліги чемпіонів 2000/01. А у чемпіонаті країни клуб почав реально конкурувати з "Динамо". Прокопенко обіграв Лобановського в Києві 2:1. Проте до "золота" не дістався.

По завершенні чемпіонату Ахметов заявив про узурпацію влади в українському футболі керманичем "Динамо" Григорієм Суркісом. Сказав, що не хоче вигравати чемпіонат так, щоб потім не можна було подивитися на себе в дзеркало.

У кваліфікації Ліги чемпіонів "гірники" програли німецькій "Борусії", а в Кубку УЄФА - болгарському ЦСКА. Прокопенко подав у відставку. Ахметов її не прийняв. Але через місяць, після нічиєї в Полтаві, задовольнив прохання тренера. І сказав, що в подальшому запрошуватиме іноземних фахівців.


2002, січень - вересень Тренер Невіо Скала, Італія

Переможець Кубка кубків-1993 із "Пармою" призначив нового капітана - Анатолія Тимощука. "Шахтар" почав грати 1-4-4-2. Скала не цурався випускати на поле трьох опорників одразу.

Дві поспіль перемоги над "Динамо" принесли донеччанам Кубок України та перше в історії "золото". Перед весняною частиною сезону перевагу по очках мали кияни. Але на фініші турніру різко пригальмували після смерті Валерія Лобановського.

Скала ввів у раціон гравців більше зелені, фруктів та макаронних виробів.

Затриматися в Донецьку надовго італійцю не вдалося. Його відставку зумовила поразка 1:5 від австрійської "Аустрії" в Кубку УЄФА.

Команду прийняв Валерій Яремченко й програв "Динамо" перше місце та фінал Національного кубку.


2003, липень - 2004, квітень Тренер Бернд Шустер, Німеччина

Другим, якщо не рахувати Бишовця, іноземним тренером "Шахтаря" став Бернд Шустер. Німець більшу частину ігрової кар'єри провів у Іспанії. Там же тренував "Херес", тоді перебрався до Донецька.

Ахметов придбав хорватів Плетикосу та Срна, серба Вукича. Останній оптимально підійшов до схеми Шустера 1-4-3-1-2, діючи під нападниками. Команда грала цікаво. Навіть поразка від московського "Локомотива" за право зіграти в Лізі чемпіонів не похитнула позицій німця. Але в Кубку УЕФА "Шахтар" поступився бухарестському "Динамо". А в чемпіонаті України - одноклубникам румун. Шустера відставили.

"Гірників" прийняв Прокопенко й виграв національний Кубок.

У травні 2004-го було підписано контракт із румуном Луческу. Він мав досвід роботи в Італії та Туреччині.


2004, травень Тренер Мірча Луческу, Румунія

Команду поповнили чеський воротар Лаштувка та бразильський півзахисник Матузалем, який грав у італійській серії "А".

Луческу у видовищному стилі пройшов до групового турніру Ліги чемпіонів, де пропустив уперед "Мілан" та "Барселону".

В Україні "Шахтар" відтіснив "Динамо" на другу позицію, а в Європі здобув Кубок УЄФА. По ходу турніру тренер перебудував тактичну схему з 1-4-4-2 на 1-4-2-3-1. Але при цьому так і не зміг налаштувати гру в обороні.

Талановиті українські захисники та воротарі Чижов, Іщенко, Шуст повною мірою не розкрилися. Мексиканця Кастільйо та італійця Лукареллі придбали невдало. Не можна назвати Луческу й майстром замін. Зате Чигринського купила "Барселона". А гру "гірників" у середній лінії й атаці визначають бразильці.

Команда жодного разу не подолала груповий турнір Ліги чемпіонів. А минулого літа поступилася задовго до нього румунській "Тімішоарі".

 





Ахметов фінансує клуб на рівні "Роми"


Рінат Ахметов різко збільшив бюджет "Шахтаря" у 2000 році - до $50 млн, за неофіційною інформацією.

Тоді ж купили в туніської команди "Есперанс" 18-річного форварда збірної Нігерії Джуліуса Агахову. Кажуть, один із найперспективніших форвардів світу того часу отримував 2 млн євро на рік. Згодом Матузалему поклали в 2,5 раза більше. Нині найоплачуваніший футболіст "гірників" Даріо Срна заробляє 3 млн євро.

2007-го Ахметов публічно озвучив бюджет "Шахтаря" - $80 млн. За рік почалася криза, й витрати скоротили на $10 млн. Приблизно такий же кошторис має, наприклад, "Рома" - четвертий за іменем і п'ятий за популярністю клуб Італії.


Фернандіньйо коштує 12 мільйонів


- Не розумію, чому Дунга не кличе Фернандіньйо до збірної Бразилії, - заявив Луческу після вирішального матчу з "Динамо".

25-річний півзахисник прийшов до команди в липні 2005-го й зумів замінити Матузалема та Елано. Навколо нього будується гра "гірників". Спочатку Фернандіньйо діяв під нападаючими й став найкращим гравцем чемпіонату 2007/08. Потім Луческу зробив його опорником. Уміння притримати м'яч та віддати передачу, висока техніка, достатня функціональна готовність, удар. Сьомий номер "гірників" грає ефектно й мудро.

Дорожчий серед гравців чемпіонату України тільки Даріо Срна

Його трансферну вартість оцінюють у 12 млн євро. Дорожчий серед гравців чемпіонату України тільки правофланговий "Шахтаря" Даріо Срна - 17,5 млн євро. Але, по-перше, у Фернандіньйо дефіцитніша позиція. По-друге, Срна через високу зарплату не горить бажанням залишати клуб. Фернандіньйо ж, імовірно, піде якщо не цього літа, то наступного. Імовірно, його наступником буде хтось із нещодавно придбаних - Алекс Тейшейра або Дуглас Коста.

Зараз ви читаєте новину «Бишовець заборонив карти в літаку й змусив учити англійську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі